
Λίαν ευχαριστημένος εμφανίστηκε απόψε ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνοντας πως το σχέδιο των δασμών «πηγαίνει πολύ καλά» και πως «το χρηματιστήριο και οι αγορές θα εκτοξευτούν». Βέβαια, δεν εξήγησε το πότε, διότι για την ώρα οι αγορές διεθνώς κατακρημνίστηκαν με την ίδια τη Wall Street να καταγράφει δραματικές απώλειες και μαζικό sell-off σε όλους τους κλάδους. Μάλιστα, για τον S&P 500 ήταν οι μεγαλύτερες απώλειες από το 2020, συμφωνα ε το
Συνολικά πάνω από 2 τρις δολάρια έγιναν… καπνός από την αξία των αμερικανικών μετοχών, ενώ η στροφή στις αγορές ομολόγων προμηνύει οικονομική επιβράδυνση αν όχι ύφεση και παρατετάμενη αστάθεια.
Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε με σημαντική πτώση 1.679 μονάδων ή 3,98% στις 40.545 μονάδες, ήτοι την μεγαλύτερη πτώση του από τον Σεπτέμβριο του 2022, ο S&P 500 διολίσθησε σε ποσοστό 4,84% φτάνοντας τις 5.396 μονάδες στη μεγαλύτερη κάμψη του από τον Ιούνιο του 2020 και ο Nasdaq έκανε βουτιά ύψους 5,97%, την μεγαλύτερη από το 2020, με αποτέλεσμα να προσγειωθεί στις 16.550 μονάδες.
Αξιοσημείωτη και η καθίζηση του Russell 2000, ο οποίος έγινε ο πρώτος αμερικανικός δείκτης που εισήλθε πλέον επίσημα σε bear market. Πρόκειται για μια δραματική αντιστροφή των προοπτικών του δείκτη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχε πρωταγωνιστήσει στο μετεκλογικό ράλι της αγοράς, καθώς οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης θεωρείτο πως θα ήταν οι μεγάλες κερδισμένες της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα ακολουθούσε ο νέος πρόεδρος.
Τελικά τα πράγματα δεν κύλησαν όπως περίμεναν οι επενδυτές, με τον Russell 2000 να χάνει σήμερα πάνω από 5% ανεβάζοντας έτσι τις απώλειες του από το τελευταίο υψηλό του στο 21%, εισερχόμενος έτσι σε bear market.
Την ίδια ώρα τα ομόλογα επιδόθηκαν σε ράλι με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει προσωρινά κάτω κι από το όριο του 4%, πριν σταθεροποιηθεί γύρω στο 4,04% και το 2ετές να χάνει σχεδόν είκοσι μονάδες πέφτοντας στο 3,7%.
Όσον αφορά τον δείκτης VIX, τον περίφημο δείκτη φόβου, αυτός παρέμεινε κοντά στις 28 μονάδες, ήτοι πολύ πάνω από το κρίσιμο όριο του 20, με ημερήσιο άλμα άνω του 32%!
Το «America First» trade, η επενδυτική στρατηγική που πόνταρε στην υπεραπόδοση των ΗΠΑ έναντι του υπόλοιπου κόσμου, αντιστρέφεται ραγδαία, καθώς οι δασμοί αποσταθεροποιούν την εφοδιαστική αλυσίδα και συρρικνώνουν τα περιθώρια κέρδους εταιρειών όπως η Apple, η Nike και η Walmart.
Την ίδια ώρα οίκοι και αναλυτές ξαναβγάζουν από το συρτάρι τα χειρότερα σενάρια όχι απλά επιβράδυνσης αλλά και ύφεσης της αμερικανικής αλλά και παγκόσμιας οικονομίας. Η Nomura προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ μόλις 0,6% για το 2025, με τον δομικό πληθωρισμό στο 4,7%, ενώ η Barclays αναμένει συρρίκνωση 0,1% του ΑΕΠ και πληθωρισμό στο 3,7%.
Οι αναλυτές φοβούνται ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα παγιδευτεί ανάμεσα σε επιβράδυνση και πληθωρισμό, περιορίζοντας τις δυνατότητες της Fed να δράσει με επιθετική μείωση επιτοκίων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στις αγορές χρήματος άλλαξαν άρδην τα πονταρίσματα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής, με τους traders να τιμολογούν πιθανότητα 50% για τέσσερις(!) μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2025, μια προοπτική που ήταν κυριολεκτικά ασύλληπτη μέχρι χθες.
«Αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο για τους δασμούς, και οι αγορές δεν το είχαν προεξοφλήσει», προειδοποίησε η Μέρι Αν Μπάρτελς της Sanctuary Wealth προσθετοντας πως «ακόμη κι αν δεν οδηγηθούμε σε ύφεση, είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί – τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως».
Πάντως, ο Ζιμ Ζέλτερ της Apollo Global Management, ανέβασε πλέον στο 50% την πιθανότητα ύφεσης της οικονομίας, σημειώνοντας ότι «οι δασμοί ενδέχεται να εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να δυσκολέψουν περαιτέρω τη Fed να δράσει προληπτικά».
Τεχνικοί αναλυτές της αμερικανικής αγοράς σχολίαζαν ότι το ψυχολογικό όριο των 5.500 μονάδων του S&P 500 κινδυνεύει να διασπαστεί και αν δεν συγκρατηθεί, θα επαναδοκιμαστούν τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της χρονιάς, ήτοι στις 5.504 μονάδες στις 13 Μαρτίου και στις 5.488 μονάδες στις 31 Μαρτίου.
Κατά τον Μπανού Μπαβεζά της UBS οι δασμοί ήρθαν σε λάθος χρονική συγκυρία και αυξάνουν τον κίνδυνο εισόδου σε bear market.
Εξάλλου, μαζί με την οικονομική επιβράδυνση θα δοκιμαστούν και οι επιδόσεις των επιχειρήσεων. «Έχουμε περάσει το πρώτο στάδιο της κρίσης: την κορύφωση της αβεβαιότητας. Το επόμενο είναι οι υποβαθμίσεις κερδών» τόνισε η Ιρένε Τάνκελ της BCA Research ανέφερε:
Πάντως, η Σολίτα Μαρκέλι της UBS Global Wealth Management εκτιμά ότι, αν και η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, υπάρχει ελπίδα για ανακούφιση στο β’ εξάμηνο, αν οι διαπραγματεύσεις για μείωση των δασμών αποδώσουν. Ο Λευκός Οίκος δεν απέκλεισε την πιθανότητα διορθώσεων, μετά από διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως θα προχωρήσει όντως σε αλλαγές.
Τo sell-off ήταν γενικευμένο σε όλους τους κλάδους με τις μεγαλύτερες πιέσεις να καταγράφονται στις τεχνολογικές μετοχές, όπως την Nvidia και την Tesla και τις πολυτεθνικές, όπως η Nike και η Apple, που υπέστη και ιστορική καθίζηση στην συνολική της αξία
Δραματική πτώση και για τον τραπεζικό κλάδο με τον δείκτη να χάνει περίπου 8%, με μεγαλύτερες χαμένες την Citi και την Bank of America με διψήφια ποσοστά πτώσης.
Στις λίγες εξαιρέσεις ξεχώρισε η μετοχή της Coca-Cola, η οποία με αύξηση της τάξεως του 2,5% κατάφερε να «πιάσει» νέο υψηλό , καθώς θεωρείται ένα ισχυρό brand που δεν θα χάσει τους πελάτες της παγκοσμίως.