Για ένα σχεδόν ολόκληρο μήνα τούρκοι και πακιστανοί βατραχάνθρωποι ασκήθηκαν μαζί στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, θέτοντας ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτή την μακροχρόνια στρατιωτική σχέση που έχει εφαρμοστεί και στο Αιγαίο ακόμα και με παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου παλιότερα από πακιστανικό αεροσκάφος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας: «Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η άσκηση AYYILDIZ-2023 με τη συμμετοχή ομάδων Underwater Attack (SAT) από το Τουρκικό Ναυτικό και Ομάδες Iqbal από το Ναυτικό του Πακιστάν».
Η συνεκπαίδευση αυτή είχε ανακοινωθεί στις αρχές Νοεμβρίου ως εξής: «Δελτίο Τύπου για την Άσκηση AYYILDIZ-2023
1. Η άσκηση AYYILDIZ-2023, η οποία διεξάγεται εναλλάξ κάθε χρόνο από την Τουρκία και το Πακιστάν, θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 14-24 Νοεμβρίου 2023.
2. Στόχος της άσκησης είναι η αύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν.
3. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν στοιχεία από το τουρκικό και το πακιστανικό ναυτικό.
Ανακοινώνεται στο κοινό με σεβασμό».
Για την ιστορία να θυμίσουμε πως στα μέσα Νοεμβρίου του 2019 και παρά το γεγονός πως το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας είχε επιδώσει και διάβημα διαμαρτυρίας σε αρκετά αυστηρό ύφος στον επιτετραμένο του Πακιστάν για τις, επί δύο διαδοχικές ημέρες, πτήσεις του αεροσκάφους P-3 Orion στο FIR Αθηνών χωρίς σχέδιο πτήσης, το πακιστανικό αεροσκάφος είχε πετάξει και τρίτη ημέρα γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του την Αθήνα.
Με την άνοδο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η διμερής σχέση των δύο χωρών έφτασε σε νέα ύψη. Αυτό συνέβη λόγω της θρησκευτικής στροφής της κυβέρνησης Ερντογάν και της πολιτικής εδραίωσης των δεσμών με τα μουσουλμανικά κράτη σε όλη την περιοχή, δίνοντας έτσι στη σχέση Τουρκίας-Πακιστάν έναν άλλο πυλώνα στήριξης. Ακόμη και όταν το Πακιστάν οπισθοχώρησε από την προσπάθειά του με την Τουρκία να δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα για τους μουσουλμάνους, δεν θεωρήθηκε πλήγμα στη διμερή σχέση. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι ακόμη και όταν η πολιτική ατμόσφαιρα του Πακιστάν είχε περιέλθει σε πόλωση και φυλετισμό με κάθε πολιτικό ενδιαφερόμενο να καταγγέλλει και να επικρίνει ενεργά τις πολιτικές των εχθρών του, παρέμεινε μια μοναδική ομοφωνία όσον αφορά την Τουρκία και την ηγεσία της.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι παράξενο όταν η στρατιωτική ηγεσία του Πακιστάν κατηγοριοποιεί τη σχέση της χώρας με την Τουρκία ως μοναδική, μια γλώσσα που προορίζεται μόνο για μερικά άλλα έθνη. Η αναπτυσσόμενη εταιρική σχέση ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της αμυντικής παραγωγής παραμένει βασικό συστατικό αυτής της μοναδικής σχέσης. Έχει επίσης κάνει την Τουρκία συνεισφέροντα στην ασφάλεια του Πακιστάν μαζί με την Κίνα. Δεδομένου ότι η σχέση του Πακιστάν με τους δυτικούς παρόχους άμυνας έχει αποτύχει με τα χρόνια, οι ένοπλες δυνάμεις του εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την Τουρκία για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του αμυντικού υλικού της. Η Τουρκία έχει βοηθήσει το Πακιστάν να αναβαθμίσει τόσο τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που αποκτήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και τα γηρασμένα υποβρύχια Agosta που αγόρασε από τη Γαλλία. Η τουρκική ASFAT έχει ναυπηγήσει τέσσερα πλοία κορβέτας κατηγορίας MILGEM σε συνεργασία με το Karachi Shipyard and Engineering Works. Αυτά τα πλοία παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος του ναυτικού εκσυγχρονισμού του Πακιστάν, ο οποίος έχει σκοπό να ενισχύσει τις δυνατότητες του ναυτικού του Πακιστάν και να το μετατρέψει από παράκτια δύναμη σε ναυτικό δυνατοτήτων «Blue Water».
Στον εναέριο τομέα, η διμερής συνεργασία χαρακτηρίζεται από την αγορά από το Πακιστάν των υπερσύγχρονων τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 και Akıncı. Αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης (UCAV) μπορούν να αποδειχθούν ότι αλλάζουν το παιχνίδι για το Πακιστάν σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαμάχες με την Ινδία.
Πρόσφατα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι το Πακιστάν μπορεί επίσης να ενταχθεί επίσημα στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών KAAN πέμπτης γενιάς Τουρκικής Αεροδιαστημικής (TA) ενώ Πακιστανοί τεχνικοί εργάζονται ήδη για την ανάπτυξή του. Η εμπλοκή Πακιστανών πολιτών σε έργα υψηλού προφίλ που συνδέονται άμεσα με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας υπογραμμίζουν το επίπεδο της διμερούς εμπιστοσύνης και συνεργασίας.
Η Τουρκία και το Πακιστάν μοιράζονται μεταξύ τους τα πολιτικά οράματα και τα οράματα ασφάλειας σε σχέση με μεγάλες συγκρούσεις και ζητήματα στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική και Νότια Ασία και την κοινοτική ομάδα. Αυτή η κοινή κατανόηση της ευρύτερης στρατηγικής εικόνας των αντίστοιχων περιοχών τους και του κόσμου γενικότερα καθιστά την Τουρκία και το Πακιστάν δύο αδέρφια και συμμάχους σε όπλα, των οποίων η αμυντική σχέση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά πλαίσια αναφοράς στην ευρύτερη Ευρασία.