Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Το «σπίτι της Παναγιάς» στην Ευρυτανία – Κατάνυξη και δέος στην επιβλητική Μονή Προυσού (εικόνες)

Πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της Ευρυτανίας, η Μονή Προυσού βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου. Χτισμένη σε βραχώδες, απόκρημνο σημείο, με το τοπίο γύρω της να χάνεται στα έλατα, βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά Χελιδόνα, Καλιακούδα και Παναιτωλικό.


Η Ιερά Μονή Προυσού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πολλοί την αποκαλούν «σπίτι της Παναγιάς», καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ανεγέρθηκε σε σημείο που επέλεξε η ίδια. Η εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας» προέρχεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Το μοναστήρι είναι από τα λίγα που διασώζονται στην Ευρυτανία και κοσμείται από τοιχογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν γύρω στο 1785. Μέσα στον βράχο υπάρχει κρύπτη, που έχει διαμορφωθεί σε παρεκκλήσι, και εκεί υπάρχουν τοιχογραφίες του 13ου αιώνα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο της κρύπτης χρονολογείται από τα 1810.

Η μονή διαθέτει ξενώνα για τη φιλοξενία των επισκεπτών. Στο μουσείο της εκτίθενται πολύτιμα κειμήλια, εικόνες, κώδικες και βιβλία, καθώς και μέρος του οπλισμού του Καραϊσκάκη.

Tags
Back to top button