Αυξημένο ωριαίο κόστος αλλά και προσλήψεις στο Δημόσιο καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα το 2016, εν αντιθέσει με τον ιδιωτικό τομέα όπου το μισθολογικό κόστος μειώνεται κυρίως λόγω των αθρόων απολύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στη χώρα μας το ωριαίο κόστος εργασίας στο Δημόσιο το τρίτο τρίμηνο του 2016 αυξήθηκε κατά 4,5%, ενώ το αντίστοιχο κόστος στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 3,1%. Συνολικά, το ωριαίο κόστος εργασίας σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,5%. Σημειωτέον ότι στο κόστος εργασίας υπολογίζεται το μισθολογικό κόστος, δηλαδή οι μισθοί και τα μπόνους, καθώς και το μη μισθολογικό κόστος που αφορά τις εισφορές των εργοδοτών.
Ανοδική πορεία στο συνολικό ωριαίο κόστος εργασίας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) καταγράφεται από την Eurostat και όσον αφορά στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τη μικρότερη αύξηση στο συνολικό κόστος εργασίας στο Δημόσιο, καθώς το ποσοστό αύξησης είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στο τρίτο τρίμηνο του 2016 σημειώθηκε συνολική αύξηση 1,5% στο συνολικό ωριαίο κόστος εργασίας στις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ η αύξηση το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους ήταν 1%. Αντίστοιχα, στις χώρες της Ε.Ε. καταγράφεται αύξηση 1,9% το γ΄ τρίμηνο, έναντι 1,4% το β τρίμηνο του 2016. Η αύξηση στο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ευρωζώνη αποδίδεται στην ενίσχυση του μισθολογικού κόστους κατά 1,6% και του μη μισθολογικού κόστους κατά 1,2%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις χώρες της Ε.Ε. είναι αύξηση 2% και 1,5%, αντίστοιχα.
Στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, μιλώντας στην «Κ», αποδίδουν την αύξηση του ωριαίου κόστους εργασίας στο Δημόσιο στην αύξηση των προσλήψεων που καταγράφεται. Συνεκτιμώμενων των συνταξιοδοτήσεων, το 2016 το ελληνικό Δημόσιο αυξήθηκε κατά 6.803 άτομα.
Την ίδια ώρα, ο ιδιωτικός τομέας τον περασμένο Νοέμβριο μειώθηκε κατά 37.667 άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης για τον ιδιωτικό τομέα, τον Νοέμβριο του 2016 οι προσλήψεις ανήλθαν σε 157.385, ενώ οι αποχωρήσεις σε 195.052. Εκ των αποχωρήσεων, οι 66.978 ήταν οικειοθελείς και οι 128.074 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή από λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Συνολικά, πάντως, το 2016 στην Ελλάδα το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 125.128 θέσεις εργασίας. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 οι προσλήψεις ανήλθαν σε 1.987.838 και οι αποχωρήσεις σε 1.862.710. Εκ των αποχωρήσεων οι 1.059.001 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 803.709 ήταν οικειοθελείς.
Το ζήτημα των προσλήψεων στο Δημόσιο και δη των μετακλητών έχει αποτελέσει επανειλημμένως σημείο αντιπαράθεσης στη Βουλή, με την αντιπολίτευση να αποδίδει στην κυβέρνηση ότι «βολεύουν ημετέρους». Απαντώντας εγγράφως σε ερώτηση 33 βουλευτών της Ν.Δ. στη Βουλή, η αρμόδια υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ολγα Γεροβασίλη παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα έχουν διοριστεί στο στενό Δημόσιο, ως υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, συνολικά 2.224 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι προσλήψεις σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, εκ των προσλήψεων αυτών οι 1.756 έγιναν λόγω αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων, οι 465 αφορούσαν λοιπές προσλήψεις και τρεις αφορούν προσλήψεις προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες ΟΤΑ.