«Η διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα στη δίνη διεθνών συγκρούσεων και ανταγωνισμών»
Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών συμμετείχε ως εισηγητής στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών ομιλώντας και συζητώντας με τους φερέλπιδες υποψηφίους ακολούθους στην αίθουσα διαλέξεων της Ακαδημίας.
Η Διπλωματική Ακαδημία ιδρύθηκε το 1999 και λειτουργεί ως αυτοτελής μονάδα του Υπουργείου Εξωτερικών υπαγόμενη απευθείας στον αρμόδιουπουργό των Εξωτερικών. Το θέμα της εισηγήσεως του ήταν : «Η διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος μέσα στη δίνη διεθνών συγκρούσεων και ανταγωνισμών».
Αρχικά ανέλυσε την διαφορά μεταξύ τοπικής και εθνικής – «φυλετικής» Εκκλησίας παρουσιάζοντας τον θεσμό των αυτοκεφάλων ορθοδόξων τοπικών εκκλησιών και την λειτουργία της ενότητας μέσα στην ετερότητα, η οποία διασφαλίζεται μέσα από το συνοδικό πολίτευμα της ορθόδοξης εκκλησίας.
Στην συνέχει αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα, στην αίρεση του εθνοφυλετισμού με τα επακόλουθά του, όπως αυτό εμφανίστηκε διαχρονικά στον ορθόδοξο χώρο και όπως δυστυχὠς εμφανίζεται ακόμη και σήμερα δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα στην ενότητα των ορθοδόξων και όχι μόνο. Ανέλυσε ιδιαίτερα τον Όρο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της συγκροτηθείσης εν Κωνσταντινουπόλει εν έτει 1872, διανέμοντας και το σχετικό κείμενο στους αυριανούς πρέσβεις και διπλωματικούς ακολούθους.
Έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων, η οποία με τον ψευδεπίγραφο μάλιστα και πλαστό τίτλο «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» αποτελεί ένα πολύ απτό και επίκαιρο παράδειγμα σε τι αδιέξοδα και τι ζητήματα μπορεί να οδηγήσει ο εθνοφυλετισμός τον ορθόδοξο κόσμο.
Υπό αυτό το πρίσμα αναφέρθηκε στη συνέχεια στην διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, και ιδιαίτερα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, για την ενότητα των ορθοδόξων και γενικότερα όλων των ανθρώπων μέσα σε έναν ταραγμένο κόσμο. Πρωτοβουλίες και δραστηριότητες τόσο σε επίπεδο διορθοδόξων και διεκκλησιαστικώνσχέσεων όσο και στην διακονία της αγάπης για κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη ανεξάρτητα από εθνότητα, θρήσκευμα ή οποιαδήποτε άλλη διαφορετικότητα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των υποψηφίων διπλωματικών ακολούθων παρουσίασε με στοιχεία και τεκμήρια το μεγάλο και πολυσχιδές έργο της αγάπης, της προσφοράς και της φιλανθρωπίας της Εκκλησίας,ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αλλά και του προσφυγικού προβλήματος.
Τέλος, έθεσε το καίριο ερώτημα, για το πώς θα ήταν άραγε η ελληνική κοινωνία μέσα σε αυτήν την δεινή πολυεπίπεδη κρίση δίχως τον Λόγο και τα έργα και την παρουσία της Εκκλησίας.