Το παραερντογανικό καθεστώς και οι δομές του πολιτικού ισλάμ που το στηρίζουν συνεχίζουν το έργο της “πολιτιστικής εθνοκάθαρσης και αποταυτοποίησης” με στόχο τον Ποντιακό Ελληνισμό.
Δεν είναι τυχαίο ότι η φετινή ακύρωση της θείας λειτουργίας στην ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο αντικαταστάθηκε άμεσα με εθνικιστικές εορταστικές εκδηλώσεις και παρελάσεις για την Άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς, γράφει η εφημερίδα
Πανηγυρικές και ... άκρως εθνικιστικές ήταν οι φετινές εκδηλώσεις για την 563η επέτειο από την άλωση της Τραπεζούντας από τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε και η «Πορεία Κατάκτησης» στον μεγαλύτερο δρόμο της Τραπεζούντας.
Η πορεία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην οδό Kahramanmaraş στην Τραπεζούντα, συνοδευόμενη από ομάδες γενίτσαρων, έφιππους με στρατιωτικές στολές και γυναίκες τοξότες με οθωμανικές ενδυμασίε. Την πορεία συνόδευσαν πολίτες με τουρκικές σημαίες στα χέρια.
Ο κυβερνήτης Aziz Yıldırım και όλοι οι εκπρόσωποι του τοπικού θεσμικού πρωτοκόλλου (η σύζυγός του Güllühan Yıldırım, ο Αντιδήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Faruk Kanca, ο Πρόεδρος του Türkav Kenan Kuru κ.α.) συμμετείχαν σε μία καλά προσχεδιασμένη προβοκάτσια σε βάρος της ιστορικής μνήμης και του Ποντιακού Ελληνισμού στέλνοντας πολύ συγκεκριμένα μηνύματα με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 563η επέτειο Άλωσης της Τραπεζούντας.
Στην εκδήλωση συμμετείχε το φολκλορικό συγκρότημα Kanuni Mehter και ο καλλιτέχνης Orhan Hakalmaz.
Στα πλαίσια της ομιλία του ο Αζίζ Γιλντιρίμ τόνισε:
«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι μαζί με τους όμορφους ανθρώπους της αρχαίας πόλης, την οποία κατέκτησε ο Φατίχ, που κυβερνήθηκε από τον Γιαβούζ, γεννήθηκε από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και επισκέφτηκε ο Ατατούρκ τρεις φορές. μια τέτοια νύχτα.
Οκτώ χρόνια μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ο Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ κατέλαβε την Τραπεζούντα. Ο Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, ο οποίος κυβέρνησε τρεις ηπείρους και εποχές ανοιγοκλείντων, ήρθε με τους στρατιώτες του 8 χρόνια αργότερα και κατέκτησε αυτή την πόλη.
«Χαιρετισμούς σε εκείνον τον μακαριστό διοικητή και τους συμπολεμιστές του, που έκαναν αυτά τα εδάφη πατρίδα μας και μας επέτρεψαν να ζήσουμε ελεύθερα, να αναπαύονται εν ειρήνη οι ψυχές τους», είπε.
Ο Κυβερνήτης Γιλντιρίμ είπε: «Χρέος μας είναι να προστατεύσουμε αυτά τα εδάφη. Να δώσουμε μια ισχυρή εικόνα προς τα έξω με το να είμαστε ενωμένοι με ενότητα και αλληλεγγύη.
Η νεολαία μας είναι αυτή που θα επωμιστεί ολόκληρη την Ανατολία και την Τουρκία μετά από εμάς. Από αυτή την άποψη, πρέπει να εκπαιδεύονται πολύ καλά. Δεν υπάρχει κούραση σε αυτό το μονοπάτι. Δεν θα κοιμηθούμε αν χρειαστεί και θα δημιουργήσουμε μαζί την αυριανή Τουρκία.
Σιωπούν την «Κυρά του Πόντου»: Τούρκοι υπέρ-εθνικιστές ζητούν ακύρωση της Θείας Λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στις 23 Αυγούστου
Στην συνέχεια, ανακοινώθηκε η μετάθεση της Θείας Λειτουργίας στην Μονή Σουμελά την 23/8/2024, σε επίπεδο θρησκευτικής εκδήλωσης και χωρίς την οικουμενική διάσταση του παρελθόντος από τον Δήμο Τραπεζούντας μετά από σύσκεψη τοπικών αξιωματούχων όπως: ο Κυβερνήτης Aziz Yıldırım, οι Αντιπεριφερειάρχες Ali Yılmaz, Haji Osman Hökelekli, ο Αντιδήμαρχος Μητροπολιτικής Πόλης Faruk Kanca,ο Διοικητής Επαρχιακής Χωροφυλακής Ταξίαρχος Μουσταφά Ερντέμ, ο Επαρχιακός Αστυνομικός Διευθυντής Murat Esertürk κ.α.
«Απειλή» η θεία λειτουργία λένε Τούρκοι υπερ-εθνικιστές
Να θυμίσουμε ότι, παρά την έγκριση των τουρκικών αρχών για τη λειτουργία στις 23 Αυγούστου, οι «Τουρκικές Εστίες», η οποία συγγενεύει ιδεολογικά με τους Γκρίζους Λύκους, αλλά αποτελεί διαφορετική δομή που ιδρύθηκε το 1910, χρησιμοποιώντας εθνικιστικά επιχειρήματα και ιστορικές αναφορές, απευθύνουν αίτημα στην κυβέρνηση να ακυρώσει και αυτή τη θεία λειτουργία, που θα πραγματοποιηθεί στην Παναγία Σουμελά.