Οργή προκαλεί το δημοσίευμα της βρετανικής για το Καστελόριζο, με το οποίο όχι μόνο «βαφτίζουν» τουρκικό το ελληνικό νησί αλλά παράλληλα γίνεται και επικίνδυνη -πλαγίως δοσμένη- αναφορά για την εθνική κυριαρχία της χώρας μας.
Στο υποτίθεται διαφημιστικό άρθρο της Sun για το ακριτικό νησί, ο τίτλος προκαλεί «ηλεκτροσοκ»: «Το μικροσκοπικό «τουρκικό» νησί που είναι στην πραγματικότητα ελληνικό» αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.
Ουσιαστικά ο συντάκτης του άρθρου, εστιάζει στο γεγονός ότι το Καστελόριζο βρίσκεται «μόλις 30 λεπτά από τις ακτές της Τουρκίας» και συνεχίζει: «Το Meis, γνωστό και ως Καστελόριζο, ανήκει στην Ελλάδα παρά την εγγύτητά του με την τουρκική ενδοχώρα»!
Το ρεπορτάζ που μοιάζει περισσότερο με τουρκική προπαγάνδα αναφέρει στη συνέχεια ότι το νησί «κατεχόμενο από Γάλλους και Ιταλούς κατά τη διάρκεια του πολέμου δόθηκε στην Ελλάδα με την Συνθήκη των Παρισίων του 1947», «παρά το γεγονός ότι το πλησιέστερο ελληνικό νησί της Ρόδου απέχει περισσότερο από 100 μίλια» γράφει ο συντάκτης κάνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ… κριτική για την κυριαρχία των ελληνικών εδαφών.
Εν μέσω εγκωμίων για τα φυσικά κάλλη του, η Sun αναφέρει:
«Μόλις 30 λεπτά από τις ακτές της Τουρκίας βρίσκεται ένα όμορφο νησί – που είναι στην πραγματικότητα ελληνικό.
Το Meis, γνωστό και ως Καστελλόριζο, ανήκει στην Ελλάδα παρά την εγγύτητά του με την τουρκική ενδοχώρα.
Το νησί ήταν κατεχόμενο από τους Γάλλους και τους Ιταλούς κατά τη διάρκεια του πολέμου και δόθηκε στην Ελλάδα με τη Συμφωνία των Παρισίων του 1947.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι το πλησιέστερο ελληνικό νησί της Ρόδου απέχει περισσότερο από 100 μίλια, και μόλις ένα μίλι μακριά από τις ακτές της Τουρκίας. Από εκεί, το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί μόλις 30 λεπτά.
Αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες που το επισκέπτονται θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο διαβατηρίων, δεδομένου ότι ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη.
Το σκάνδαλο του «Turkaegean»
Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιούνιο του 2022 είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις η αποκάλυψη του naftemporiki.gr, για την απαράδεκτη απόφαση της Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ ( EUIPO) εις βάρος της Ελλάδας και υπέρ της Τουρκία να κάνουν αποδεκτό αίτημα της Άγκυρας για χρήση του brand name «Turkaegean».
Μετά από την παραχώρηση του όρου Turkaegean από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στους Τούρκους, κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει πλέον!