Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τρομερή κίνηση από την Ελλάδα η απόκτηση των Ινδικών υπερηχητικών πυραύλων BrahMos-Εξασφάλιση της κυριαρχίας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινδικού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιήθηκε από πλοίο του πρόσφατα επιτυχής βολή του υπερηχητικού πυραύλου BrahMos , σε απόσταση περί τα 900 χλμ.

Το Indian Navy & M/s BAPL πραγματοποίησαν επιτυχή εμπλοκή χερσαίου στόχου σε ενισχυμένο βεληνεκές με προηγμένο υπερηχητικό πύραυλο κρουζ. Αυτή η προσπάθεια επικυρώνει την ικανότητα κρούσης ακριβείας εκτεταμένης εμβέλειας από πλοία ετοιμότητας μάχης και αποστολής.

 

Η Ινδία εκδίδει ειδοποιήσεις για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τον Κόλπο της Βεγγάλης και την Αραβική Θάλασσα ενδεικτικά πιθανών δοκιμών πυραύλων. Ημερομηνίες | 22-23, 24-25 Ιανουαρίου 2024

 

Ο υπερηχητικός πύραυλος BrahMos

Η BrahMos είναι μια κοινοπραξία που ιδρύθηκε από την Ινδία και τη Ρωσία το 1998 (όταν τα ρωσικά γραφεία σχεδιασμού είχαν έλλειψη μετρητών και χρειάζονταν ενέσεις ξένου νομίσματος για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα).

Οι πύραυλοι σχεδιάστηκαν στη Ρωσία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του υλικού (και του λογισμικού) κατασκευάζεται στην Ινδία. Το όνομα της κοινής επιχείρησης, καθώς και του ίδιου του πυραύλου, είναι ένα portmanteau του ποταμού Brahmaputra στην Ινδία και του ποταμού Moskva στη Ρωσία.

Ο BRAHMOS είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος κρουζ που μπορεί να εκτοξευθεί από υποβρύχια, πλοία, αεροσκάφη ή ξηρά.

Είναι ένα υπερηχητικό όπλο με ώθη ramjet, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχει πολύ πιο καταστροφική διάτρηση από τους υποηχητικούς πυραύλους όπως ο αμερικανικός πύραυλος κρουζ Tomahawk.

Τρέχει στον αέρα με ταχύτητα 3 Mach, ή τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου, καθιστώντας πολύ δύσκολο για τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας να  τον αναχαιτίσουν.

Οι εξαγωγές του BrahMos

Οι Φιλιππίνες ως γνωστόν  αγόρασαν μία έκδοση του BrahMos.

Αυτό που αποκτά  η Μανίλα είναι μια αρκετά φθηνή ικανότητα άρνησης θαλάσσιας πρόσβασης με άλλα λόγια, ένα σύστημα πυραύλων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει εχθρικά πολεμικά πλοία σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από την ακτή.

Αν και η Μανίλα δεν θα το έλεγε ποτέ ανοιχτά, εντούτοις οι εν λόγω πύραυλοι αγοράστηκαν έχοντας  σαφώς κατά νου την Κίνα, καθώς οι δύο χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε μια τεταμένη εδαφική διαμάχη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας εδώ και δεκαετίες.

Άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε συνομιλίες για την αγορά του BrahMos, όπως  Ινδονησία, Βιετνάμ, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Μιανμάρ.

Οι τρεις πρώτοι έχουν επίσης επικαλυπτόμενες εδαφικές και δικαιοδοτικές αξιώσεις με το Πεκίνο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι πωλήσεις πυραύλων BrahMos σε κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας συγκεντρώνουν επίσης γεωπολιτικά πλεονεκτήματα για το Νέο Δελχί. 

Η Ρωσία δεν έχει δικαίωμα veto στις εξαγωγές του  BrahMos

Όπως προαναφέραμε, η BrahMos είναι μια κοινοπραξία μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας.

Όμως, καθώς η Ινδία κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο ,50,5% των μετοχών έναντι του 49,5%  της Ρωσίας, η Μόσχα δεν φαίνεται να έχει δικαίωμα βέτο για το ποιος μπορεί να  αγοράσει τους εν λόγω πυραύλους.

Η Αμερική έχει πιθανώς ανάμεικτα συναισθήματα για τον BrahMos, στην προσπάθειά της να αμβλύνει τους αμυντικούς δεσμούς της Ινδίας με τη Ρωσία επεκτείνοντας τη συνεργασία ΗΠΑ-Ινδίας στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.

Θεωρητικά, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε επίσης να επιβάλει κυρώσεις τόσο κατά των κατασκευαστών του BrahMos όσο και σε οποιονδήποτε από τους πελάτες τους. Ο νόμος του 2017 για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες που έχουν συναλλαγές με το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας.

Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε υποστήριξη μπορεί να παράσχει η Ινδία στους διεκδικητές της Νοτιοανατολικής Ασίας για να αποτρέψει το Πεκίνο και να αναχαιτίσει την στρατιωτική του ισχύ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θεωρείται από την Ουάσιγκτον ως θετική εξέλιξη 

Σίγουρα  οι ΗΠΑ δεν αντιτάχθηκαν στις πωλήσεις της BrahMos στις Φιλιππίνες και πιθανότατα δεν θα σταθεί εμπόδιο σε περαιτέρω πωλήσεις στην περιοχή.

Η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν νέο ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ινδίας και η σημασία της αγοράς των BrahMos

Η Ινδία έχει φιλικές και εγκάρδιες σχέσεις με την Ελλάδα και αναγνωρίζει την ιστορική συμβολή της χώρας μας στον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ θα είναι προς το κοινό συμφέρον των 2 χωρών εάν η Ινδία παράσχει επαρκή στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών πυραύλων BrahMos, κατά της Τουρκίας.

Νωρίτερα αναφέρουμε ότι η Ινδία ενδιαφέρεται να εξάγει εκτός από τις Φιλιππίνες και σε άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας τους υπερηχητικούς πυραύλους BrahMos, με την Ρωσία να μην έχει την δυνατότητα να τις σταματήσει και με τις ΗΠΑ να δείχνουν ανοχή.

Συνεπώς κατόπιν προγενέστερης συνεννόησης με τις ΗΠΑ προκειμένου να μην πέσουμε στην παγίδα των κυρώσεων των νόμων (CAATSA), η  Ελλάδα μπορεί θα μπορόυσε να αγοράσει τον ινδικό πύραυλο κρουζ BrahMos.

Αυτό θα είχε τρομερές συνέπειες στο Αιγαίο, αφού εξοπλίζοντας με συστοιχίες εδάφους-θαλάσσης των εν λόγω πυραύλων, τα νησιά μας βατήρες  που βρίσκονται δυτικότερα του 25ου μεσημβρινού σε συγκερασμό με το μεγάλο βεληνεκές τους θα δημιουργούσαμε συνθήκες άρνησης και απαγόρευσης θαλάσσιας πρόσβασης στο αρχιπέλαγος για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Επιπλέον οι εν λόγω πύραυλοι θα μπορούσαν να εξοπλίσουν πλοία του πολεμικού μας ναυτικού αλλά και να φέρονται από τα νεοαποκτηθέντα μαχητικά αεροσκάφη μας Rafale, κάτι που σε συνδυασμό με την ικανότητα των Ελλήνων πιλότων, θα προκαλούσε πανικό στην Άγκυρα και περιορισμό των ονείρων της "Γαλάζιας Πατρίδας".

 

 

 

 

 

Tags
Back to top button