Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τραπεζικοί κολοσσοί κάνουν «απόβαση» στην Ελλάδα -Ποιες επενδύσεις εξετάζουν

Αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια τα οποία προσφέρονται για χρηματοδότηση αναζητούν οι τράπεζες, δεδομένου ότι έξι εβδομάδες μετά την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, το τραπεζικό σύστημα φαίνεται πως κερδίζει το πρώτο μεγάλο στοίχημα που αφορά στην επιστροφή καταθέσεων.


Η πλήρης άρσης των capital controls την πρώτη Σεπτεμβρίου δε φαίνεται να ανακόπτει την τάση που ξεκίνησε στις αρχές του 2018. Από τότε έως και το τέλος Σεπτεμβρίου του 2019 έχουν επιστρέψει στις τράπεζες εγχώριες ιδιωτικές καταθέσεις ύψους 13,3 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Αύγουστο οι ιδιωτικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,02 δισ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να μεταφέρονται κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες ακόμα και από τη Βρετανία λόγω Brexit, γεγονός που σηματοδοτεί μία μεγάλη αλλαγή για τον πολύπαθο εγχώριο τραπεζικό κλάδο.

Στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών συγκαταλέγεται και η σημαντική βελτίωση της πρόσβασης των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά, δεδομένου ότι αρκετές ξένες τράπεζες προσφέρουν γραμμές χρηματοδότησης διάρκειας ενός έτους στις ελληνικές, κυρίως για την έκδοση εγγυητικών επιστολών.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του τραπεζικού κλάδου, πρόκειται για εξέλιξη που πριν από ένα έτος θα ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί. Κατά τις ίδιες πηγές, στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος συμβάλλει η πεποίθηση ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα τα επόμενα έτη, δεδομένου ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν αποκτήσει χρήσιμη εμπειρία σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχουν αφήσει οριστικά πίσω τους τις αυταπάτες του παρελθόντος.


Μεγάλες τράπεζες έρχονται στην Ελλάδα
Στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα αποδίδεται και η έλευση στη χώρα μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού, οι οποίες ενισχύουν την παρουσία τους με υποκαταστήματα.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι η Doha Bank του Κατάρ, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην ενέργεια. Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ανοίξει υποκατάστημα η Bank of China, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, η επίσης κινεζική Industrial and Commercial Bank of China.

Άλλωστε η κινεζική παρουσία στην Ελλάδα έχει ενισχυθεί σημαντικά, λόγω της Cosco Shipping αλλά και λόγω της τοποθέτησης κεφαλαίων σε ακίνητη περιουσία.

Κλειδί για την περαιτέρω βελτίωση της οικονομίας, αποτελεί η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, όπως άλλωστε τόνισε ο ΣΕΒ στο τελευταίο του δελτίο για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ χρειάζεται μία μεγάλη εθνική προσπάθεια για την τόνωση των επενδύσεων και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η οποία αν τελεσφορήσει είναι δυνατό να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα η χώρα έως το 2021.

Τα δύο μεγάλα εμπόδια που απειλούν την οικονομία
Η έλλειψη επενδύσεων αποτελεί μία από τις δύο μεγάλες παθογένειες που απειλούν σοβαρά την ανάκαμψη της οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τετραετία έχουν δημοπρατηθεί μεγάλα έργα αξίας 3,2 δισ. ευρώ, αλλά σε φάση υλοποίησης βρίσκονται επενδύσεις οι οποίες ανέρχονται σε μόλις 900 εκατομμύρια ευρώ.

Ενδεικτικό του εδάφους που έχει χαθεί λόγω της κρίσης αποτελεί η πρόσφατη εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργου Περιστέρη, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν επενδύσεις σε υποδομές που κυμαίνονται μεταξύ 18 και 20 δισ. ευρώ και έργα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ύψους έως και 8 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.

Το δεύτερο μεγάλο εμπόδιο αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διατηρούν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους και τα οποία αποτελούν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.

Παρά το γεγονός ότι τα κόκκινα δάνεια υποχώρησαν κατά περίπου 30 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία, εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσθεώρητα επίπεδα, καθώς ανέρχονται σε περίπου 75 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 43,6% του συνόλου των δανείων.

Οι τράπεζες θα μπορούν να προσφέρουν δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια εάν μειώσουν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε βελτίωση της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης και θα ενισχύσει την πρόσβασή τους σε φθηνότερη χρηματοδότησή από τον ιδιωτικό τομέα.

economistas.gr

Tags
Back to top button