Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΔΙΕΘΝΗ

Το μυστήριο του θησαυρού των ναζί – Πως βρέθηκε στην Αργεντινή

Ο εντοπισμός των ναζιστικών κειμηλίων στην Αργεντινή συνοδεύεται, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, από πολλά σενάρια.

Ένα από αυτά θέλει τον «αρχιτέκτονα» του Ολοκαυτώματος Άντολφ Άιχμαν ή τον γιατρό του Άουσβιτς Γιόζεφ Μέγκελε να μετάφεραν τα αντικείμενα στην Λατινική Αμερική όταν εγκατέλειψαν την Γερμανία για να διαφύγουν τη σύλληψη στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι γνωστό ότι πολλοί ναζί βρήκαν καταφύγιο στην Λατινική Αμερική. Ποτέ όμως δεν βρέθηκε τόσο μεγάλος αριθμός ναζιστικών κειμηλίων όσο τώρα. Είναι επομένως κατανοητό ότι η φαντασία πολλών… οργιάζει.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων κατάφερε να εντοπίσει στο Μπουένος Άιρες τον έμπορο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν τα κειμήλια. Ο 55χρονος αρχαιοπώλης, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, υποστηρίζει ότι αγόρασε τη συλλογή πριν από 25 χρόνια από κάποιον συλλέκτη. Το ενδιαφέρον από διεθνή μέσα ενημέρωσης για τη συλλογή με συνολικά 75 αντικείμενα είναι μεγάλο: πίνακες του Χίτλερ, προτομές, αετοί με τη σβάστικα, πιστόλια, μαχαίρια και μεγεθυντικοί φακοί.

Κλεψύδρα με την σβάστικα

Το μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιον ανήκαν τα ναζιστικά αντικείμενα; Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών από τις αρχές ασφαλείας τα κειμήλια θα περιέλθουν στην κατοχή του Μουσείου Ολοκαυτώματος του Μπουένος Άιρες, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αργεντινής Πατρίτσια Μπούλριτς.

Δεν αποκλείεται ωστόσο η όλη υπόθεση να εξεταστεί και από την δικαιοσύνη, μιας και ο 55χρονος αντικέρ αρνείται τις κατηγορίες για παράνομο εμπόριο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ένα ίχνος των αντικειμένων οδηγεί στη μικρή γερμανική πόλη Ζόλινγκεν, έδρα της παλαιάς επιχείρησης Carl Eickhorn, η οποία κατά τη ναζιστική περίοδο κατασκεύαζε σπαθιά για τις οργανώσεις SA και SS. Η γερμανική εταιρία, που υπάρχει ακόμα και σήμερα ειδικεύεται στην κατασκευή μαχαιριών.

Ναζιστικός αετός

Στην Αργεντινή πάντως οι μύθοι γύρω από τους ναζί, που ήρθαν πριν ή μετά το τέλος του Β” Παγκοσμίου Πολέμου στη Ν.  Αμερική, είναι πανταχού παρόντες. Ιδιαίτερα διαδεδομένος είναι ο μύθος που θέλει τον Αδόλφο Χίτλερ και την γυναίκα του Εύα Μπράουν να διέφυγαν στην Παταγονία με υποβρύχιο το 1945 και να πέθαναν δεκαετίες αργότερα στην Αργεντινή.

Γεγονός είναι ότι οι Γερμανοί που ζούσαν στην Αργεντινή ήδη πριν από το τέλος του πολέμου ήταν στην πλειοψηφία τους αποδεδειγμένα θαυμαστές του Χίτλερ. Δεν αποκλείεται επίσης τα κειμήλια να έφθασαν «νόμιμα» πριν το τέλος του πολέμου στη Λατινική Αμερική. Τέλος, μεταπολεμικά επί προεδρίας Χουάν Περόν, από το 1946 μέχρι το 1955, η πόλη Λα Πλάτα είχε γίνει καταφύγιο για πολλούς ναζί εγκληματίες από την Ευρώπη.

Tags
Back to top button