Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Το περίφημο κρανίο του Σπηλαίου των Πετραλώνων…

Στην πόλη Μπρνο της Τσεχίας έλαβε χώρα, από τις 8 έως τις 12 Αυγούστου του 1965, το Διεθνές Συμπόσιο Γενετιστών, το επονομαζόμενο «Μεντελιάνα», προς τιμήν του Γκρέγκορ Μέντελ, του σπουδαίου αυτού κληρικού βιολόγου, ο οποίος είχε προσδιορίσει τους νόμους της κληρονομικότητας και ο οποίος είχε ζήσει στην πόλη αυτή.

Στο συμπόσιο αυτό είχαν λάβει μέρος πολλές επιστημονικές ομάδες από όλες σχεδόν τις προηγμένες χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 επιστήμονες από 40 χώρες.

Μάλιστα, για πρώτη φορά από το 1930 αντιπροσωπεύθηκε επισήμως και η Ελλάδα από τον διακεκριμένο ανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό. Τα γενικά θέματα του συνεδρίου περιστρέφονταν γύρω από τις μεταβολές των ζώντων οργανισμών κατά την παρέλευση των αιώνων.

Επικεφαλής της σοβιετικής αντιπροσωπείας ήταν ο ακαδημαϊκός και βιολόγος Nikolay Dubinin, ο οποίος ήταν οπαδός του Μέντελ, αν και οι θεωρίες του είχαν εξοβελιστεί για ένα διάστημα από τη Σοβιετική Ένωση ως αντιδραστικές.

Αναπτύσσοντας το θέμα της Παλαιοανθρωπολογίας, ο Άρης Πουλιανός αναφέρθηκε εκτεταμένως στο προϊστορικό κρανίο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής. Το κρανίο αυτό είχε ανακαλυφθεί στις 16 Σεπτεμβρίου του 1960 από μερικούς χωρικούς και είχε αποτελέσει το αντικείμενο διεθνών επιστημονικών παρατηρήσεων και αντεγκλήσεων.

Αρχικά, το κρανίο χρονολογήθηκε ως ηλικίας 70.000 ετών. Όμως, σύγχρονες χρονολογήσεις το απέδωσαν σε χρονικό βάθος των 300.000 ή 400.000 χρόνων. Στο συμπόσιο, λοιπόν, υπήρξαν κάποιοι επιστήμονες που είχαν θεωρήσει ότι επρόκειτο περί ενός αφρικανικού κρανίου.

Μα, ο Άρης Πουλιανός αντέκρουσε τις απόψεις αυτές και με συγκεκριμένα στοιχεία απέδειξε ότι επρόκειτο τελικά για κρανίο της Προνεαντερταλικής Εποχής και ανήκε σε άνθρωπο όρθιο, ο οποίος πιθανόν συμμετείχε στη δημιουργία του έμφρονος (λογικού) ανθρώπου και είχε συγγένεια με τα υπόλοιπα κρανία της νοτίου, κεντρικής, ανατολικής Ευρώπης και της δυτικής Ασίας. Το εύρημα, υποστήριξε ο Έλληνας ανθρωπολόγος, υποχρέωνε τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους ότι ο ελλαδικός χώρος και γενικά, η νότια Βαλκανική Χερσόνησος ήταν άσχετη με τη δημιουργία του πρώτου ανθρώπου.

Τη θεωρία του Άρη Πουλιανού ασπάστηκαν και υποστήριξαν οι κυριότεροι ειδικοί του κόσμου, μέχρι και ο έγκριτος Νοτιοαφρικανός παλαιοανθρωπολόγος Phillip V. Tobias, ο οποίος στο συνέδριο της προηγούμενης χρονιάς στη Μόσχα είχε υποστηρίξει με σθένος ότι το κρανίο του Σπηλαίου των Πετραλώνων ανήκε στον πρώτο Αφρικανό, ο οποίος πέρασε στην Ευρώπη.

Η οργάνωση του συνεδρίου ήταν, σύμφωνα με τον Άρη Πουλιανό, υποδειγματική και άφησε άριστες εντυπώσεις στον επιστημονικό κόσμο. Κατά τις ομιλίες του κλεισίματος, μάλιστα, ο σπουδαίος Έλληνας ανθρωπολόγος βρήκε την ευκαιρία να υπομνήσει στους παρευρισκόμενους ότι στην πόλη Μπρνο της Τσεχίας όπου είχαν συγκεντρωθεί, δίδαξαν πρώτοι τον Χριστιανισμό οι Έλληνες ιεραπόστολοι από τη Θεσσαλονίκη, Κύριλλος και Μεθόδιος, απεσταλμένοι του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Μιχαήλ του Γ’ και του Πατριάρχη Φωτίου του Α’.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», στις 15/08/1965…

Tags
Back to top button