Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Το δημοφιλές συστατικό σε ροφήματα θεωρείται «ένοχο» για καρκινογένεση – Οι ερευνητές προειδοποιούν

Αποτελεί για πολύ κόσμο λύση ενέργειας σε μια απαιτητική και κουραστική καθημερινότητα. Οι ειδικοί προειδοποιούν, όμως ότι η ταυρίνη δεν πρέπει να καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό, καθώς νέα ερευνητικά στοιχεία τη συνδέουν με όλο και πιο σοβαρές συνέπιες για την υγεία.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ ανακάλυψε ότι η ταυρίνη -ένα φυσικό αμινοξύ- μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό «καύσιμο» για τα λευχαιμικά κύτταρα, δηλαδή τα καρκινικά κύτταρα του μυελού των οστών. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο Nature, υποδηλώνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα ταυρίνης μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη ορισμένων αιματολογικών καρκίνων, κάνοντας για παράδειγμα τη λευχαιμία πιο επιθετική και πιο δύσκολη στην αντιμετώπιση.

Η ταυρίνη απαντάται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα και εμπλέκεται σε διάφορες διεργασίες, όπως η ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου στα νευρικά κύτταρα, ο έλεγχος της φλεγμονής και η υποστήριξη της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Βρίσκεται, επίσης, στο κρέας και στα ψάρια και χρησιμοποιείται ευρέως σε ενεργειακά ποτά και συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της εγρήγορσης και την καταπολέμηση της κόπωσης.

Κατά ειρωνικό τρόπο, τα συμπληρώματα ταυρίνης συνιστώνται μερικές φορές σε ασθενείς με λευχεμία που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθήσουν στη μείωση των παρενεργειών. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει ότι η εν λόγω συμπληρωματική χορήγηση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς τροφοδοτεί την ανάπτυξη του καρκίνου. «Ίσως ήρθε η ώρα να ζυγίσουμε προσεκτικά τους κινδύνους και τα οφέλη της συμπληρωματικής χορήγησης ταυρίνης σε ασθενείς με λευχαιμία», επισημαίνουν οι ερευνητές.

 

«Καύσιμο» για την καρκινογένεση

 

Η μελέτη διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο η ταυρίνη συμπεριφέρεται στο περιβάλλον του μυελού των οστών. Οι ερευνητές εισήγαγαν ανθρώπινα λευχαιμικά κύτταρα σε ποντίκια γενετικά τροποποιημένα ώστε να εκφράζουν το γονίδιο SLC6A6, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά της ταυρίνης. Ανακάλυψαν ότι ορισμένα υγιή κύτταρα στο μυελό των οστών παράγουν ταυρίνη, η οποία στη συνέχεια μεταφέρεται από το γονίδιο SLC6A6 στα λευχαιμικά κύτταρα. Αυτή η εισροή ταυρίνης ενεργοποιεί τα καρκινικά κύτταρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκόλυση, όπου η γλυκόζη διασπάται για να παρέχει «καύσιμο» για την ταχεία κυτταρική διαίρεση. Το αποτέλεσμα: Πιο επιθετική και ταχέως αναπτυσσόμενη λευχαιμία.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ταυρίνη αναγνωρίζεται ως μεταβολικός παράγοντας επιδείνωσης της λευχαιμίας. Δεδομένου ότι η ασθένεια προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα κάθε χρόνο, προκαλώντας σημαντικό αριθμό θανάτων, τα νέα αυτά ερευνητικά συμπεράσματα είναι βαρύνουσας σημασίας.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η δρ. Jeevisha Bajaj, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης από το Ινστιτούτο Καρκίνου Wilmot, είπε: «Είναι ζωτικής σημασίας να μελετηθεί πώς τα επίπεδα ταυρίνης επηρεάζουν τους ασθενείς με λευχαιμία και να διερευνηθούν στρατηγικές για τον αποκλεισμό της πρόσληψής της από τα καρκινικά κύτταρα».

Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές θέλουν να εξετάσουν εάν η ταυρίνη τροφοδοτεί κι άλλους καρκίνους. Μια μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη παρακολουθεί τα εντερικά βακτήρια που παράγουν υδρόθειο, τα οποία έχουν ενοχοποιηθεί για φλεγμονή και ανάπτυξη όγκων του παχέος εντέρου, επιχειρώντας να αξιολογήσει κατά πόσον η καθημερινή κατανάλωση ενεργειακών ποτών μεταβάλλει το εντερικό μικροβίωμα.

 

Έκκληση για προσοχή

 

Ενώ η ταυρίνη θεωρείται γενικά ασφαλής σε μικρές ποσότητες, η υπερβολική κατανάλωση έχει συνδεθεί με παρενέργειες όπως ναυτίαζάληδιάρροια και δυσκοιλιότητα. Δεδομένης της δυνατότητάς της να επιδεινώσει ορισμένους καρκίνους, οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη προσεκτικής κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και συμπληρωμάτων ταυρίνης, ειδικά απ’ όσους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ή έχουν ήδη διαγνωστεί με αιματολογικό καρκίνο.

Tags
Back to top button