Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το "δόλιο σχέδιο" Ερντογάν-Τατάρ απομάκρυνσης της "Unficyp" από την Κύπρο-Στόχος η δημιουργία 2 κρατών υπό την απειλή νέου ΑΤΤΙΛΑ

Οι Τούρκοι μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα, τον Ιούλιο του 2017, ακολουθούν μια αταλάντευτη-εμμονική πολιτική για το θέμα, στη βάση των δύο κρατών, μη δεχόμενοι καμία άλλη λύση.

Με τον τρόπο αυτό επιθυμούν να "ακυρώσουν" όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα οποία η βάση για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να είναι, Ένα κράτος στα πλαίσια μιας Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Οι πολιτικο-στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας για το ψευδοκράτος στην Κύπρο

Ερντογάν και Τατάρ εκπέμπουν το παραπάνω μήνυμα προς την Διεθνή Κοινότητα, ενώ μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Τούρκου Προέδρου το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα, απέκτηση την ιδιότητα του παρατηρητή στον "Οργανισμό Τουρκικών κρατών".

Επόμενο βήμα του Ερντογάν είναι  το ψευδοκράτος να λάβει την  ιδιότητα του πλήρους μέλους και να αναγνωριστεί από τα κράτη μέλη του Οργανισμού, οπότε να αποκτήσει Διεθνή υπόσταση και αναγνώριση.

Παράλληλα η Τουρκία επιχειρεί να πράξει ανάλογα βήματα για το ψευδοκράτος στον "Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης".

Αυτά σε πολιτικό επίπεδο.

Σε στρατιωτικό επίπεδο η Τουρκία έχει επαυξήσει την  μαχητική ισχύ των κατοχικών της δυνάμεων με την προσθήκη αυτοκινούμενων πυροβόλων και αρμάτων αλλά και drones.

Ειδικά για τα τελευταία, το ψευδοκράτος παρέδωσε επισήμως το αεροδρόμιο του Λευκόνοικου στα κατεχόμενα στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προς χρήση, πράγμα που σημαίνει ότι η Τουρκία απέκτησε αεροπορική βάση στα κατεχόμενα από την οποία μαχητικά αεροσάφη και drones της δύνανται να ενεργούν εναντίον της ελεύθερης Κύπρου, της ΝΑ Μεσογείου, ακόμη και κατά Κρήτης και Δωδεκανήσων από την κατεύθυνση του Νότου.

Που αποβλέπουν τελικά οι  πολιτικοστρατιωτικές κινήσεις του Ερντογάν  για το ψευδοκράτος;

Η Ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (Unficyp)

, αναφέρει σχετικά με την παρουσία -αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο."Πριν από εξήντα χρόνια, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ίδρυσε βιαστικά το Unficyp, για μια περίοδο τριών μηνών, για να αντιμετωπίσει τις διακοινοτικές μάχες που ξέσπασαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1963. Φόβοι στη Δύση ότι οι μάχες στην Κύπρο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σύγκρουση μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας κατέστησαν επιτακτική την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο νησί και μέχρι τον Ιούνιο του 1964 υπήρχαν περίπου 6.500 στρατιώτες της Unficyp, σε αυτό. 

Η τρίμηνη θητεία έχει πλέον διαρκέσει 60 χρόνια και παρόλο που η Unficyp έχει τώρα λιγότερους από 1.000 στρατιώτες, εξακολουθεί να είναι η μακροβιότερη ειρηνευτική αποστολή στον κόσμο και κοστίζει 56 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, με περίπου 45%του προϋπολογισμού να καλύπτεται από την Κύπρο και Ελλάδα. Περισσότεροι από 150.000 άνδρες και γυναίκες από περίπου 43 χώρες έχουν υπηρετήσει υπό τη σημαία του ΟΗΕ στην Κύπρο, όπου 187 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Για 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, η Unficyp ελέγχει την ουδέτερη ζώνη που χωρίζει τις δύο πλευρές, διατηρώντας το status quo και αντιμετωπίζοντας μια σειρά από διαφορές κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός μήκους 180 χιλιομέτρων. Για τους Ελληνοκύπριους, η παρουσία του Unficyp έχει προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας καθώς λειτουργεί ως φράγμα μεταξύ του στρατού κατοχής και της εθνοφρουράς, αντιμετωπίζοντας τις εισβολές στη νεκρή ζώνη και επιλύοντας διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Unficyp δεν έχει εντολή ούτε και τα μέσα να σταματήσει μια τουρκική στρατιωτική προέλαση

