Σε κατάσταση άνευ προηγουμένου ευρίσκεται το αμερικανικό χρέος και αυτό πλέον δεν είναι καθόλου άσχετο με την πρόθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν να προκαλέσει παγκόσμια σύγκρουση με Ρωσία και Κίνα, ενώ ο Τραμπ ακόμη δεν ανέλαβε και εκβιάζει την Ευρώπη και την Κίνα.
Ξένοι αναλυτές ανησυχούν ότι τελικά ακόμη και ο Λευκός Οίκος θα ξεμείνει από περιθώρια δανεισμού, οδηγώντας σε παγκόσμιο οικονομικό σοκ, αναφέρει η εφημερίδα telegraph.co.uk.
“Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις, λίγοι πρωθυπουργοί ή πρόεδροι στην Αμερική, δεν θα μπορούσαν να μην συγκρίνουν την τωρινή κατάσταση με αυτή της Ελλάδος.
Οι εικόνες διαμαρτυριών, αστυνομικών ΜΑΤ και φλεγόμενοι δρόμοι της Αθήνας κυριαρχούν στη διεθνή μνήμη, χρονολογούνται από την κρίση χρέους της χώρας το 2011.
Μέχρι την πανδημία, το χρέος της Ελλάδος ήταν υπερδιπλάσιο από το μέγεθος της οικονομίας της, μια θέση που αντιστοιχεί σε ορισμένες από τις φτωχότερες και πιο επικίνδυνες ζώνες του κόσμου, όπως η Ερυθραία, το Σουδάν και η Βενεζουέλα.
Δεν ήταν μια χώρα που θα ήθελε κανείς να ενταχθεί.
Τώρα ξένοι μεγάλοι οικονομικοί Οίκοι και οικονομολόγοι προβλέπουν ότι σε μια δεκαετία, ένα άλλο έθνος θα έχει ενταχθεί σε αυτήν την μαύρη λίστα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής”, αναφέρει ειδικός.
Ο συνδυασμός μιας αξιοσημείωτης ανάκαμψης των ελληνικών προοπτικών, και μιας έκτακτης υπερχρέωσης υπό τους προέδρους Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, σημαίνει ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2030, το χρέος των ΗΠΑ, σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας τους, προβλέπεται να ξεπεράσει αυτό της ελληνικής οικονομίας.
Σε όρους μετρητών, τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Το εθνικό χρέος της Αμερικής έχει αυξηθεί στα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια, από μόλις 20 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από οκτώ χρόνια.
Αυτό το χρέος είναι πλέον μεγαλύτερο από την αμερικανική οικονομία και δεν διορθώνεται
Στις αρχές της δεκαετίας του 2030, η Αμερική θα έχει χρέη συνολικού ύψους 134% του ΑΕΠ, που θα αντιστοιχεί στο επίπεδο της Ιταλίας, ενώ θα ξεπεράσει και την Ελλάδα, η οποία θα είναι κάτω από το 130% σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με προβλέψεις οικονομολόγων της UBS.
Τέτοια χρέη οδηγούν σε ένα φαύλο σπιράλ, αφού ο ετήσιος λογαριασμός τόκων χρέους της κυβέρνησης είναι ήδη πάνω από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αλλά αυτή η συσσώρευση χρέους πάνω σε χρέη πρέπει να μας ανησυχήσει όλους.
Εκτός από τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, η Αμερική είναι επίσης το ασφαλέστερο καταφύγιο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Λειτουργεί ως κατάστημα μετρητών σε περιόδους ύφεσης και ως σημείο αναφοράς με βάση το οποίο τιμολογούνται τα δάνεια σε μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου.
Ο Ρίτσαρντ Φράνσις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού οργανισμού Fitch, ο οποίος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ πέρυσι, αναφέρει ότι "τα χρέη της χώρας είναι ήδη «εξαιρετικά υψηλά», και διπλασιάζονται από το τυπικό επίπεδο για μια χώρα με διπλή αξιολόγηση Α.
«Η επιβάρυνση των τόκων είναι αρκετά υψηλή, είναι πολύ υψηλότερη από τους περισσότερους ομοτίμους της και πρόκειται να παραμείνει πολύ υψηλή.
Ξοδεύουμε ήδη περισσότερα για τους τόκους παρά για την άμυνα ή την υγεία για αυτό το θέμα. Το μόνο στοιχείο που είναι μεγαλύτερο είναι η κοινωνική ασφάλιση», κατέληξε ο ίδιος.
Είναι βιώσιμα τα χρέη των ΗΠΑ;
Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν τα χρέη των ΗΠΑ είναι βιώσιμα ή αν η χώρα βρίσκεται σε μια πορεία, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα πριν από 15 χρόνια, προς μια χρεοκοπία.
Η Αμερική είναι επί του παρόντος ασφαλής λόγω της μοναδικής της θέσης ως το ασφαλές καταφύγιο του χρηματοοικονομικού κόσμου, αλλά όλα μπορεί να αλλάξουν απότομα, και τότε να δούμε την παγκόσμια οικονομία να δέχεται ένα τρομερό πλήγμα.