Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τουρκική καινοτομία- Εκτόξευση πυρομαχικών με σύστημα πρόωσης υδρογόνου-"Σουρωτήρι" επιχειρούν να κάνουν το βυθό του Αιγαίου με νέα υποθαλάσσια συστήματα

Η Τουρκία είναι γεγονός ότι έχει παρουσιάσει άλματα τα τελευταία χρόνια στον τομέα των drones, παράγοντας μια σειρά από πολλά σε αριθμό , ποικίλων δυνατοτήτων  UCAV, Drone KAMIKAZE και  μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει προβληματισμό στη  αντιμετώπισή τους, αφού όπως έχει αποδειχθεί στους πολέμους σε Ουκρανία και Γάζα, είναι δύσκολη η αντιμετώπισή της με απόλυτη επιτυχία, λόγω του υπερκορεσμού που δύναται να δημιουργήσουν στον εναέριο χώρο ενεργώντας πολλά μαζί ταυτόχρονα(σε κοπάδια), με αποτέλεσμα ακόμη και πάρα πολύ καλές αεράμυνες όπως αυτές του Ισραήλ του Iron Dome να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν 100%.

Η Τουρκία εκτόξευσε πυρομαχικά με σύστημα πρόωσης υδρογόνου

Πέραν των ανωτέρω, οι Τούρκοι εστιάζουν σε νέες τεχνικές εκτόξευσης των drones, όπως αυτή του υγρού υδρογόνου, όπου σύμφωνα με "η Τουρκία το πέτυχε, όντας έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που το κατορθώνει", επισημαίνοντας:

"Η τουρκική αμυντική βιομηχανία πέτυχε πρώτη στον κόσμο. Το μη επανδρωμένο επίγειο όχημα BARKAN (IKA) εκτόξευσε  πυρομαχικά με το σύστημα πρόωσης υδρογόνου.

Πρόσφατα, ο Κατευθυνόμενος Πύραυλος με Λέιζερ ROKETSAN METE εκτοξεύτηκε με επιτυχία από το μη επανδρωμένο  όχημα HAVELSAN BARKAN-1. Μετά τη βολή  του METE, αυτή τη φορά, πυρομαχικά εκτοξεύτηκαν από το πρόσφατα αναπτυγμένο UAV BARKAN-2 της HAVELSAN και το Σύστημα Προώθησης Υδρογόνου που αναπτύχθηκε από την Gürbağ Defence.

Η εκτόξευση αυτού του τύπου πυρομαχικών και πολλαπλών εκτοξευτών από έναν μόνο φορέα μέσω μη επανδρωμένου οχήματος εδάφους θεωρείται η πρώτη στη διεθνή σκηνή.

 

Σύστημα πρόωσης υδρογόνου

Το «Hydrogen Propulsion System», γνωστό και ως Hydro-Launch, που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης παγκοσμίως δοκιμής, θεωρείται ότι έχει μεγάλη σημασία για το πεδίο μάχης του μέλλοντος.

Σε αντίθεση με τους κανονικούς εκτοξευτές, το Hyrdo-Launch μπορεί να εκτοξευθεί διαδοχικά. Από την άλλη, το σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει όλα τα είδη πυρομαχικών χάρη στην "ελαστική" αρχιτεκτονική του.

Πλεονεκτήματα του Hydro-Launch

Ενώ η τεχνική σκληρής εκτόξευσης χρησιμοποιείται για την παράδοση πυρομαχικών σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, η εκτόξευση εν ψυχρώ χρησιμοποιείται στο ανατολικό μπλοκ.

Και οι δύο τεχνικές εκτόξευσης έχουν μειονεκτήματα όπως κίνδυνο έκρηξης λόγω πυροτεχνικών αερίων, αστοχία της μηχανής πτήσης των πυρομαχικών μετά τη βολή, βλάβη στην πλατφόρμα λόγω θερμότητας και δυσλειτουργία των αισθητήρων της πλατφόρμας κατά τη διάρκεια της βολής.

Στο σύστημα Hydro-Launch, τα πυρομαχικά εκτοξεύονται μόνο με υδρογόνο. Δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιείται εκρηκτικό υλικό κατά τη διάρκεια της πυροδότησης, ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται. Από την άλλη πλευρά, οι κίνδυνοι στα συστήματα εκτόξευσης με σκληρή και ψυχρή εκτόξευση εξαλείφονται επίσης."

Νέα υποβρύχια  τουρκικά συστήματα

Εκτός των drones όμως ,η Τουρκία όντας θορυβημένη από την Ελληνική κυριαρχία στο βυθό του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου, χάρη στα τέσσερα (4) υποβρύχιά της κλάσης Παπανικολής, επιχειρεί να την αντισταθμίσει προβαίνοντας εκτός του προγράμματος κατασκευής νέων και τον εκσυγχρονισμό παλιών υποβρυχίων της, στην κατασκευή συστημάτων ελέγχου του βυθού αλλά και την απόκτηση δυνατότητας υποθαλάσσιας διείσδυσης με στόχο βραχονησίδες-νησίδες-νήσους μας στο Αιγαίο. Τέτοια συστήματα είναι  αντίστοιχα το Narnal 1006 και το μίνι δοκιμαστικό υποβρυχίου 4 ατόμων που αναπτύσσεται από  την SSB και την DATUM (Submarine Technologies Application and Engineering Inc.)

 

 

Οι θαλάσσιες δοκιμές του Narval 1006, που αναπτύχθηκαν από την SONİTUS Engineering, συνεχίζονται. Το Narval 1006, του οποίου οι δοκιμές συνεχίζονται με επιτυχία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εργασίες όπως η υποβρύχια παρατήρηση και η συλλογή δεδομένων από τη θάλασσα.

 

 

Υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της SSB και της DATUM (Submarine Technologies Application and Engineering Inc.) για την ανάπτυξη ενός μίνι δοκιμαστικού υποβρυχίου 4 ατόμων με σκοπό τη δοκιμή υποβρυχιακού εξοπλισμού και αισθητήρων που αναπτύχθηκαν από εταιρείες τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας πριν από την ενσωμάτωση στο στοιχείο της μάχης.

 Γενικά χαρακτηριστικά

Ύψος: 12 μέτρα
Διάμετρος: 2,30 μέτρα
Βάθος κατάδυσης: 300 μέτρα
Ταχύτητα λειτουργίας: 4 κόμβοι
Μέγιστη Ταχύτητα: 8 κόμβοι
Διάρκεια πλεύσης: 20 ώρες στους 4 κόμβους

Πλήρωμα: 4
Κύρια μονάδα δίσκου: Μπαταρία μολύβδου-οξέος
 

Νέες  τουρκικές τακτικές σε αέρα και θάλασσα

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι οι Τούρκοι με τα νέα υποθαλάσσια συστήματα τους και την ανάπτυξη του συστήματος πρόωσης υδρογόνου, επιχειρούν να ανατρέψουν το ισοζύγιο ισχύος μαζί μας, εφαρμόζοντας παράλληλα και συνδυαστικά νέα δόγματα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Κατά συνέπεια επιβάλλεται από Ελληνικής πλευράς η στενή παρακολούθηση των προϊόντων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας που εντάσσονται στο οπλοστάσιο των ΤΕΔ, για λήψη έγκαιρα ανάλογων μέτρων αντιμετώπισής τους.

 

 

Tags
Back to top button