Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Τι ετοιμάζουν με S-300-TOR-M1- OSA; ΥΦΕΘΑ για Ουκρανία: Ότι στρατιωτικό υλικό βγει μη επιχειρησιακά αναγκαίο το εκμεταλλευόμαστε

Χθες μέσω του καναλιού της Βουλής είδαμε στην Βουλή την με αριθμό

Ο ΥΦΕΘΑ κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης απάντησε στον βουλευτή της ΝΙΚΗΣ ότι, όποιος στρατιωτικός εξοπλισμός κριθεί μη αναγκαίος επιχειρησιακά τότε αποφασίζεται η εκμετάλλευση του από την κυβέρνηση (μέχρι και η αποστολή του ως βοήθεια στο εξωτερικό).

Ο ίδιος ουσιαστικά απόφαση του ΚΥΣΕΑ πουν έλεγε  ότι "ο  εξοπλισμός ο οποίος χαρακτηρίζεται ως εύχρηστος και μη επιχειρησιακά αναγκαίος, με απόφαση του ΣΑΓΕ, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του Ανωτάτου Συμβουλίου του οικείου Κλάδου, μπορεί να διατίθεται προς πώληση, ανταλλαγή ή χρηματοδοτική μίσθωση, με σκοπό την περαιτέρω αξιοποίησή του.
Για τον χαρακτηρισμό στρατιωτικού εξοπλισμού ως εύχρηστου και μη επιχειρησιακά αναγκαίου λαμβάνονται υπόψη κυρίως:

α. Η ισχύουσα Δομή Δυνάμεων.

β. Η πορεία υλοποίησης του ΜΠΑΕ και του ΚΠΣΣΕ και η διαμορφούμενη δημοσιονομική συγκυρία.

γ. Οι επιχειρησιακές δυνατότητες και οι στόχοι που εξυπηρετεί ο εξοπλισμός αυτός, καθώς και οι ικανότητες εναλλακτικών ήδη κατεχόμενων εξοπλισμών να υλοποιήσουν τους ίδιους στόχους.

δ. Η εκτίμηση της δυνατότητας συνέχισης διατήρησης και απρόσκοπτης τεχνικό-εφοδιαστικής υποστήριξης των κατεχόμενων εξοπλισμών.

ε. Τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα που εξασφαλίζουν στρατιωτικοί εξοπλισμοί νέας τεχνολογίας, τα οποία υπαγορεύουν την αντικατάσταση των υπαρχόντων στρατιωτικών εξοπλισμών.

3. Για την έγκριση της διάθεσης του ως άνω εξοπλισμού, την ακολουθητέα διαδικασία για την αξιοποίησή του κατά τα οριζόμενα στην παρ. 5 και τον καθορισμό του ελάχιστου αποδεκτού ανταλλάγματος, εκδίδεται απόφαση του ΥΕΘΑ, κατόπιν πρότασης του Ανωτάτου Συμβουλίου του οικείου Κλάδου και γνώμη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Η απόφαση του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται υποχρεωτικά στο ΚΥΣΕΑ για έγκριση, εφόσον αφορά σε αξιοποίηση στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω διακρατικής συμφωνίας ή συμβάσεων που συνάπτονται δυνάμει ειδικών διαδικαστικών κανόνων διεθνών οργανισμών και δυνητικά σε κάθε άλλη περίπτωση.

Τα έσοδα που προκύπτουν από την αξιοποίηση του ως άνω εξοπλισμού εγγράφονται στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ πλέον του ανωτάτου ορίου των πιστώσεών του και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών του Γενικού Επιτελείου στο οποίο ανήκει ο αξιοποιούμενος εξοπλισμός.

