Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τί να προσέχουν οι πάσχοντες από διαβήτη και υψηλό ουρικό οξύ την περίοδο της νηστείας

Η νηστεία αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποτοξίνωση του οργανισμού, εφόσον γίνεται με υγιεινό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανητά και γενικά τα φαγητά με πολύ λάδι.

Η παραδοσιακή νηστεία βασίζεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά, το ταχίνι και το ελαιόλαδο και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της «κακής» ή LDL χοληστερόλης.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι όσοι ακολουθούν με συνέπεια τις επίσημες νηστείες έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος και διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, στεφανιαίας νόσου και διαβήτη.

Οι πάσχοντες όμως από ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και η υπερουριχαιμία (υψηλό ουρικό οξύ) πρέπει να είναι προσεκτικοί στην περίοδο της νηστείας.

Οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα λαδερά φαγητά, τα οποία συνήθως περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες. Τέτοια είναι το μπριάμ, οι αγκινάρες, οι μελιτζάνες, τα όσπρια, τα γεμιστά κλπ.

Πρέπει επίσης να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση ψωμιού, μεμονωμένα και πολύ περισσότερο σε συνδυασμό με αυτά τα φαγητά.

Καλό είναι τέλος να συνοδεύουν τα φαγητά τους από πράσινη σαλάτα, η οποία περιέχει πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων.

Πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνονται στη νηστεία είναι πλούσια σε πουρίνες, μια ομάδα θρεπτικών συστατικών που αυξάνουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος.

Επομένως, οι πάσχοντες από υπερουριχαιμία πρέπει να αποφεύγουν θαλασσινά και οστρακοειδή (λ.χ. μύδια, χτένια, αστακό, καβούρια, στρείδια), τρόφιμα και ροφήματα με μαγιά, δημητριακά ολικής άλεσης, αλκοόλ και λαχανικά όπως ο αρακάς, τα φασόλια, το σπανάκι, οι φακές, τα μανιτάρια, η ντομάτα και το κουνουπίδι.

Πηγή: onmed.gr

Tags
Back to top button