ΗΠΑ • 11/02/2022 - 08:08
Τζο Μπάιντεν προς Αμερικανούς: «Φύγετε αμέσως από την Ουκρανία»
Τα πράγματα στην Ανατολική Ευρώπη θα μπορούσαν να «πάρουν φωτιά γρήγορα»
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τους Αμερικανούς υπηκόους, την Πέμπτη (10/02), να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο NBC, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε: «Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να φύγουν τώρα». Μάλιστα, ερωτηθείς για το ποιο σενάριο θα απαιτούσε από τα αμερικανικά στρατεύματα να εισέλθουν στην Ουκρανία προκειμένου να συνδράμουν στην εκκένωση της χώρας από Αμερικανούς υπηκόους, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απάντησε: «Δεν υπάρχει. Αυτός είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος, όταν Αμερικανοί και Ρώσοι αρχίζουν να πυροβολούν ο ένας τον άλλο».
Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι τα πράγματα στην Ανατολική Ευρώπη θα μπορούσαν να «πάρουν φωτιά γρήγορα».
Προτροπή αποχώρησης Αμερικανών από την Ουκρανία και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ταυτόχρονα, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους υπηκόους των ΗΠΑ, την Πέμπτη (10/02), να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία.
Χαρακτηριστικά, σε σχετική επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας για την Ουκρανία, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρει: «Οι πολίτες των ΗΠΑ δεν πρέπει να ταξιδεύουν στην Ουκρανία. Όσοι βρίσκονται στην Ουκρανία, θα πρέπει να φύγουν τώρα χρησιμοποιώντας εμπορικές ή άλλες ιδιωτικές διαθέσιμες επιλογές μεταφοράς».
Ακόμα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι οι Αρχές των ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να απομακρύνουν τους πολίτες τους από την Ουκρανία σε περίπτωση εχθροπραξιών που θα μπορούσαν να αρχίσουν «ανά πάσα στιγμή».
Στα τέλη του 2021, η Ρωσία δημοσίευσε προσχέδια συνθήκης με τις ΗΠΑ και συμφωνίας με το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Η Μόσχα, ειδικότερα, απαιτεί από τους δυτικούς εταίρους της νομικές εγγυήσεις για την μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, τη μη ένταξη της Ουκρανίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τη μη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε χώρες της τέως ΕΣΣΔ.
Επίσης, οι εν λόγω προτάσεις περιέχουν ρήτρα για τη μη ανάπτυξη όπλων κρούσης του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την απόσυρση των δυνάμεων της Συμμαχίας στην Ανατολική Ευρώπη στις θέσεις του 1997.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έστειλαν στη Μόσχα γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Το Κίεβο και τα κράτη της Δύσης διακηρύσσουν συνεχώς την υποτιθέμενη εντατικοποίηση των «επιθετικών ενεργειών» από τη Ρωσία κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.