Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Το «χουνέρι» που έκανε το S119 «Πόντος» στο USS «Porter» κλάσης «Arleigh Burke»

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα εν μέσω της νέας ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο, από την ελληνοαμερικανική ανθυποβρυχιακή άσκηση στις 19 Φεβρουαρίου, περίπου 30 μίλια νότια της Κρήτης. Αυτό γιατί στην άσκηση ο μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν το υποβρύχιο του Π.Ν. S119 «Πόντος».

Οπως αναφέρουν πηγές μας από το Π.Ν., το υποβρύχιο συμμετείχε σε μία πολύ δύσκολη άσκηση, όπου έπρεπε να «διαρρήξει» την ανθυποβρυχιακή άμυνα του αντιτορπιλικού USS «Porter» κλάσης «Arleigh Burke» αλλά και της φρεγάτας του Π.Ν. κλάσης «S», «Αδρίας».

Το υποβρύχιο έπρεπε να κινηθεί χωρίς να γίνει αντιληπτό εντός ενός πολύ στενού κύκλου μόλις δύο μιλίων από το αμερικανικό αντιτορπιλικό. Το USS «Porter» κλάσης «Arleigh Burke» χρησιμοποίησε ακόμα και συρόμενο σόναρ (τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί), το οποίο όμως ούτε αυτό «κατάλαβε» πού ήταν το S119 «Πόντος».

Το ελληνικό υποβρύχιο κινήθηκε εντελώς αθέατο, δεν εντοπίστηκε σε καμία φάση της προσέγγισης και του εικονικού τορπιλισμού που ακολούθησε και εντοπίστηκε μόνο όταν το «θέλησε» με τη χρήση τεχνικών θορύβων!

Το πλήρωμα του ελληνικού υποβρυχίου χρησιμοποίησε ιδιαίτερα επιδέξια το ανάγλυφο του βυθού της περιοχής, «έπαιξε» με ένα υποθαλάσσιο «φαράγγι», το οποίο το χρησιμοποίησε σε τακτικές απόκρυψης και αθέατης προσέγγισης και κατάφεραν αυτό που έδειχνε αδύνατο: Να διαφύγει από έναν εσωτερικό κύκλο άμυνας μόλις δύο μιλίων.

Οι Αμερικανοί πήραν ένα «καλό μάθημα», όπως επίσης και το Πολεμικό Ναυτικό, που είδε στην πράξη την ανεπάρκεια των συρόμενων σόναρ (προτείνονται με τη φρεγάτα επακτίου αμύνης MMSC).

Tags
Back to top button