Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Τι ήταν άραγε το Stonehenge;

Ο Βρετανός αστρονόμος Gerald Hawkins, καθηγητής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Harvard, στο βιβλίο του με τον τίτλο “Οι λίθοι αποκωδικοποιούνται”, διατύπωνε την άποψη ότι το 4.000 ετών αρχαίο μνημείο, ένα σύμπλεγμα μονόλιθων στην πεδιάδα του Salisbury της νότιας Αγγλίας, πρέπει να ήταν ένα είδος ημερολογίου και αστεροσκοπείου της εποχής εκείνης.Η ερμηνεία αυτή συνιστούσε μια καταπληκτική θεωρία, όσον αφορά στις επιστημονικές γνώσεις των προγόνων μας, 4.000 πριν. Μέχρι τότε, το 1966, δεν είχε καταστεί δυνατόν να εξηγηθεί η χρησιμότητα των ομόκεντρων λίθων στα απομονωμένα αυτά ερείπια.Επί πολλούς αιώνες, οι γνώμες των αρχαιολόγων διίσταντο. Άλλοι πίστευαν ότι το μυστηριώδες αυτό σύμπλεγμα λίθων, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μετά τον Πύργο του Λονδίνου βρετανικές τουριστικές ατραξιόν, ήταν τόπος μαγείας, άλλοι πίστευαν ότι ήταν τοποθεσία σεξουαλικών οργίων, ενώ άλλοι θεωρούσαν ότι ήταν ένα θυσιαστήριο ανθρώπων.Στο βιβλίο του αυτό ο καθηγητής Hawkins τόνιζε ότι οι λίθοι είναι κατά τέτοιον τρόπο τοποθετημένοι, ώστε να καταδεικνύουν σημεία αστρονομικού ενδιαφέροντος κατά την ανατολή του Ήλιου, κατά το θερινό ηλιοστάσιο και την ανατολή της Σελήνης και κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο.Το πλέον εκπληκτικό σημείο της θεωρίας του Hawkins βρισκόταν στον ισχυρισμό του ότι οι λίθοι χρησιμοποιούνταν προ 4.000 ετών για την ακριβή πρόβλεψη των εκλείψεων της Σελήνης, δεκάδες χρόνια πριν της επελεύσεως του φαινομένου.Στο περίφημο Stonehenge, όπως έγραφε ο Βρετανός αστρονόμος στο βιβλίο του, ο βαρύτερος των λίθων ζύγιζε είκοσι τόνους και η μετακίνησή του από το λατομείο από το οποίο πιστεύεται ότι κόπηκε, μέχρι την τοποθέτησή του στο μνημείο, είκοσι περίπου μίλια μακριά, θα υπήρξε έργο χιλίων τουλάχιστον ανδρών. Η κατασκευή του όλου έργου θα απαιτούσε συνολικά περίπου 1.500.000 ώρες εργασίας, πέραν του χρόνου που θα καταναλώθηκε ασφαλώς για τα σχέδια και την οργάνωση της πραγματοποίησης του.Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 22/04/1966…
Tags
Back to top button