Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τούρκοι αναλυτές για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: H Eλλάδα εγκλωβίζει την Τουρκία στα παράλιά της

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί πρώτο θέμα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, που κατηγορούν την Αθήνα ότι δεν αφήνει καμία θαλάσσια περιοχή στην Τουρκία, ούτε στο Αιγαίο αλλά ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

«Υπάρχει το πρόβλημα πως η Ελλάδα και η Τουρκία δεν έχουν καταφέρει να ορίσουν τα θαλάσσια σύνορά τους. Δεν έχουμε καταφέρει να ορίσουμε τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μας. Επίσης, και στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η Τουρκία δεν έχουν καταφέρει να ορίσουν τα θαλάσσια όρια τους. Αυτό που κάνει η Ελλάδα τώρα δηλαδή, με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, ουσιαστικά δεν αφήνει καμία θαλάσσια περιοχή στην Τουρκία, ούτε στο Αιγαίο αλλά ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι παράνομο σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αντιβαίνει και στις συμφωνίες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γιουτζέλ Ατζάρ, αρχιερευνητής Κέντρου Ερευνών για τη Θάλασσα και το Ναυτικό Δίκαιο. 

Δεν το χωνεύουν με τίποτα - Τούρκοι ειδικοί: Ο ελληνικός χάρτης για τα θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό δίνει στα νησιά το δικαίωμα για ΑΟΖ 12 μιλίων

Και συνεχίζει: «Εμείς με την Ελλάδα έχουμε μια γραπτή συμφωνία από το 1976 για να μην έχουμε δραστηριότητες στο Αιγαίο έτσι ώστε να μην προκαλείται ένταση. Όμως τώρα η Ελλάδα δημοσίευσε αυτόν τον χάρτη που εμφανίζει πως θα χρησιμοποιεί και θα εκμεταλλεύεται η ίδια όλες αυτές τις περιοχές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στον τουρκικό χάρτη, ο Ατζάρ σημειώνει ότι «Ο δικός μας χάρτης σχεδιάστηκε με τη βοήθεια και τη συμβολή του κράτους. Το υπουργείο Εξωτερικών το ανακοίνωσε, αυτός ο χάρτης θα σταλεί στα Ηνωμένα Έθνη και θα είναι ο επίσημος χάρτης της Τουρκίας. Εμείς στο Αιγαίο σχεδιάσαμε σύμφωνα με τη λογική της μέσης γραμμής στο Αιγαίο. Αυτό το βασίσαμε στο Διεθνές Δίκαιο».

Παρεμβαίνοντας, η παρουσιάστρια του Haberturk, Ντιλέκ Γκιούλ, σημείωσε: «Όμως κι εκείνοι λένε στην ανακοίνωσή τους πως αυτό είναι το δικαίωμα της Ελλάδας που προκύπτει από τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Ο Ατζάρ, απαντώντας στην παρουσιάστρια του Haberturk, τονίζει: «Aυτό είναι παραπληροφόρηση καθώς στο Αιγαίο όταν δεν αφήνεις καμία θαλάσσια περιοχή ή υφαλοκρηπίδα στην Τουρκία, δεν μπορείς να μιλάς για το Δίκαιο της Θάλασσας ή το Διεθνές Δίκαιο».

 

Tags
Back to top button