Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τούρκοι στρατιωτικοί: ''Οι Έλληνες εφαρμόζουν ξανά την «Μεγάλη Ιδέα»!''

Η Ελλάδα επεκτείνεται στα τουρκικά εδάφη «με τη βοήθεια μεγάλων κρατών», δήλωσε ο Cihat Yaycı, πρώην Αρχηγός του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, σε τηλεοπτική συνέντευξη.

«Η Ελλάδα δεν ήταν μια φυσιολογική κατάσταση από την ίδρυσή της», δήλωσε ο Yaycı. «Έχει επεκτείνει την επικράτειά του πέντε φορές, παρά το ότι έχασε στο πεδίο της μάχης. Από πού προήλθε το έδαφος αυτό; Από την Τουρκία."

Ο Yaycı είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της Γαλάζιας Πατρίδας, που είναι μια  ιδέα και δόγμα που υποστηρίζει ότι η Τουρκία ασκεί πλήρη έλεγχο στην υφαλοκρηπίδα της, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων και των νησιών του Αιγαίου και της Μεσογείου που ανήκουν σήμερα στην Ελλάδα.

Το δόγμα, που επινοήθηκε το 2006 και τελειοποιήθηκε από τον Yaycı, χρησιμοποιείται τώρα ως έμπνευση για την περιφερειακή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ενώ ήταν η αιτία να πυροδοτήσει ένταση με την Ελλάδα σχετικά με τα δικαιώματα  της κάθε χώρας αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία της έκτης επέκτασής της και σχεδιάζει να αναπτυχθεί περαιτέρω στην περιοχή, σύμφωνα με τον Yaycı.

Η Αθήνα θέλει την Κωνσταντινούπολη, τη βόρεια Κύπρο, τα νησιά του Αιγαίου, όλη την περιοχή της Θράκης και τα περισσότερα δυτικά της Ανατολίας να ενταχθούν στην Ελλάδα σε αυτό που οι Έλληνες αποκαλούν «Μεγάλη Ιδέα» είπε ο Γιάτσι.

Η Μεγάλη Ιδέα, δημοφιλής μεταξύ των μέσων του 19ου και του 20ού αιώνα, και η έννοια της Ένωσης, που διαμορφώθηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα προσαρτά ιστορικά ελληνικά εδάφη.

«Πήραν το μισό της Θράκης; Το πήραν», είπε ο Γιάτσι. «Από το 1954, με το σχέδιο Enosis, δεν θέλουν να ενταχθεί η Κύπρος στην Ελλάδα; Αυτό θέλουν."

Η Ελλάδα έχει πάρει παράνομα τον έλεγχο των νησιών στο Αιγαίο και έχει στρατιωτικοποιήσει παράνομα και τα 23 από αυτά, δήλωσε ο Γιάτσι.

Τη Δευτέρα, η Τουρκία δήλωσε ότι οι ναυτικές δυνάμεις της θα πραγματοποιήσουν άσκηση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο θάλασσα που ονομάζεται Blue Homeland 2021 στην οποία θα συμμετέχουν  82 πολεμικά πλοία, θαλάσσιες μονάδες και αεροσκάφη.

«Είναι αυτά τα νησιά σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκική παραθαλάσσια πόλη Bodrum; Ναί. Είναι η Ελλάδα και η Τουρκία σύμμαχοι του ΝΑΤΟ; Η Τουρκία βομβάρδισε ποτέ, ή  έκανε σαμποτάζ σε κάποια νησιά; Όχι. Έχει απειλήσει η Τουρκία ή έχει επιβληθεί εμπάργκο σε νησιά, όπως η Λέσβος ή η Χίος; Όχι. Γιατί λοιπόν να τα εξοπλίζεις; "

Η Ελλάδα στοχεύει να απειλήσει την Τουρκία τοποθετώντας βαριά όπλα στα νησιά, δήλωσε ο Yaycı.

«Η Τουρκία δεν βλέπει την Ελλάδα ως απειλή. Η Ελλάδα είναι ένα μικρό κράτος για την Τουρκία », είπε.

Η Τουρκία ζήτησε από την Ελλάδα να αποστρατικοποιήσει αρκετά νησιά του Αιγαίου κοντά στις ακτές της. Οι δύο χώρες επιδιώκουν να επιλύσουν τις εδαφικές διαφορές τους στις επαφές μεταξύ διπλωματών που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο.

Tags
Back to top button