![Το διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας- Καΐρου για την συμφωνία για την Ιερά Μονή Σινά](https://greek-observatory.gr/images/posts/February 2025/to-diplomatiko-paraskinio-metaksy-athinas-kairoy-ghia-tin-simfoni.webp?f4787c11545956f706256395a01f7a20)
Ένα διπλωματικό παρασκήνιο με θρησκευτικές προεκτάσεις εκτυλίχθηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.
Στο επίκεντρο, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ήταν η Ελληνορθόδοξη Ιερά Μονή Σινά που ιδρύθηκε το 546 μ.Χ. από τον Ιουστινιανό και είναι το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι που λειτουργεί συνεχώς και χωρίς καμία διακοπή, ενώ είναι ταυτόχρονα και το μοναδικό μοναστήρι για το οποίο ο ίδιος ο Μωάμεθ έγραψε και σφράγισε με την παλάμη του, ειδικό έγγραφο με το οποίο ορίζει ότι οι μουσουλμάνοι είναι υποχρεωμένοι να το σέβονται και να το προστατεύουν.
Η Ιερά Μονή Σινά από το 2002 είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Έως τώρα ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε το ελληνορθόδοξο καθεστώς της και δεν δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία της.
Εξαίρεση αποτέλεσε η περίοδος των Αδελφών Μουσουλμάνων, οπότε ξεκίνησε μια κατευθυνόμενη πολεμική εναντίον της Ιεράς Μονής με ταυτόχρονη αμφισβήτηση της ίδιας της ύπαρξής της.
Ανοίγει ο «Ασκός του Αιόλου»: Η USAID έβαλε το «χεράκι» της στις ρουμάνικες εκλογές είπε Αμερικανός διπλωμάτης
Την περασμένη Πέμπτη ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Θρησκευμάτων, Γ. Καλαντζή, και με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών, μετέβη στην Αίγυπτο για να συναντήσει τον κυβερνήτη του Νοτίου Σινά, δρα Χάλεντ Μουμπάρακ, ο οποίος έχει την πλήρη αρμοδιότητα για τα θέματα της Ιεράς Μονής Σινά.
Ακολούθησαν τρεις ώρες συζήτησης, όπως αναφέρει η Καθημερινή, σε πολύ καλό κλίμα, με την ελληνική αντιπροσωπεία να τονίζει τον ιδιαίτερο ρόλο του προέδρου Σίσι ως εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας στην Αίγυπτο.
Ο κυβερνήτης του Νοτίου Σινά έκανε μια εντυπωσιακή παρουσίαση του Μεγάλου Σχεδίου για τη Μεταμόρφωση του Σινά, ενός σημαντικού σχεδίου, έμπνευσης του ιδίου του προέδρου Σίσι, χάρη στο οποίο η πόλη της Αγίας Αικατερίνης θα γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της Αιγύπτου, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητα και στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, Κυριάκος Πιερρακάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης ετοιμάζονται και για το επόμενο βήμα, καθώς επεξεργάζονται ήδη τα σχέδια μνημονίων συνεργασίας με την αιγυπτιακή πλευρά και την Ιερά Μονή Σινά σε θέματα θρησκευτικού τουρισμού, πολιτισμού, συντήρησης και προστασίας αρχαιοτήτων αλλά και της νομικής υπόστασης της Μονής, η οποία θα διατηρήσει το ελληνορθόδοξο καθεστώς.