Ελλάδα και Ινδία έρχονται πιο κοντά πλέον μέσω της αποκαλούμενης στρατιωτικής διπλωματίας η οποία χαράσσει δρόμους ανάμεσα στις δύο χώρες, προκαλώντας “πονοκέφαλο” στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο.
Συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημήτριου Χούπη με τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών (DIA) της Ινδίας, Αντιστράτηγο Dinesh Singh Rana.
Η επίσκεψη του Ινδού ανώτατου αξιωματικού αντανακλά στην πρόθεση εμβάθυνσης της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς που μας ενδιαφέρουν άμεσα .
Μιλάμε για ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών μεταξύ Ελλάδος και Ινδίας με στόχο Τουρκία και Πακιστάν, οι οποίες κινούνται σε έναν άξονα τόσο κατά της χώρας μας όσο και κατά της Ινδίας, για τους γνωστούς λόγους.
Η χώρα μας θα γίνει κοινωνός κρίσιμων πληροφοριών που αφορούν τον τουρκο-πακιστανικό άξονα, αλλά και την ίδια την Τουρκία, πλουτίζοντας τις γνώσεις των Ελλήνων Επιτελών.
Οι δύο χώρες συνεργάζονται ήδη σε πλειάδα ασκήσεων τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ινδία, προκαλώντας την ανησυχία σε Τουρκία και Πακιστάν.
Η συνεχιζόμενη παρουσία Πακιστανικών μονάδων επιφανείας σε τουρκικούς λιμένες και η αμυντική σχέση Άγκυρας Ισλαμαμπάντ απαιτούν
Η Τουρκία ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει έναν άξονα με το Πακιστάν και προκαλεί και την Ινδία στο Κασμίρ.
Η Τουρκία μετατρέπεται σε μία ισλαμική χώρα, όπως και το Πακιστάν. Επίσης το Ισλαμαμπάντ, βοηθάει την Τουρκία στο θέμα των πυρηνικών, καθώς ο στόχος του Ερντογάν, είναι να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Άρα μιλάμε για δύο χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα. Ελλάδα και Ινδία έχουν πολλά κοινά. Έχουν στενούς δεσμούς από τα αρχαία χρόνια, από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου.
Μια αναδυόμενη δύναμη που «συγκρούεται» με την Κίνα και το (φίλα προσκείμενο στην Τουρκία) Πακιστάν, ενώ παράλληλα αναπτύσσει στενότερους – στρατηγικού χαρακτήρα – δεσμούς με την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (στο πλαίσιο του τετραμελούς σχήματος διαλόγου για την ασφάλεια Quad).
Επίσης η Ινδία παράγει οπλικά συστήματα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Αν και «άγνωστη» σε πολλούς, η Ινδία των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων (με μέση ηλικία τα 29 έτη) είναι ένας αναδυόμενος γίγαντας με πυρηνικά όπλα, ραγδαία αναπτυσσόμενη οικονομία (αναμένεται να καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο) και ειδικό βάρος στη διεθνή σκηνή.
Η Ινδία, παρά την όποια υποχώρηση των δημοκρατικών θεσμών στο εσωτερικό της, παραμένει η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο. Έως και το 2026 αναμένεται μάλιστα να έχει ξεπεράσει σε πληθυσμό και την Κίνα, ενώ παράλληλα διαθέτει και μια πολύ δυναμική ινδική διασπορά με παρουσία σε χώρες όπως είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.