Πρέσβης Sherman KUO, Εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα
Ο όρος «Μοντέλο της Ταϊβάν» – και της γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο – επέστησε την προσοχή τόσοστον ελληνικό όσο και στον τουρκικό Τύπο. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, πολιτικές και οικονομικές διαφορές, η χρήση του μοντέλου της Ταϊβάν ως αναφορά για διαμάχες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη ούτε να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της κάθε κατάστασης.
Η Ταϊβάν όμως παρέχει ένα εξαιρετικό μοντέλο για ειρήνη και ευημερία. Η Ταϊβάν, με την επίσημη ονομασία Δημοκρατία της Κίνας, ιδρύθηκε το 1912 ως η πρώτη δημοκρατική χώρα στην Ασία. Έκτοτε, η Ταϊβάν υφίσταται ως ένα κυρίαρχο κράτος με δικό του Σύνταγμα, κυβέρνηση, δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο, εθνική άμυνα, νόμισμα και διπλωματικούς συμμάχους. Σήμερα η Ταϊβάν αποτελεί μία από τις πιο ζωντανές δημοκρατίες της Ασίας και εγκωμιάζεται ευρέως για την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία του Τύπου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη ζωντανή κοινωνία των πολιτών της.
Η Ταϊβάν δεν κυβερνήθηκε ποτέ από την κομουνιστική Κίνα. Παρά τις συνεχείς απειλές του αυταρχικού καθεστώτος της Κίνας, η Ταϊβάν έχει επιδείξει την αταλάντευτη δέσμευσή της στις βασικές αξίες της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Αυτή η δέσμευση βρίσκεται στην καρδιά του μοντέλου της Ταϊβάν.
Επιπλέον, η Ταϊβάν είναι η 22η μεγαλύτερη οικονομία, ο 17ος μεγαλύτερος εξαγωγέας και ο 18ος μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, και κατέχει το πέμπτο μεγαλύτερο απόθεμα ξένου συναλλάγματος. Διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην παγκόσμια βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), μηχανημάτων και πράσινης ενέργειας, μεταξύ άλλων τομέων.
Το διμερές εμπόριο μεταξύ Ταϊβάν και Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζει να αυξάνεται, φθάνοντας τα 50 δισ. ευρώ το 2018. Η Ταϊβάν αποτελεί τον 18ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ, ενώ η ΕΕ αποτελεί τον 5o μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ταϊβάν και τη μεγαλύτερη πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Συνεπώς, το μοντέλο της Ταϊβάν περιλαμβάνει προηγμένη οικονομική ανάπτυξη και διεθνή συνεργασία για μεγαλύτερη ευημερία.
Για πολιτικούς λόγους, η Ταϊβάν αποκλείστηκε από τη συμμετοχή της στα Ηνωμένα Έθνη, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας και στην INTERPOL. Ωστόσο, αυτό το γεγονός δεν μείωσε ποτέ την επιθυμία της Ταϊβάν να συμβάλει εποικοδομητικά στη διεθνή κοινότητα.
Στην πραγματικότητα, η Ταϊβάν έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της Αϊτής και της Ιαπωνίας μετά από μεγάλες φυσικές καταστροφές καθώς και περιοχές όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζει προκλήσεις σχετιζόμενες με τους πρόσφυγες και τη φτώχεια. Η Ταϊβάν έχει υλοποιήσει επίσης εκατοντάδες έργα δημόσιας υγείας στον Ειρηνικό, την Κεντρική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Το μοντέλο της Ταϊβάν είναι μια έκφραση της θέλησης να οικοδομηθεί ένας καλύτερος κόσμος για όλους τους ανθρώπους, παρά τις πολιτικές προκλήσεις.
Η Ταϊβάν έχει κοινές αξίες με πολλές ομοϊδεάτες χώρες στον κόσμο. Αξίες όπως η ειρήνη, η δημοκρατία, η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, οι ρίζες των οποίων ανάγονται κυρίως στην αρχαία Ελλάδα, είναι εξίσου σημαντικέςγια την Ταϊβάν, όπως και για την Ευρώπη. Πράγματι, ο ακριβής ορισμός του μοντέλου της Ταϊβάν, όπως περιγράφεται ανωτέρω, χρησιμεύει ως εξαιρετική βάση για τη συνεχή εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ταϊβάν και της ΕΕ και της Ελλάδας, καθώς και ένα σημαντικό παράδειγμα σταθερής και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας σε όλο τον κόσμο.