Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε σήμερα την πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου, στα νότια της νήσου Κύπρου, με τη συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών που απογειώθηκαν από διάφορες βάσεις που συνδέονται με τη Διοίκηση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Πρόκειται για σενάρια αεροπορικού αποκλεισμού της Κύπρου από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία σε μια επίδειξη δύναμης στην Λευκωσία.
Σίγουρα υπάρχει λόγος που ο Τούρκος δημοσιογράφος μας προειδοποιεί με έμμεσο τρόπο, ότι τα νησιά μας απειλούνται από την μεγαλομανία του καθεστώτος του ΑΚΡ, κάτι που θα φέρει τις δύο χώρες σε ευθεία πολεμική αναμέτρηση με χιλιάδες θύματα.
Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τον παραλογισμό της τουρκικής νεο-οθωμανικής φιλοσοφίας που διακατέχει σήμερα πολλούς Τούρκους Αξιωματούχους, που θιεωρούν την Ελλάδα-Κύπρο ως χώρες στόχους για την υλοποποίηση του τουρκικού ονείρου της “Μεγάλης Τουρκίας”, ενώ γνωρίζει και τι ετοιμάζουν οι γείτονες στην αμυντική τους βιομηχανία, ενώ αποκωδικοποιεί και τις προχθεσινές δηλώσεις Ερντογάν από τον Σαγγάριο περί ¨πολέμου”.
Επιμένουμε για τον Μποζκούρτ , διότι και στο παρελθόν είχε γράψει ο ίδιος για τα νησιά μας, ενώ πριν μερικούς μήνες, κάποιοι τον έσπασαν στο ξύλο στέλνοντας τον στο νοσοκομείο για αρκετό διάστημα.
Ο ίδιος ο Τούρκος δημοσιογράφος αναφέρει ότι:
"Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν απηύθυνε νέα απειλή προς την Ελλάδα επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του προκατόχου του ότι η κυριαρχία της Ελλάδας σε νησιά στο Αιγαίο κοντά στις τουρκικές ακτές θα αμφισβητηθεί, ενώ σηματοδοτεί επίσης ότι οι υπάρχουσες συνθήκες που ρυθμίζουν το καθεστώς των νησιών θα θεωρούνται άκυρες. . Αναφερόταν σε ελληνικά νησιά όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Λήμνος και η Σαμοθράκη, ενώ υπενθύμισε τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τις Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947, που καθιέρωσαν το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Η νέα απειλή της Τουρκίας ήρθε λίγο μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις φιλικές και καλής γειτονίας σχέσεις με την Αθήνα.
Σε επιστολή προς το κοινοβούλιο στις 24 Ιανουαρίου, ο Φιντάν έγραψε: «Η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας και της περιοχής». Προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει κυριαρχικά δικαιώματα σε αυτά τα νησιά εάν η Αθήνα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις υπάρχουσες συνθήκες.
Ο προκάτοχος του Φιντάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέπεμψε παρόμοια απειλή για την Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2022. «Αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και των Συνθηκών Ειρήνης των Παρισίων του 1947, υπό τον όρο ότι δεν είναι οπλισμένα.
Ωστόσο, η Ελλάδα άρχισε να το παραβιάζει τη δεκαετία του 1960. … Αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν υπό όρους. Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει, η κυριαρχία αυτών των νησιών θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Αν χρειαστεί, θα εκδώσουμε μια τελευταία προειδοποίηση», είχε δηλώσει ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT.
Η επιστολή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν:
Η επιστολή του Φιντάν σημείωνε ότι «όταν τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα, επιβλήθηκε ο όρος της αποστρατιωτικοποίησης. Η Τουρκία έχει αντιταχθεί στη στρατιωτικοποίηση των νησιών από την Ελλάδα.
Το θέμα τίθεται σε κατάλληλες περιπτώσεις σε διεθνείς πλατφόρμες όπως το ΝΑΤΟ και ο ΟΑΣΕ, προτρέποντας την Ελλάδα να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις».
Ο Φιντάν υπενθύμισε περαιτέρω ότι η Τουρκία έχει τεκμηριώσει τα νομικά της επιχειρήματα στον ΟΗΕ στέλνοντας τρεις επιστολές στον παγκόσμιο οργανισμό το 2021 και το 2022. Σε επιστολή της 13ης Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία είπε ότι «η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη ουσιαστική παραβίαση των διατάξεων αποστρατικοποίησης των ειρηνευτικών συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη του αντικειμένου και του σκοπού τους, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας».
Με επιστολή της προς το ΣΑ του ΟΗΕ στις 28 Ιουλίου 2021, Μαρία Θεοφίλη, η Ελληνίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, αμφισβήτησε τις τουρκικές αξιώσεις
“Στις 2 Οκτωβρίου 2022, στοιχεία που συνδέονται με τη Διοίκηση της αποβατικής Ταξιαρχίας πραγματοποίησαν βολές επιφανείας και αεράμυνας στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η Ελλάδα απορρίπτει όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα επιστολή σχετικά με την υποτιθέμενη «ουσιώδη παραβίαση των υποχρεώσεών της αποστρατικοποίησης», καθώς και τους ισχυρισμούς ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίησή τους, ως εντελώς αβάσιμες, αυθαίρετες. και με κακή πίστη», ανέφερε η ίδια στον ΟΗΕ.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου 2023, έξι χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη, σε κάτι που θεωρήθηκε ως επίθεση γοητείας στη διπλωματία εν μέσω των ταραγμένων σχέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι δύο πλευρές υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Αθήνας για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία στην οποία τόνισαν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων, του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και της κατανόησης”, γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος αφήνοντας να εννοηθεί ότι για την Άγκυρα η διακήρυξη των Αθηνών είναι ένα παλιόχαρτο.
Τι επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο ενώ δεν κάνει πίσω ούτε βήμα στις άνομες επιδιώξεις της
Η τουρκική πλευρά προσπαθεί όπως φαίνεται να θέσει όλα τα ζητήματα στο τραπέζι και να ζητήσει μια συνολική λύση, θέλοντας για μία ακόμη φορά να “στριμώξει” την χώρα μας.
Οι Τούρκοι σύμφωνα με τον γειτονικό τύπο προωθούν προς συζήτηση ένα συνολικό, (δικής τους εμπνεύσεως), ''πακέτο'' επιδιώκοντας να φτάσουν μάλιστα μέχρι και την Χάγη.
Τι ζητά η τουρκική πλευρά:
Α. Θέτει θέμα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση της συνθήκης της Λωζάννης.
Β. Επίσης φέρεται να ζητά με κάποιο φανταστικό τρόπο τον “επαναπροσδιορισμό” της κυριαρχίας κάποιων νησιών (αλλαγή της συνθήκη της Λωζάννης) και τα γνωστά θέματα του εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων ( ΑΟΖ), καθώς και του FIR.
Η Τουρκία επιδιώκει να θέσει θέματα τα οποία έχουν επιλυθεί οριστικά και αμετάκλητα με διεθνείς συνθήκες, σε μια προσπάθεια να “υφαρπάξει” με νομικά τερτίπια ελληνικό έδαφος ή τουλάχιστον αυτό αφελώς εκτιμά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της.