Σύμφωνα και με τον δημοσιογράφο Κώστα Σαρικά και το , φέρνουν την χώρα μας πιο κοντά στην απόκτηση επιπλέον τεσσάρων αμερικανικών Σκαφών τύπου Mark VI.
Οι πληροφορίες αναφέρουν για άμεσες ανάγκες για σκάφη από την διοίκηση ειδικών δυνάμεων, για να καλυφθούν οι τωρινές και οι μελλοντικές ανάγκες μας.
Επίσημη ανακοίνωση για το θέμα από το ΥΠΕΘΑ δεν υπάρχει και αναμένουμε περισσότρερες πληροφορίες για την απόκτηση τεσσάρων ταχέων σκαφών Mark VI μέσω του προγράμματος FMF (Foreign Military Financing).
Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και ειδικά αμφίβιες δυνάμεις μας έχουν ανάγκη αυτού του είδους τα σκάφη, για να καλύψουν το τεράστιο θαλάσσιο μέτωπο στο Αιγαίο, και τις τουρκικές ετοιμασίες από την άλλη πλευρά.
Τα ταχύπλοα Mark V χρησιμοποιούνται από τους US Navy SEALS για την διείσδυση αλλά και αποχώρηση ομάδων υποβρυχίων καταστροφών. Ταχύτατα, αθόρυβα, με χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας στα ραντάρ, θα είναι μια ωφέλιμη προσθήκη.
Βέβαια χρειάζονται και άλλες ενισχύσεις, αλλά προφανώς πρόκειται για μία σημαντική ενίσχυση.
Υπενθυμίζουμε ότι τα Mk V θα αποτελούν μονάδες προσφερόμενες για “παρεμβάσεις” από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού, όπως επί παραδείγματι με την υιοθέτηση λύσεων που μπορεί να προσφέρει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία στους τομείς των τακτικών συστημάτων, των επικοινωνιών και των αισθητήρων.
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου και Ελλάδος-Αιγύπτου
Η Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Κύπρου αφορά ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ε.Ε., καθώς το έργο αυτό όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά παράλληλα θα προωθήσει και τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι οι εξελίξεις αναφορικά με το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, απασχόλησαν τον πρωθυπουργό στις συναντήσεις που έχει στη Νέα Υόρκη και ανέδειξαν για μία ακόμα φορά το γαλλικό ενδιαφέρον για το project.
Αίγυπτος και η Ελλάδα βρίσκονται στο τελικό στάδιο για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων
Η συμφωνία αυτή όμως έχει ενεργοποιήσει και τα γενικά επιτελεία των δύο χωρών με προκαταρτικές συζητήσεις για μελλοντική στρατιωτική συνεργασία, αφού όπως έχουμε αναφέρει, κάθε ενεργειακό σχέδιο αποτελεί αντικείμενο φύλαξης από ένοπλη ναυτική δύναμη, η οποία στην προκειμένη περίπτωση θα είναι κοινή.
Το θέμα αυτό βρίσκεται σε πρώιμο επίπεδο, αλλά θα οδηγήσει στην δημιουργία εκατέρωθεν κέντρου συντονισμού, για το 24ωρο έλεγχο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το αιγυπτιακό έδαφος στην Κρήτη και την ΕΕ.
Οι ανάγκες λοιπόν των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι μεγάλες για αυτό και απαιτείται και ο ανάλογος εξοπλισμός με ειδικά σκάφη σε όλα αυτά τα έργα.