Στους πιο ισχυρούς ανθρώπους στην Ευρώπη το 2024 κατατάσσει το αμερικανικό περιοδικό Politico τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρά το γεγονός πως ο τούρκος πρόεδρος έχει ψήσει το ψάρι στα χείλη των αμερικανών φαίνεται πως συνεχίζουν να τον «λατρεύουν» ή τουλάχιστον να θαυμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ακροβατεί ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή ή πιο ακριβοδίκαια ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία.
Την στιγμή που δεν αφήνει με κανένα τρόπο να επεκταθεί το ΝΑΤΟ με την Σουηδία παραπέμποντας το θέμα στην…Βουλή του, στις ΗΠΑ πρέπει ακόμα να αναρωτιούνται τι έχει γίνει και δεν περπατάει ο τούρκος πρόεδρος όπως θα ήθελαν. Ίσως δεν έχουν καταλάβει ότι ένα ακόμα «αγαπημένο» παιδί τους στην περιοχή, όπως ήταν κάποτε ο Σαντάμ, έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνα επικίνδυνος για συμμάχους αλλά και για την ίδια την Ουάσιγκτον.
Το TRT γράφει σχετικά με την «επιτυχία» αυτή του τούρκου προέδρου να τον κατατάσσει τόσο ψηλά το αμερικανικό περιοδικό: «Το περιοδικό Politico με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Άμερικής συμπεριέλαβε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε ως «διαμεσολαβητή», μεταξύ των «πιο ισχυρών ανθρώπων στην Ευρώπη το 2024».
Το Politico συμπεριέλαβε 28 ονόματα από την Ευρώπη στη λίστα «2024 οι πιο ισχυροί άνθρωποι της Ευρώπης» σε 3 ξεχωριστές κατηγορίες.
Στην κατηγορία «Πράττοντες»(Doers) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ερντογάν χαρακτηρίστηκε ως «μεσολαβητής» και κατετάγη 5ος.
Στο προφίλ στον ιστότοπο του Politico, υπενθυμίστηκε ότι ο Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να τοποθετηθεί ως «ισχυρός γεωπολιτικός ηγέτης» εδώ και πολύ καιρό, ξεπέρασε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
«Ο Ερντογάν, ένας από τους λίγους ανθρώπους με διασυνδέσεις τόσο με το Κρεμλίνο όσο και με το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου, αναλαμβάνει μεσολαβητικό ρόλο από τότε που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε τα στρατεύματά του στην Ουκρανία το 2022» σημειώθηκε στο προφίλ.
Τονίστηκε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επίσης πρωτοστάτησε στη Συμφωνία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και αγωνίστηκε για τη συνέχιση της συμφωνίας.
Στο προφίλ, αναφέρθηκε ότι ο Ερντογάν θέλει να παίξει για άλλη μια φορά τον ρόλο «διαμεσολάβησης» μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και ότι ο Ερντογάν συζήτησε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ, τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και τους ηγέτες της Αιγύπτου, του Λιβάνου και του Κατάρ την αποκλιμάκωση της έντασης.
Στο προφίλ, αναφέρθηκε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί επίσης να ξαναβάλει τον εαυτό του στην τροχιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και χρησιμοποίησε τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για να «εξέλθει» από τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία βρισκόταν σε στάσιμη περίοδο.
Στο προφίλ επισημαίνεται ότι επί του παρόντος στην Τουρκία δεν συζητείται η ένταξη στην ΕΕ και αναφέρεται "Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ΕΕ αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τη συνεργασία με τον Ερντογάν. Θεωρήστε αυτό ως άλλη μια γεωπολιτική νίκη του Τούρκου ηγέτη».