Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το πραγματικό Ράγκναροκ έπληξε τη Σκανδιναβία το Μεσαίωνα σκορπώντας καταστροφή

Στη μυθολογία των περισσότερων πολιτισμών υπάρχει και ένα γεγονός Αρμαγεδδώνα, κάποιο συνήθως φυσικό ή άλλο φαινόμενο που προκαλεί μαζική καταστροφή. Στη σκανδιναβική μυθολογία αυτό είναι το Ράγκναροκ ένα γεγονός που αρχικά θα ξεκινήσει με διαδοχικές φυσικές καταστροφές, οι οποίες σύντομα θα οδηγήσουν σε έναν απίστευτα βαρύ χειμώνα που θα διαρκέσει τρία χρόνια και θα ακολουθήσει μια επική μάχη αντίπαλων στρατών θεών που θα οδηγήσει στην καταστροφή του Σύμπαντος. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Journal of Archaeological Science: Reports« ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι στη Σκανδιναβία και ειδικότερα στην περιοχή της Δανίας έκανε το 536 μ. Χ. την εμφάνιση του το… Ράγκναροκ.

Είναι γνωστό ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπήρξαν πολύ μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη που προκάλεσαν κλιματικές μεταβολές που ευρήματα έχουν δείξει ότι προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα κυρίως σε περιοχές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας αλλά και στην Κίνα.

Παγκόσμια ανησυχία: Τα δέντρα του πλανήτη δεν απορρόφησαν το διοξείδιο του άνθρακα

Ορισμένοι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είχε τοπικά χαρακτηριστικά αλλά ήταν πολύ ευρύτερη κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη κλιματική αλλαγή που βίωσε η ανθρωπότητα κάτι που ακούγεται υπερβολικό αφού υπήρξαν διάφορα επεισόδια κλιματικής αλλαγής που οδήγησαν και σε εποχές παγετώνων ακόμη και μετά την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου (εμάς δηλαδή) και τη μετανάστευση του από την αφρικανική ήπειρο στην Ευρασία αρχικά και στον υπόλοιπο κόσμο στην συνέχεια.

Η νέα μελέτη όμως παρουσιάζει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κλιματική αλλαγή του 6ου μ.Χ. αιώνα έφθασε μέχρι τις βόρειες περιοχές της Ευρώπης χτυπώντας τους προγόνους των Βίκινγκ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για τρία χρόνια, όσα δηλαδή αναφέρονται και στο Ράγνκαροκ, από το 539 ως το 541 δεν φύτρωσε κανένα νέο δέντρο στη Δανία.

«Όταν τα δέντρα δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν, δεν υπήρχε επίσης τίποτα που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στα χωράφια. Σε μια κοινωνία όπου όλοι ζουν από τη γεωργία, αυτό είχε καταστροφικές συνέπειες. Αυτό υποστηρίζεται και από άλλες μελέτες που λαμβάνουμε υπόψη. Εδώ βλέπουμε μια δραστική μείωση της παραγωγής σιτηρών, βλέπουμε περιοχές που απλώς εγκαταλείπονται από τους ανθρώπους και δάση που εξαπλώνονται πέρα από τα εγκαταλειμμένα χωράφια» λέει ο Μόρτεν Φίσερ Μόρτενσεν, ερευνητής του Εθνικού Μουσείου της Δανίας, εκ των επικεφαλής της μελέτης.

Οι θησαυροί

Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης υποστηρίζονται επίσης από τεράστιες ποσότητες αρχαιολογικών θησαυρών κυρίως χρυσών αντικειμένων που χρονολογούνται από αυτήν την εποχή και μια θεωρία προτείνει πώς ότι οτιδήποτε είχε αξία θυσιάστηκε στους θεούς με την ελπίδα να τελειώσει αυτός ο φαινομενικά ατελείωτος χειμώνας.

Μια άλλη πιθανή επίπτωση αυτής της καταστροφής είναι η αυξημένη παραγωγή σίκαλης που παρατηρείται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η οποία απαιτεί λιγότερο ηλιακό φως και πόρους για να αναπτυχθεί από πολλές άλλες καλλιέργειες τροφίμων. Είναι πιθανό ότι οι Δανοί αγρότες του 6ου αιώνα ανέπτυξαν ψωμί σίκαλης ως απάντηση σε αυτόν τον τρομερό ηφαιστειακό χειμώνα και ως ασφάλιση έναντι μελλοντικών κλιματικών καταστροφών.

Tags
Back to top button