Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Ελληνική Πολιτική

Τί κρύβεται πίσω από τον καβγά των Ε.Τσακαλώτου και Ν.Βούτση

Τα σενάρια περί αντικατάστασης του υπουργού Οικονομικών αναζωπύρωσε ο ασυνήθιστα άγριος καβγάς που είχαν στο Κοινοβούλιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο περιθώριο της συζήτησης επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο κ. Βούτσης εξέθεσε δύο φορές μέσα σε λίγες ώρες τον υπουργό Οικονομικών προκάλεσε ποικίλα σχόλια και, όπως κυκλοφορούσε μετ΄ επιτάσεως στους διαδρόμους της Βουλής, έφερε στην επιφάνεια την κρίση που σοβεί στο εσωτερικό και αφορά τις εκκρεμότητες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η διαφαινόμενη διάσταση μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Μεγάρου Μαξίμου, τις διαθέσεις του οποίου θεωρείται από πολλές πλευρές ότι διερμηνεύει και εκφράζει αυθεντικά ο πρόεδρος της Βουλής, ήταν το βασικό θέμα των παρασκηνιακών συζητήσεων στο Κοινοβούλιο.

Οι εκτιμήσεις, ωστόσο, διίσταντο: Ορισμένοι υποστήριζαν ότι η κυβερνητική ηγεσία είναι δυσαρεστημένη με τον κ. Τσακαλώτος, καθώς θεωρεί ότι  «κινδυνεύει να γίνει νέος Βαρουφάκης αφού έχει απομονωθεί πλήρως στο Eurogroup»  και γι΄ αυτό δεν αποκλείεται η αντικατάστασή του από τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη που «διαθέτει εντονότερο ευρωπαϊκό προφίλ» και «μπορεί ευκολότερα να αποδεχθεί τον επερχόμενο συμβιβασμό». 

Την ίδια ώρα, άλλα πολιτικά στελέχη από τον κυβερνητικό χώρο θεωρούσαν « πιο πιθανή μια απόπειρα ηρωικής εξόδου»  από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, όπως λένε, «έχει φθάσει στα όρια αντοχής του και δεν μπορεί να υπογράψει όλα όσα είναι έτοιμη να δεχθεί η κυβέρνηση και να παραμείνει ηγέτης της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως λογίζεται η τάση “53+”της οποίας ηγείται». 

«Ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο»

Οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες «κάτι τρέχει με τον Ευκλείδη» εντάθηκαν από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης όταν έφαγε το πρώτο «άδειασμα» από τον πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος –από το πλατό της εκπομπής «Αταίριαστοι» στον Σκάι- πήρε σαφείς αποστάσεις έναντι των χειρισμών του υπουργού Οικονομικών, αποδοκιμάζοντας ουσιαστικά τα αναφερόμενα στην πρόσφατη επιστολή του τελευταίου προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με την οποία ομολογούνται πολλές καθυστερήσεις.

«Ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο», ήταν η πρώτη αντίδρασή του όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται -σύμφωνα με δημοσίευμα στο πρακτορείο Bloomberg που επιβεβαιώθηκε 24 ώρες αργότερα με κυβερνητικό non paper - στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τους δανειστές περί υλοποίησης μόλις του 33% των συμφωνηθέντων.

«Η εντύπωση που έχουμε εμείς από πλευράς νομοθετημάτων και πορείας δεσμεύσεων και προόδου του προγράμματος είναι ότι η κυβέρνηση από το Δεκέμβριο έχει κάνει όλα τα συμφωνηθέντα», συμπλήρωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής.

«Ίσως αναφερόταν και ίσως αναφέρεται στα επιπλέον ζητήματα από το ΔΝΤ που δεν ήταν στη συμφωνία του '15 και την πρώτη αξιολόγηση και βρίσκονται πάνω στο τραπέζι» είπε αμέσως μετά επιχειρώντας να βρει που να δικαιολογεί τις κυβερνητικές παλινωδίες για το τι έχει υλοποιηθεί και τι όχι.

Στις παραδοχές του κ. Τσακαλώτου περί μη υλοποίησης των συμφωνηθέντων εστίασε την κριτική του και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή. Αλλά όταν ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κ. Βούτση, ο οποίος επέμεινε να τηρηθούν οι τύποι σύμφωνα με τους οποίους ήταν προγραμματισμένο να προηγηθεί ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο άνδρες αντήλλαξαν λεκτικούς διαξιφισμούς σε εκατέρωθεν έντονο ύφος. «Αυτά είναι απαράδεκτα» σχολίασε εν εξάλλω ο υπουργός Οικονομικών τη στάση του κ. Βούτση, ο οποίος επέμεινε άκαμπτος. «Τα απαράδεκτα και άλλα τέτοια δεν θα τα λέτε εδώ. Εξηγηθήκαμε;» αντέτεινε σε εξίσου υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της Βουλής, υπό το αμήχανο χαμόγελο του κ. Τσίπρα ο οποίος δεν πήρε θέση υπέρ του ενός ή του άλλου.

Όταν ολοκληρώθηκε η πρωθυπουργική ομιλία, ο πρόεδρος της Βουλής προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, πλην, όμως, ο υπουργός Οικονομικών ήταν ακόμη υπό το κράτος του θυμού επειδή δεν πήρε τον λόγο όταν τον ζήτησε και αρνήθηκε την «προσφορά» να απαντήσει στον πρόεδρο στα όσα είχε πει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Με μια εμφανώς απαξιωτική χειρονομία που έκανε από τα πίσω έδρανα της Βουλής όπου είχε καθήσει, αντέδρασε ο κ. Τσακαλώτος όταν του προτάθηκε να μιλήσει.

ΝΔ: «Επιβεβαιωθήκαμε» - Κυβέρνηση: «Είστε κακοπροαίρετοι»

Όλα αυτά έδωσαν το έναυσμα στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια να μιλήσει για   «εμφανή διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών  », καθώς για  «απίστευτο αυτογκόλ που έβαλε το κυβερνητικό στρατόπεδο».  Κατά τον ίδιο, απεδείχθη ότι «όσα είπε η ΝΔ για τη διαπραγμάτευση είναι αληθή», καθώς «την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε ότι το 80%  των θεμάτων  της διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει, το non paper του Μαξίμου επιβεβαίωνε ότι έχει κλείσει μόνο το 35%».

Η παρέμβαση του εκπροσώπου της ΝΔ, προκάλεσε αντίδραση από κυβερνητικής πλευράς, καθώς στελέχη της διέψευδαν τις εκτιμήσεις περί διάστασης απόψεων, κάνοντας μάλιστα λόγο για «κακοπροαίρετες κριτικές λόγω έλλειψης γνώσης». Αναγνώριζαν ότι μόνον το 1/3 των θεμάτων της αξιολόγησης έχει ήδη υλοποιηθεί. Προσέθεταν ότι άλλο ένα 1/3 έχει κλείσει και δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Ενώ για το υπόλοιπο 1/3 υποστήριζαν ότι έχει εξασφαλιστεί συμφωνία για το 95% και απομένουν ζητήματα που αφορούν στα ενεργειακά, στα εργασιακά και σε ένα "μικρό δημοσιονομικό" για το 2018.

Tags
Back to top button