Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τσιόδρας: Σε ανοδική πορεία ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα

«Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς», τόνισε ο Καθηγητής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, εξηγώντας ότι η αιτία για τα αυξημένα εφέτος περιστατικά στην Ευρώπη οφείλονται σε εμβολιαστικό κενό. «Η χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού για την Covid οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Δυστυχώς δεν είναι κάτι που αφορά στην Covid μόνο. Ως τραγικό παράδειγμα, καταγράφουμε επιδημίες ιλαράς, διφθερίτιδας και κοκκύτη», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Το 2023 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιδημιών ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των οποίων και 40 από τις 53 χώρες της Ευρώπης και 10 τουλάχιστον από τις χώρες της ΕΕ», πρόσθεσε. Ενημερώνοντας για τα περιστατικά ιλαράς στη χώρα μας από τις αρχές του έτους, ανέφερε ότι είναι συνολικά 19, εκ των οποίων πέντε σε υγειονομικούς και με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Κρήτη.

«Στη μεγάλη πλειοψηφία πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 40-55 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Τα στοιχεία είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με την επιδημία με πάνω από 3000 άτομα που καταγράφηκε το 2017-2018 και αφορούσε κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι», εξήγησε.

Ένας ασθενής με ιλαρά μολύνει 12-18 ανεμβολίαστους

Η επικινδυνότητα της ιλαράς, που θεωρείται εξαιρετικά μολυσματική νόσος, φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε ο γνωστός καθηγητής. Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα. Το 30% όσων μολύνει κάνουν επιπλοκές, όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση. «Σε πρόσφατη παγκόσμια ανάλυση από τον ΠΟΥ και το Αμερικανικό CDC, 57 εκατομμύρια άνθρωποι γλύτωσαν την ζωή τους την εικοσαετία 2000-2022», ανέφερε.

Τόσο ο κ. Τσιόδρας όσο και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων εστίασαν στον εμβολιασμό έναντι της ιλαράς. Όπως είπαν, σε συνέχεια των συστάσεων που έχει εκδώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι γεννηθέντες πριν το 1970 θεωρούνται άνοσοι. Όσοι έχουν γεννηθεί από το 1970 και μετά πρέπει να ελέγξουν την εμβολιαστική τους κατάσταση. Όποιος πολίτης έχει κάνει μόνο μία δόση, απαιτείται να κάνει ακόμη μία για την ανοσοποίησή του, καθώς η ανοσία έναντι της ιλαράς προσφέρεται με δύο δόσεις του εμβολίου. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, όσοι πολίτες δεν θυμούνται ή είναι δύσκολο να βρουν εάν έχουν κάνει εμβόλιο ιλαράς, θεωρούνται επίνοσοι και πρέπει να εμβολιαστούν με δύο δόσεις.

 

Τσιόδρας στη Λάρισα: Θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για τις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων


Δύο θάνατοι νεογνών από κοκκύτη

Στο μεταξύ, εκτός της ιλαράς, η ανησυχία είναι διάχυτη και για άλλες ασθένειες, όπως ο κοκκύτης. Τη μάχη για τη ζωή του έχασε ακόμη ένα νεογνό, με τους θανάτους λόγω κοκκύτη το 2024 να ανέρχονται σε δύο νεογνά. Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί συνολικά 34 κρούσματα κοκκύτη.

Η πιο βαριά εικόνα είναι εκείνη στα βρέφη, για αυτό και απαιτείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, η προστασία τους μέσω του εμβολιασμού κάθε εγκύου γυναίκας και του περίγυρου του μωρού στο σπίτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο τετάνου – διφθερίτιδας – κοκκύτη πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά δέκα χρόνια στην ενήλικη ζωή. Τα μέλη του ΔΣ της Εταιρείας Λοιμώξεων τόνισαν, επίσης, ότι τη χώρα μας απασχολεί και η διεισδυτική νόσος από στρεπτόκοκκο. Από την αρχή του 2023 έχουν καταγραφεί στον ΕΟΔΥ 102 περιστατικά διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο Α και 27 θάνατοι - οι 11 αφορούν παιδιά.

Έξαρση μηνιγγίτιδας

Σε ό,τι αφορά στην τοπική έξαρση μηνιγγίτιδας στην Πάτρα, μετά τη διαπίστωση τριών κρουσμάτων σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από σήμερα ελέγχει τις επαφές των φοιτητών και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη όπου χρειάζεται, ενώ θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται εμβολιασμός. Σύμφωνα με τον γνωστό Καθηγητή, ο πρώτος φοιτητής που νόσησε και η φοιτήτρια, το δεύτερο κρούσμα, έφεραν τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, ενώ το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου του τρίτου φοιτητή αναμένεται.

Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β που δεν αποζημιώνεται παρά μόνο για παιδιά υψηλού κινδύνου, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι γίνονται συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε σχέση με την προστασία των βρεφών και υπάρχουν θετικές εισηγήσεις.

Tags
Back to top button