Είναι, ωστόσο, ένα ψεύτικο αίσθημα ασφάλειας, καθώς η Unficyp δεν έχει εντολή να σταματήσει μια τουρκική στρατιωτική προέλαση, ούτε έχει τα μέσα να το κάνει, αλλά η παρουσία της μικρής δύναμης έχει προστατεύσει το status quo, ενεργώντας ως μεσολαβητής και φωνή λογικής μεταξύ των δύο πλευρών .

Για τους Τουρκοκύπριους, το Unficyp δεν έχει καμία σημασία, καθώς διαθέτουν τουρκικά στρατεύματα για να εγγυηθούν την ασφάλειά τους και να προστατεύσουν το status quo, το οποίο είναι ικανοποιητικό επί του παρόντος.

Ανεξάρτητα από το πώς αντιμετωπίζεται το Unficyp , έχει γίνει μέρος της κυπριακής ζωής, σχεδόν ένα μόνιμο προσάρτημα που θα είναι πάντα εδώ για να αποκλιμακώνει την ένταση και να λειτουργεί ως πολύτιμη πηγή κοινής λογικής."

Το  δόλιο σχέδιο Ερντογάν-Τατάρ απομάκρυνσης της  Unficyp από την Κύπρο

Εδώ αρχίζει να ευφαίνεται το δόλιο σχέδιο Ερντογάν-Τατάρ, σύμφωνα με το οποίο προσβλέπουν σε απομάκρυνση της  Unficyp από την Κύπρο, όπως παρακάτω:

Τα στρατεύματα του ΟΗΕ αναπτύσσονται σε μια χώρα ή περιοχή σύγκρουσης για να διατηρήσουν την ειρήνη μέχρι να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα τα στρατεύματα αποσύρονται.

Έτσι Ερντογάν και Τατάρ λένε, για πόσο ακόμη το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ανανεώνει την εντολή της Unficyp υπό αυτές τις ειρηνικές και σταθερές συνθήκες;

Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017 τίποτα δεν συνέβη για εξήμισι χρόνια μέχρι που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πείστηκε να διορίσει την Maria Angela Holguin ως προσωπική του απεσταλμένη, η οποία θα έχει μια τελευταία ευκαιρία για να εξασφαλίσει την επανέναρξη του συνομιλίες.

Αν αποτύχει-πράγμα σχεδόν βέβαιο- λόγω της αδιαλαξίας Τουρκίας και ψευδοκράτους, αυτό  εκτιμούν Ερντογάν και Τατάρ θα σήμαινε το τέλος της εμπλοκής του ΟΗΕ στο "Κυπριακό", που θα οδηγούσε επίσης στην απόσυρση της Unficyp, η οποία κατά τους ίδιους, δεν θα έχει λόγο να συνεχίσει την αστυνόμευση της νεκρής ζώνης για άλλα 60 χρόνια.

Αν Ερντογάν-Τατάρ πετύχουν την απομάκρυνση της  Unficyp  από την Κύπρο σύμφωνα με το σχέδιο τους, στη συνέχεια θα μπορούν να προκαλούν συνεχώς επεισόδια και τριβές στην "Πράσινη γραμμή" , μεταξύ ψευδοκράτους και Κυπριακής Δημοκρατίας, δίνοντας την δική τους ερμηνεία ότι τάχα απειλούνται και πως η μόνη λύση είναι αυτή των δύο κρατών.

Παράλληλα οι Τούρκοι θα απειλούν με επανάληψη του ΑΤΤΙΛΑ, με στρατιωτική επίθεση των ενισχυμένων κατοχικών δυνάμεων του Τουρκικού στρατού κατά της ελεύθερης Κύπρου, προκειμένου εκβιαστικά να πετύχουν την Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους και την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα του αναλογούν, αφού ως κράτος θα έχει τη δική του ΑΟΖ.

 

 

Tags
Back to top button