Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Τριάντα δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο συνολικής αξίας περίπου 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων»

Σε μια αναλυτική απαρίθμηση των ποσοτήτων όλων των κοιτασμάτων της Μεσογείου προχώρησε η ιστοσελίδα της τουρκικής ραδιοτηλεόρασης TRT, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τα εξής: 1)Τα κοιτάσματα που βρίσκονται σε Κυπριακή και Ελληνική δικαιοδοσία είναι από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου και 2) Το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και το τουρκολιβυκό παράνομο μνημόνιο έγιναν για να υφαρπαχτούν αυτοί ακριβώς οι πόροι.

Το TRT αναφέρει συγκεκριμένα: «Με τις νέες ανακαλύψεις που έγιναν τον 21ο αιώνα, η λεκάνη της Μεσογείου άρχισε να θεωρείται μεταξύ των περιοχών με το υψηλότερο δυναμικό πηγών υδρογονανθράκων στον κόσμο.

Έτσι λειτουργεί το σύστημα αεράμυνας Iron Dome! Αν το εφαρμόσουμε στα νησιά του Αιγαίου, θα είναι αδιαπέραστo

Οι διαδοχικές νέες ανακαλύψεις, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύουν επίσης αυτή  την προσέγγιση.

Λοιπόν, ποια χώρα πόσα αποθέματα έχει στη λεκάνη της Μεσογείου;

Η Αλγερία διαθέτει 12,2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 4,3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθέματος φυσικού αερίου.

Η Λιβύη έχει 48,4 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένα αποθέματα αργού πετρελαίου και απόθεμα φυσικού αερίου 170 τρισεκατομμυρίων μέτρων.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 1,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στις ακτές του Μαρόκου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η Αίγυπτος διαθέτει 3,3 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 1,7 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθέματα φυσικού αερίου.

Η Τυνησία διαθέτει 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 425 εκατομμύρια βαρέλια αποθέματα πετρελαίου.

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 176 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου της Συρίας είναι 2,5 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ενώ τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι στα επίπεδα των 240 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων που αντιστοιχούν σε 30 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο συνολικής αξίας περίπου 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού είναι φυσικό αέριο...

Οι εξερευνήσεις και οι σεισμικές δραστηριότητες των χωρών που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου καθώς και των διεθνών παικτών στην περιοχή είχαν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση νέων ισορροπιών στην ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ρωμαίικη Διοίκηση της Νότιας Κύπρου κήρυξε μονομερώς αποκλειστική οικονομική ζώνη γύρω από το νησί της Κύπρου το 2007. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει δραστηριότητες έρευνας σε 13 διαφορετικά οικόπεδα. Υπέγραψε συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Η Άνκαρα αντέδρασε πολύ σκληρά σε αυτή την προσέγγιση της ΡΔΝΚ. Αρχικά εκδόθηκε μεγάλος αριθμός ΝΟΤΑΜ και στη συνέχεια στάλθηκαν πολεμικά πλοία στην περιοχή. Σε αυτή τη διαδικασία υιοθετήθηκε η αρχή της Γαλάζιας Πατρίδας.

Η Άνκαρα υπέγραψε επίσης συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη.

Σε αυτή τη διαδικασία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής τάχθηκαν στο πλευρό της Ρωμαίικης Διοίκησης. Κηρύχθηκε το έργο EastMed, το οποίο στοχεύει στη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη και παρακάμπτει την Τουρκία.

Το έργο προέβλεπε τη μεταφορά φυσικού αερίου που εξορύσσεται από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ιταλία μέσω Ελλάδας.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ απέσυραν την υποστήριξή τους από το έργο λόγω του κόστους του.

Εκτός από τους πόρους υδρογονανθράκων, τόσο ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία όσο και το παλαιστινιο-ισραηλινό ζήτημα μετατρέπουν την Ανατολική Μεσόγειο σε πεδίο μάχης για την εξουσία για τους διεθνείς παράγοντες.

Πολλές χώρες έχουν στρατιωτική παρουσία στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου.

ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ;

Ο πόλεμος στη Γάζα αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη αλλαγή στις ενεργειακές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, παρ' όλες τις εξελίξεις, το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, καθιστά την Τουρκία χώρα-κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο.»

Tags
Back to top button