
Η νύχτα στο πακιστανικό Κασμίρ μετατράπηκε σε εφιάλτη, καθώς ινδικοί πύραυλοι έπληξαν με σφοδρότητα τρεις τοποθεσίες κοντά στην πόλη Μουζαφαραμπάντ, σπέρνοντας τρόμο και καταστροφή. Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή, με καπνό και φλόγες να υψώνονται στον ουρανό, ενώ η ηλεκτροδότηση κατέρρευσε, βυθίζοντας το Κασμίρ σε απόκοσμο σκοτάδι. Η πακιστανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν σε τρία σημεία, με αυτόπτες μάρτυρες να περιγράφουν σκηνές χάους και πανικού. Το Πακιστάν ορκίζεται σκληρά αντίποινα, με την υπόσχεση εκδίκησης να κρέμεται σαν σκοτεινή απειλή, προμηνύοντας έναν περιφερειακό πόλεμο που θα μπορούσε να βυθίσει τη Νότια Ασία στο χάος.
Οι επιθέσεις έρχονται σε μια στιγμή που οι σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν κρέμονται από μια κλωστή, μετά την αιματηρή επίθεση μαχητών εναντίον Ινδουιστών τουριστών στο Κασμίρ τον περασμένο μήνα, που άφησε 26 νεκρούς. Η Ινδία, κατηγορώντας το Πακιστάν για υποστήριξη διασυνοριακής τρομοκρατίας, κλιμάκωσε την ένταση με πρωτοφανή τρόπο, εξαπολύοντας πυραυλικές επιδρομές που φαίνεται να σηματοδοτούν το τέλος κάθε διπλωματικής ελπίδας. Το Ισλαμαμπάντ αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις «δειλή πράξη επιθετικότητας» και προειδοποιώντας ότι η απάντησή του θα είναι «συντριπτική».
Η κλιμάκωση ενισχύεται από πρόσφατες εξελίξεις, με την Ινδία να έχει ήδη αναστείλει τη Συνθήκη των Υδάτων του Ινδού και να έχει κλείσει το κύριο συνοριακό πέρασμα με το Πακιστάν, όπως αναφέρουν αναρτήσεις στο X. Η απόφαση για πυραυλικές επιθέσεις αποτελεί ένα επικίνδυνο βήμα, που φέρνει τις δύο πυρηνικές δυνάμεις στα πρόθυρα ανοιχτής σύγκρουσης. Αναφορές από το Πακιστάν κάνουν λόγο για επιθέσεις που έπληξαν ακόμα και πολιτικές υποδομές, όπως η πρόσφατη καταγγελία για βομβαρδισμό мечети στο Μπαχαβαλπούρ, αν και τα στοιχεία παραμένουν ανεπιβεβαίωτα.
Το Κασμίρ, ιστορικό πεδίο μάχης μεταξύ των δύο χωρών, μετατρέπεται ξανά σε εστία φρίκης, με τον ήχο των εκρήξεων να αντηχεί ως προάγγελος χειρότερων εξελίξεων. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης και η αβεβαιότητα για θύματα προσθέτουν μια αίσθηση επικείμενης καταστροφής, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Οι φόβοι για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση ενισχύονται από τη ρητορική του Ινδού πρωθυπουργού, που έχει υποσχεθεί «εξόντωση των τρομοκρατών ακόμα και στα πέρατα της Γης», και τις προειδοποιήσεις του Πακιστάν ότι οποιαδήποτε παραβίαση των συνόρων του θα έχει «καταστροφικές συνέπειες».
Καθώς οι δύο χώρες οπλίζουν τις δυνάμεις τους και η ένταση κλιμακώνεται, ο κόσμος κρατά την ανάσα του, γνωρίζοντας ότι ένα λάθος βήμα θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πόλεμο με ανυπολόγιστες συνέπειες. Το Κασμίρ, βουτηγμένο στο σκοτάδι και τη φρίκη, στέκει ως ζοφερό σύμβολο μιας σύγκρουσης που απειλεί να καταπιεί ολόκληρη την περιοχή.
«Θα απαντήσουμε στη δειλή επίθεση»
Ένας εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε ότι το Ισλαμαμπάντ «θα απαντήσει σε αυτή την επίθεση σε χρόνο και τόπο της επιλογής του».
«Όλα τα αεροσκάφη της πολεμικής μας αεροπορίας βρίσκονται στον αέρα. Πρόκειται για μια ντροπιαστική και δειλή επίθεση που πραγματοποιήθηκε από τον εναέριο χώρο της Ινδίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Νωρίτερα είχαν κόψει και το… νερό στο Πακιστάν
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε σήμερα ότι η χώρα του θα «κόψει το νερό» από τους ποταμούς που πηγάζουν από το ινδικό έδαφος αλλά περνούν και υδρεύουν το Πακιστάν, σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση που σημειώθηκε στο ινδικό Κασμίρ στα τέλη Απριλίου.
«Το νερό που ανήκει στην Ινδία έρρεε μέχρι τώρα προς το εξωτερικό. Στο εξής θα το σταματήσουμε, ώστε να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της Ινδίας και θα το χρησιμοποιούμε για τη χώρα μας» είπε ο Μόντι στην ομιλία του.
Ανησυχία για τα πυρηνικά που έχουν στην κατοχή τους οι δύο χώρες
Η Ινδία και το Πακιστάν έχουν ενισχύσει σημαντικά τις στρατιωτικές και πυρηνικές τους δυνατότητες τις τελευταίες δεκαετίες.
Η Ινδία πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή το 1974 και επανέλαβε το 1998. Το Πακιστάν απάντησε με δικές του δοκιμές λίγες εβδομάδες αργότερα.
Έκτοτε, και οι δύο πλευρές έχουν εξοπλιστεί με εκατοντάδες πυρηνικές κεφαλές, προηγμένα συστήματα εκτόξευσης πυραύλων, μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς και σύγχρονα οπλικά συστήματα – καθιστώντας κάθε στρατιωτική σύγκρουση εξαιρετικά επικίνδυνη για ολόκληρη την περιοχή.