
Η χαρακτηριστική γεύση και το μοναδικό άρωμά του το κάνουν να μην περνάει απαρατήρητο. Το λεμόνι συνοδεύει πολλά φαγητά και παράλληλα «καθαρίζει» τον οργανισμό μας, βοηθώντας τον να λειτουργεί «ρολόι».
Το λεμόνι περιέχει πλούσια αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, που βοηθούν στην παραγωγή ενζύμων από το συκώτι και την καλύτερη χώνεψη. Ο χυμός του έχει χημική δομή, παρόμοια με εκείνη των πεπτικών ενζύμων του σώματός μας, έτσι αποτελεί μια πολύ καλή πηγή για την παραγωγή ενζύμων του ήπατος. Καταπολεμά, επίσης, τις ελεύθερες ρίζες που απελευθερώνονται στο αίμα μας στη διαδικασία της χώνεψης, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση βλαβερών βακτηρίων, ενώ μπορεί να αντικαθιστά φυσικά το αλάτι, καθώς είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, αλλά δεν αφυδατώνει τα κύτταρά μας όπως κάνει το αλάτι.
Συχνά οι γιατροί συνιστούν το λεμόνι αντί του αλατιού σε όσους κάνουν ειδική διατροφή λόγω προβλημάτων στο συκώτι. Μόλις το λεμόνι εισέλθει στον οργανισμό εξουδετερώνει τις τοξίνες, «πετάει» τα άχρηστα συστατικά και ενεργοποιεί τη διαδικασία χώνεψης.
Παράλληλα, συμβάλλει στην εξισορρόπηση του pH στο σώμα, ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις, καθαρίζει το γαστρεντερικό, βοηθάει να διαλυθούν οι πέτρες στη χολή και τα νεφρά, περιέχει αρκετές ουσίες με αντικαρκινική δράση και προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία, χάρη στα φλαβονοειδή που περιέχει, έτσι ώστε να προλαμβάνει τις εσωτερικές αιμορραγίες.