Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Το ουσιαστικό κέρδος για την Ευρώπη από την έκτακτη Σύνοδο στο Παρίσι για την Ουκρανία

Είναι γνωστό ότι ο   Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι για να εξαχθεί  μια ευρωπαϊκή απάντηση προς τις  ΗΠΑ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και πολλοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα εμπλακούν.

Σήμερα το απόγευμα, ωστόσο  μόνο οι αρχηγοί  των κρατών της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε θα συζητήσουν για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Ο αποκλεισμός Ευρώπης-Ουκρανίας από τον Τράμπ στις διαπραγματεύσεις με την Ρωσία

Αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ήθελε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, με ελάχιστη αναγνώριση της ευρωπαϊκής άποψης, οι ηγέτες της ηπείρου δήλωσαν την επιθυμία να δείξουν ενότητα.

Στις 18 Φεβρουαρίου, εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Ρωσίας πρόκειται να συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία για να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ευρώπη δεν θα έχει θέση στο τραπέζι, παρά τις συνομιλίες που επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια της ηπείρου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ πυροδότησε διαμάχη χαρακτηρίζοντας «μη ρεαλιστικό» για την Ουκρανία να ανακτήσει τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη της ή να εξασφαλίσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Επέμεινε επίσης ότι η διατήρηση της ειρήνης ήταν ευθύνη της Ευρώπης, όχι του αμερικανικού στρατού.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί εδώ και καιρό ότι θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας όσο χρειαστεί, αλλά, χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, αυτό μπορεί να γίνει μια δύσκολη υπόσχεση να τηρηθεί. 

Τι ζήτησαν οι ΗΠΑ από την Ευρώπη;

Στις 16 Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους Ευρωπαίους συμμάχους τους τι θα χρειάζονταν από την Ουάσιγκτον για να συμμετάσχουν στην  ασφάλεια της Ουκρανίας.

«Το διπλωματικό διάβημα που εστάλη την περασμένη εβδομάδα, αποτελούμενο από έξι σημεία και ερωτήσεις, ρωτά επίσης ποιες χώρες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στις εγγυήσεις, ποιες θα ήταν πρόθυμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής διευθέτησης και ποιο μπορεί να είναι το μέγεθος οποιασδήποτε δύναμης υπό την ηγεσία της Ευρώπης», αναφέρει το έγγραφο ασφαλείας των ΗΠΑ.

Η παρέμβαση του Ηνωμένου Βασιλείου

Στις 16 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph ότι ήταν «έτοιμος και πρόθυμος» να βάλει βρετανικά στρατεύματα στο έδαφος στην Ουκρανία για να επιβάλουν μια ειρηνευτική συμφωνία εάν χρειαστεί.

Ενάντια σε αυτό, ο πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού, Λόρδος Ρίτσαρντ Ντάνατ, είπε στο BBC News στις 17 Φεβρουαρίου ότι η αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία «θα είχε σημαντικό κόστος».

«Ειλικρινά, δεν έχουμε τους αριθμούς και δεν έχουμε τον εξοπλισμό για να βάλουμε μεγάλη δύναμη στο έδαφος για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή τη στιγμή», είπε.

«Πρέπει να έχουμε τον σωστό αριθμό ανθρώπων με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τη σωστή εκπαίδευση – και να αρχίσουμε να το χρηματοδοτούμε τώρα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια «πρόκληση γενιάς» για την εθνική ασφάλεια καθώς ετοιμάζεται να συναντήσει Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι για επείγουσες συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

 Σλυμφωνα με, μιλώντας στο Μπρίστολ ενόψει της συνάντησης , ο Στάρμερ τόνισε την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της θέσης της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει ευρύτερες ανησυχίες για την ασφάλεια για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αντιμετωπίζουμε μια πρόκληση γενεών όσον αφορά την εθνική ασφάλεια», είπε. «Προφανώς, το άμεσο ερώτημα είναι το μέλλον της Ουκρανίας και πρέπει να συνεχίσουμε να βάζουμε την Ουκρανία στην ισχυρότερη δυνατή θέση ότι κι αν συμβεί στη συνέχεια, και να βεβαιωθούμε ότι εάν υπάρχει ειρήνη - και όλοι θέλουμε ειρήνη - θα είναι διαρκής».

Ο Στάρμερ τόνισε ότι η απειλή για την ασφάλεια εκτείνεται πέρα ​​από την Ουκρανία, περιγράφοντάς την ως «πρώτη γραμμή της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου».

Προέτρεψε τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να «ενισχύουν» τις αμυντικές τους δυνατότητες και τη χρηματοδότησή τους, ενισχύοντας την ανάγκη για μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό.

Υπήρξαν αναφορές ότι ο Στάρμερ ελπίζει να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ στις ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υποβάθμισε τυχόν διαιρέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των εταίρων του.

«Νομίζω ότι αυτό που θέλουν να επιτύχουν οι ΗΠΑ είναι μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία που να ευθυγραμμίζεται ακριβώς με αυτό που θέλουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό που θέλει η Ουκρανία και αυτό που θέλουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας», είπε.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να βεβαιωθούμε ότι θα εργαστούμε μαζί σε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε αυτό το σημείο».

Καθώς προετοιμάζεται για συζητήσεις στο Παρίσι, ο Στάρμερ υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης ότι οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός ή ειρηνευτική συμφωνία είναι και «δίκαιη και διαρκής», προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να ανασυνταχθεί και να χτυπήσει ξανά.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλω να δω είναι μια παύση στις μάχες που απλώς δίνει στον Πούτιν την ευκαιρία να έρθει ξανά», προειδοποίησε.

Η παρέμβαση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Αιχμηρή ήταν η δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κατά την άφιξή της στη Γαλλική πρωτεύουσα.

"Μόλις έφτασα στο Παρίσι για κρίσιμες συνομιλίες. Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής.Ναι, πρόκειται για την Ουκρανία, αλλά αφορά και εμάς. Χρειαζόμαστε επείγουσα  αλλαγή νοοτροπίας. Χρειαζόμαστε βελτίωση στην άμυνα. Και τα χρειαζόμαστε και τα δύο τώρα."

Εκτίμησή μας είναι ότι αν και δεν ελπίζουμε πως τελικά η Ευρώπη θα καταφέρει να ανασχέσει τα σχέδια Τράμπ-Πούτιν για την Ουκρανία αλλά και για τη νέα Γιάλτα που ετοιμάζουν, μοιράζοντας σφαίρες επιρροής στον πλανήτη, είμαστε αισιόδοξοι πως έγινε αντιληπτό πλέον στους Ευρωπαίους  εταίρους μας, πως πρέπει να αποκτήσει η ΕΕ, έναν αξιόπιστο-αποτελεσματικό και ισχυρό στρατιωτικό βραχίονα.

Αυτό είναι κατά την άποψή μας το σίγουρο κέρδος-κατάκτηση για την Ευρώπη από την σύνοδο στο Παρίσι.

Πάνω σε αυτό οφείλουν να χτίσουν οι ηγέτες της Ευρώπης μια ενιαία αμυντική βιομηχανία και έναν ισχυρό Ευρωστρατό.

 

Tags
Back to top button