Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Το ρήγμα της Αφρικής: Πόσος χρόνος μένει μέχρι να χωρίσει η ήπειρος στα δύο; (βίντεο)

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 Ρίχτερ στη Νότια Αφρική

Η Αφρική θα μπορούσε μια μέρα να «χωριστεί στα δύο» μετά την εμφάνιση μιας τεράστιας ρωγμής που συνεχίζει να μεγαλώνει. Αν πάμε 200 εκατομμύρια χρόνια πίσω και οι επτά ήπειροί μας ήταν όλες συγκεντρωμένες μαζί σε μια ενιαία, που ονομαζόταν Παγγαία. Με την πάροδο του χρόνου διαλύθηκαν και απομακρύνθηκαν, μεταμορφώνοντας στην τελική φάση που γνωρίζουμε σήμερα.

Για όσους δεν πρόσεχαν στη γεωγραφία, στο μάθημα των τεκτονικών πλακών, πρόκειται για την κίνηση του φλοιού της Γης καθώς «τρίβονται» η μία πάνω στην άλλη στην επιφάνεια του μανδύα - ένα γεγονός που αρχικά αναφερόταν ως μετατόπιση των ηπείρων. Φαίνεται ότι η Αφρική σηκώνει σήμερα το κύριο βάρος αυτής της μετατόπισης, με αρκετές τεράστιες ρωγμές να εμφανίζονται στο έδαφός της.

Τι πραγματικά συμβαίνει στην Αφρική;

Πίσω στο 2018, μια τεράστια ρωγμή βάθους περίπου 50 μέτρων και πλάτους 65 μέτρωνεμφανίστηκε ξαφνικά στην κοιλάδα Great Rift Valley της Κένυας. Η κοιλάδα έχει μήκος περίπου 6.400 χιλιόμετρα και εκτείνεται από την περιοχή Αφάρ μέχρι και τη Μοζαμβίκη. Ενώ το ρήγμα βρίσκεται προς το παρόν πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, με την πάροδο του χρόνου θα διευρυνθεί και ο φλοιός θα αραιώσει και θα βυθιστεί. Πιστεύεται ότι απομακρύνεται αργά κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να διαχωριστεί εντελώς η Γη.

Τι προκαλεί το ρήγμα;

Ορισμένοι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως οφείλεται στο ότι η αφρικανική τεκτονική πλάκα σπάει στα δύο, γεγονός που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα χώρες που δεν έχουν χερσαία σύνορα, όπως η Ζάμπια και η Ουγκάντα, να αποκτήσουν τις δικές τους ακτογραμμές στο μακρινό μέλλον, σύμφωνα με το 

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη θεωρία που έχουν οι γεωλόγοι για το πώς σχηματίστηκε η ρωγμή, καθώς άλλοι έχουν προτείνει ότι η αιτία θα μπορούσε να είναι η διάβρωση του εδάφους. Η Lucía Pérez Díaz πιστεύει ότι πρόκειται για συνδυασμό και των δύο. Η έρευνά της πρότεινε ότι κατά τη διάρκεια δεκάδων εκατομμυρίων ετών, ο ωκεανός θα αρχίσει να γεμίζει το κενό καθώς το ρήγμα θα φτάνει στην ακτή.

Μόλις ο ωκεανός πλημμυρίσει, τελικά θα κάνει την αφρικανική ήπειρο μικρότερη, με ένα μεγάλο νησί που θα αποτελείται από τμήματα της Αιθιοπίας και της Σομαλίας να βρίσκονται στον Ινδικό Ωκεανό.

Το παράδειγμα των Βρετανικών Νήσων

Ένα παρόμοιο γεγονός, αν και με διαφορετικές αιτίες, συνέβη όταν οι Βρετανικές Νήσοιαποκόπηκαν από την ηπειρωτική Ευρώπη. Μέχρι πριν από περίπου 450.000 χρόνια οι Βρετανικές Νήσοι ήταν συνδεδεμένες με την Ευρώπη, αλλά η διάβρωση μιας κοιλάδας στη σημερινή Μάγχη προκάλεσε μια καταστροφική πλημμύρα, καθώς η θάλασσα εισέβαλε. Αυτό δημιούργησε ένα ολοκαίνουργιο σύνολο νησιών.

 

Tags
Back to top button