Οι scifi ταινίες που δείχνουν αστροναύτες να εκτίθενται στο κενό του διαστήματος, συνήθως απεικονίζουν ένα γρήγορο θάνατο με το σώμα να εκρήγνυται ή να παγώνει αμέσως. Η πραγματικότητα όμως είναι πιο βασανιστική καθώς ο θάνατος θα ερχόταν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Όπως ξέρετε το 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Στο κενό του διαστήματος, υπό την απουσία πίεσης, το σημείο βρασμού των υγρών μειώνεται σημαντικά. Έτσι, τα υγρά του σώματός μας θα έβραζαν αλλάζοντας άμεσα κατάσταση από υγρό σε αέριο. Η διαφορά πίεσης του κενού και των πνευμόνων μας θα ανάγκαζε στην άμεση απελευθέρωση του αέρα που βρίσκεται στο σώμα.
Έλληνες φοιτητές σχεδίασαν τζελ από φλούδες εσπεριδοειδών και κελύφη οστρακοειδών που θα δίνει ζωή σε καμένες εκτάσεις
Τα πρώτα δευτερόλεπτα ξεκινά η επέκταση των αερίων που βρίσκονται στο σώμα, σκίζοντας τον ιστό των πνευμόνων. Μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, το νερό στην επιφάνεια του δέρματος, στα μάτια και στο στόμα εξατμίζεται, ενώ το νερό που βρίσκεται στο αίμα ξεκινάει να βράζει. Το σώμα ξεκινά να φουσκώνει. Το δέρμα μας όμως είναι αρκετά ελαστικό για να αντέξει την πίεση. Η εξάτμιση των μορίων του νερού θα απορροφούσε θερμότητα από το σώμα, προκαλώντας το άμεσο πάγωμα των αεραγωγών. Το υπόλοιπο σώμα θα ακολουθούσε αλλά με πιο αργούς ρυθμούς. Ακολουθεί η απώλεια των αισθήσεων καθώς ο εγκέφαλος έχει αρκετό οξυγόνο για μόλις 15 δευτερόλεπτα. Μέσα σε 90 δευτερόλεπτα η πτώση της καρδιακής λειτουργίας οδηγεί στην ανακοπή, προκαλώντας θάνατο από ασφυξία.