Οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, και ειδικά στα ελεγχόμενα από την Ελλάδα νησιά, που θα έπρεπε να είναι σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αυξάνουν μέρα με τη μέρα τη στρατιωτική τους παρουσία, αναφέρει
Νέο παραλήρημα από την Τουρκία: «Η Ελλάδα σχεδιάζει νέα Ναυμαχία του Ναυαρίνου»
Και συνεχίζει:
«Με τη «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη δεκαετία του 1980, αλλά ειδικά υπογράφηκε με τις ΗΠΑ το 2018 και στη συνέχεια επεκτάθηκε το 2021, η Ελλάδα έχει σχεδόν αρχίσει να μετατρέπεται σε κρατίδιο φρουράς των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με αυτές τις συμφωνίες και με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αριθμός των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ, οι οποίες ήταν 3 υπό τη στέγη του ΝΑΤΟ, από το 2018· αυξήθηκαν σε 9 βάσεις, 5 στην Ελλάδα, 3 στην Κρήτη και 1 στη Νότια Κύπρο.
Η Βάση της Σούδας στην Κρήτη, το Στρατόπεδο Γεωργούλα στο Βόλο, το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο και το Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη ξεχωρίζουν ως οι περιοχές όπου οι ΗΠΑ έχουν κάνει την πιο αποτελεσματική συγκέντρωση και διεύρυναν τη στρατιωτική τους παρουσία. Εξαιτίας αυτών η Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ως χερσαία, αεροπορική και ναυτική βάση.
Πέραν αυτών, οι αεροπορικές, χερσαίες και ναυτικές βάσεις του ΝΑΤΟ σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Άραξο, Πρέβεζα και Σαλαμίνα θα πρέπει να θεωρηθούν ως στρατιωτικές ζώνες στρατηγικής σημασίας.
Γιατί συσσωρεύονται οι ΗΠΑ στην Ελλάδα;
Φαίνεται ότι πολλά ζητήματα έρχονται στο προσκήνιο με φόντο τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τις αυξανόμενες στρατιωτικές συσσωρεύσεις.
Αρχικά, σύμφωνα με τα think tanks που εδρεύουν στις ΗΠΑ, αυτές οι συσσωρεύσεις πραγματοποιούνται ως απαίτηση παγκόσμιου ανταγωνισμού με τη Ρωσία. Ωστόσο, όταν βλέπουμε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη Μεσόγειο, φαίνεται ότι προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν στρατιωτικά σε αυτόν τον τομέα, ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να αυξήσουν την παρουσία τους ιδιαίτερα στη Θάλασσα των Νησιών (Αιγαίο) και στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την ημερομηνία αυτή.
Δεύτερον, αφού η Ελλάδα δεν μπόρεσε να λάβει την πλήρη υποστήριξη που ήθελε από τους Ευρωπαίους συμμάχους της στον ανταγωνισμό της με την Τουρκία, φαίνεται πλέον ότι έχει προωθήσει μια πολιτική σύγκλισης με τις ΗΠΑ. Καταρχάς, το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία συνεργάστηκε με τη Γαλλία σε αυτό το θέμα, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει την επιθυμητή δράση κατά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ΕΕ και ότι η Τουρκία δεν σταμάτησε τις δραστηριότητές της, είχε ως αποτέλεσμα ένα είδος παράδοσης στην ΗΠΑ.
Η ακύρωση του έργου EastMed, που αναλήφθηκε με πολλούς περιφερειακούς εταίρους όπως η Γαλλία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η ελληνοκυπριακή διοίκηση, λόγω της αποφασιστικής περιφερειακής πολιτικής της Τουρκίας, απογοήτευσε πλήρως την Ελλάδα και την έκανε να μπει στην ομπρέλα των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας. προκειμένου να υποστηρίξει τις θέσεις της. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, οι οποίες βιώνουν εντάσεις σε πολλά θέματα από το 2016, θεωρήθηκαν και από την Ελλάδα ως ευκαιρία από αυτή την άποψη.
Τρίτον, οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που προκαλούν και αντιρρήσεις από τις ΗΠΑ, και η επιθυμία των ΗΠΑ να είναι κοντά σε αυτήν την περιοχή.
Η συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη, η παρεμπόδιση ορισμένων εταιρειών που εδρεύουν στις ΗΠΑ που ασχολούνται με δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ανεξάρτητες δραστηριότητες γεώτρησης που πραγματοποιεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο ώθησαν τις ΗΠΑ να δράσουν.
Πέραν αυτών, οι ΗΠΑ με τις στρατιωτικές τους αναπτύξεις στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση:
- Είναι σε θέση να ελέγχουν τις ενεργειακές γραμμές και τους διαδρόμους (LNG) που πηγαίνουν από τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη
- Για να μπορέσουν να μπλοκάρουν μία από τις γραμμές μεταφοράς του έργου One Belt Road της Κίνας, το οποίο εμφανίζεται ως ένας από τους κύριους στόχους στη Σύνοδο Κορυφής της G7, προς την Ευρώπη και την Αφρική.
- Για να μπορέσουν να σπάσουν την αποτελεσματικότητα που θα επιτύχει η Ρωσία στη Μεσόγειο μέσω των ναυτικών βάσεων που έχει αποκτήσει στη Συρία
- Όντας κοντά στα στενά και τους θαλάσσιους δρόμους, που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, αλλά όπου η Ρωσία μπορεί να βγει από τη Μαύρη Θάλασσα σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες.
- Να δραστηριοποιηθούν σε περιοχές όπου δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν πλήρως, ειδικά στη Λιβύη, που είναι η πύλη προς την Αφρική.
Σύμφωνα με όλους αυτούς τους στόχους των Η.Π.Α. έχουν καταλάβει την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη πουλήσει τα λιμάνια, τους δρόμους και τις γέφυρες της ή και έχει υποθηκεύσει τα εισοδήματά της έναντι των χρεών της. Και τροφοδοτώντας τη γεωπολιτική έχθρα Ελλάδας-Τουρκίας, ανέλαβε τον ρόλο του «αδερφού» και του «προστάτη».
Σύμφωνα με αυτούς τους στόχους και τη στρατηγική, οι ΗΠΑ απέκτησαν ένα νέο προπύργιο στην περιοχή όπου θα δραστηριοποιηθούν και μετέτρεψαν μια χώρα που έχει παραδώσει εντελώς την ανεξαρτησία της σε προηγμένη φρουρά».