Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι θέλουν να δουν οι Τούρκοι με την άσκηση Γαλάζια Πατρίδα: Στόχοι-εξεταστέα αντικείμενα-διαλειτουργικότητα και η χρήση UAV

Το τουρκικό ναυτικό ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας ναυτική άσκηση με την ονομασία  "Mavi Vatan-2021" στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο στις 25 Φεβρουαρίου.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις 82 πολεμικά πλοία, 17 εναέρια μέσα του ναυτικού, δυνάμεις. πεζοναυτών, μονάδες Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας και ομάδες ειδικών επιχειρήσεων. Η άσκηση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου.

Η Γαλαζια Πατριδα δεν είναι μόνο ένα όνομα άσκησης. Είναι επίσης μια γεωπολιτική έννοια που εκδηλώνει τη γεωπολιτική ατζέντα της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια. Φέτος θα πραγματοποιηθεί για  δεύτερη φορά η άσκηση.

Ρωσική ''ρουκέτα'' κατά Τουρκίας: ''Μπορούμε να καταρρίψουμε τα Bayraktar''

Η πρώτη ήταν το 2019 και διεξήχθη ταυτόχρονα σε Μαύρη θάλασσα, Αιγαίο Πέλαγος και Α. Μεσόγειο, στην οποία μετείχε το σύνολο σχεδόν του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε λόγω Covid

 Σύμφωνα με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό οι στόχοι της άσκησης είναι:

1.Η αξιολόγηση της ετοιμότητας του προσωπικού και των μέσων που θα μετέχουν στην άσκηση

2. Η δοκιμή κύριων ναυτικών επιχειρήσεων σε επίπεδο Task Group,

3.Η ανάπτυξη δυνατοτήτων για τακτικές Ναυτικές και συνδεδυασμένες επιχειρήσεις

4. Η δοκιμή των διαδικασιών διαλειτουργικότητας με άλλες Διοικήσεις Δυνάμεων και ικανότητα αμοιβαίας υποστήριξης και αύξησης του επιπέδου ετοιμότητας των στοιχείων που θα συμμετάσχουν.

Η άσκηση θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις.

Πρώτη φάση

Όπου η  εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί  στις Ναυτικές Βάσεις Aksaz, Σμύρνη και Golcuk. Κατά τη φάση του λιμανιού, εκτελούνται δραστηριότητες άσκησης μέσω υπολογιστή. Οι συμμετέχοντες θα διεξάγουν επίσης συναντήσεις συντονισμού σχετικά με θαλάσσιες δραστηριότητες, προσομοιωμένη εκπαίδευση και εργαστήρια. Αφού ολοκληρωθούν οι δραστηριότητες του λιμανιού, θα ακολουθήσει η  δεύτερη φάση, η θαλάσσια.

Δεύτερη φάση

Σύμφωνα με τη δημοσίευση του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας, τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο στην περιοχή των ναυτικών επιχειρήσεων. Θα πραγματοποιηθούν βολές επιφανείας και αντιαεροπορικής άμυνας και τα μη επανδρωμένα οχήματα υψηλής ταχύτητας θα χρησιμοποιηθούν ως στόχοι για την παροχή ενός πραγματικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Το Τουρκικό Ναυτικό λειτουργεί ενεργά  τα μη επανδρωμένα συστήματα του τόσο σε ασκήσεις όσο και σε πραγματικές επιχειρήσεις. Την περασμένη εβδομάδα, οι Τουρκικές Αεροδιαστημικές Βιομηχανίες παρέδωσαν δύο ακόμη μη επανδρωμένα αεροσκάφη της ANKA στο Τουρκικό Ναυτικό. Το ANKA UCAV μπορεί να αναπτυχθεί στις γύρω θάλασσες για αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης της επιφάνειας.

 Σε αυτήν την άσκηση, το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ANKA και TB-2 έναντι των θαλάσσιων στόχων στο πλαίσιο του επιφανειακού πολέμου και της χρήσης τους σε συντονισμό με επανδρωμένες μονάδες.

Ο στόχος  της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας, που ονομάζεται Simsek, θα προσομοιώσει εχθρικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της άσκησης κατά του εναέριου πολέμου.

Το Simsek είναι ένα σύστημα υψηλής ταχύτητας Target Drone που μπορεί να πετάξει με μέγιστη ταχύτητα 400 κόμβων σε υψόμετρο 10.000-15.000 ποδιών. Εκτοξεύεται από καταπέλτη και μπορεί να πετάξει για 45 λεπτά.

Η Γαλάζια Πατρίδα θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές ασκήσεις για να δείτε τις δυνατότητες μάχης του Τουρκικού Ναυτικού. Προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για την παρακολούθηση των βελτιωμένων τακτικών του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και την ικανότητα  διεξαγωγής κοινών επιχειρήσεων του με άλλες δυνάμεις. 

 Επίσης πρίν λίγο  ο Γενικός Διευθυντής της  εταιρείας Baykar Haluk Bayraktar ανακοίνωσε ότι το  UAV AKINCI  θα παραδοθεί πρώτα στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία και στις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις.

Το AKINCI,  έχει άνοιγμα φτερών 20 μέτρων και μπορεί να φέρει μεγάλο αριθμό πυρομαχικών. Θα μπορεί να παραμείνει στον αέρα για 24 ώρες σε υψόμετρο 40.000 πόδια και να μεταφέρει 1.350 κιλά ωφέλιμου φορτίου.

''Πόλεμος'' στον Έβρο: Anti drone τεχνολογία ''τυφλώνει'' τους Τούρκους

Εκτίμηση

Στην  άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα 2021", το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα δοκιμάσει  μεταξύ άλλων την αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ANKA και TB-2 έναντι των θαλάσσιων στόχων στο πλαίσιο του επιφανειακού πολέμου και της χρήσης τους σε συντονισμό με επανδρωμένες μονάδες. Αυτό είναι ένα σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από εμάς. Είναι πολύ πιθανό να κάνει και την εμφάνισή του το Akinci στα πλαίσια αυτά, αλλά και για λόγους εντυπωσιασμού από τους Τούρκους.

Η Ελλάδα βέβαια είναι πολύ πιθανό να "εμφανίσει" τα δικά της drone αλλά και antirdone συστήματα...

Μην ξεχνάμε ότι το επιχειρησιακό περιβάλλον του Αιγαίου δεν θα είναι αυτό της Συρίας, της Λιβύης και του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου τα τουρκικά UAV δεν είχαν να αντιμετωπίσουν ένα ενιαίο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, όπως αυτό που διαθέτει η χώρα μας, ούτε σε πεδίο μάχης που δεν διαθέτει ο αντίπαλος δυνατότητα διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου με τη χρήση αντιμέτρων.

Με τη βοήθεια συμμαχικών κρατών όπως η Γαλλία και το Ισραήλ, αλλά και χάρη σε αυτόχθονες προσπάθειες, όπως το πρόγραμμα lotus, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει άλματα στον τομέα των drone αλλά και antidrone συστημάτων.

Κλείνω λέγοντας ότι θεωρείται πολύ πιθανόν η Τουρκία στα πλαίσια της εν λόγω άσκησης να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει άσκηση Έρευνας-Διάσωσης, πάνω στον 25ο μεσημβρινό, σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης της δικαιοδοσίας μας.

 

Tags
Back to top button