4. Αρμόδιος φορέας για την υποβολή των εισηγήσεων προς τον ΥΕΘΑ για την αξιοποίηση στρατιωτικού εξοπλισμού, ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως εύχρηστος μη επιχειρησιακά αναγκαίος, καθορίζεται το Γενικό Επιτελείο του Κλάδου στον οποίο ανήκει ο αξιοποιούμενος εξοπλισμός. Στο πλαίσιο αυτό, για τη διαμόρφωση της πρότασης του Ανωτάτου Συμβουλίου του οικείου Κλάδου ως προς την ακολουθητέα διαδικασία σύναψης της σύμβασης κατά την παρ. 5, το αρμόδιο Γενικό Επιτελείο ζητά προηγουμένως τη διατύπωση γνώμης από τη ΓΔΑΕΕ και τη ΓΔΠΕΑΔΣ".

Η επερώτηση Βουλευτή της ΝΙΚΗΣ για ελληνική στρατιωτική βοήθεια με α/ α συστήματα στην Ουκρανία 

Το όλο θέμα ανακινήθηκε από την ερώτηση του Βουλευτή της ΝΙΚΗΣ για πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες σχετικά με την αποστολή S-300-TOR-M1 και OSA στην Ουκρανία, λόγω του εμπάργκο του ΝΑΤΟ στην Ρωσία, και την αδυναμία εύρεσης ανταλλακτικών για την χώρα μας.

Τελικά θα δώσουμε τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία;

Ο ελληνικός τύπος αναφέρει ότι ο κ. Γεραπετρίτης κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, δέχθηκε ισχυρές παραινέσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους, ώστε η χώρα μας να βοηθήσει τα μέγιστα την Ουκρανία.

Δεν διευκρινίστηκε για ποια βοήθεια ακριβώς εννοούν οι Αμερικανοί, αλλά το μυαλό όλων δυστυχώς πηγαίνει στα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα, τα οποία έχουμε πληρώσει και λόγω του εμπάργκο στην Ρωσία, σίγουρα θα έχουμε σοβαρό θέμα επιχειρησιακής ετοιμότητας τους σε λίγα χρόνια.

Εκτιμάται ότι πιθανόν, και σύμφωνα με ανάλογη απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας, υπάρχει σενάριο παράδοσης τους στον ουκρανικό Στρατό, που σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο πολύ τα έχει ανάγκη, κάτι που ακούστηκε έντονα μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Κ.Μητσοτάκη με τον Ουκρανό πρόεδρο Β.Ζελένσκυ.

Τι αποκάλυψε επίσης ο ΥΦΕΘΑ χθες στην Βουλή

Ο κ. Κεφαλογιάννης αποκάλυψε δύο πράγματα για το αμυντικό υλικό προς παραχώρηση στην Ουκρανία:

Πρώτον, ο ΥΦΕΘΑ ανέφερε ότι η αντιπολίτευση έχει ενημερωθεί για όλο το στρατιωτικό υλικό που έχει παραδοθεί στους Ουκρανούς μέχρι σήμερα, μέσω απόρρητων συνεδριάσεων της επιτροπής άμυνας της Βουλής, και όλοι οι αρχηγοί της ξέρουν τα πάντα, αλλά δεν μπορούν να κοινοποιήσουν επίσημα για ευνόητους λόγους.

Δεύτερον, το υλικό που έχουμε δώσει εδώ και μεγάλο διάστημα εγγράφεται ως χρήμα στην ΕΕ, ώστε η Ελλάδα να λάβει τα ανάλογα κονδύλια στο μέλλον για την αγορά και αξιοποίηση σύγχρονου ανάλογου στρατιωτικού υλικού.

Το μόνο που μένει όμως μετά από όλα αυτά είναι δύο τεράστια ερωτήματα για την ελληνική άμυνα:

Τα σύγχρονα φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS STINGER αμερικανικής προέλευσης που παραδώσαμε στον ουκρανικό Στρατό ήταν υλικό μη επιχειρησιακά αναγκαίο;

Επίσης στο σενάριο παράδοσης S-300-TOR-M1 και OSA στην Ουκρανία, πότε και τι είδους ανάλογα αντιαεροπορικά συστήματα θα αποκτούσαμε, ενώ οι Τούρκοι εξοπλίζονται σαν αστακοί καθημερινά;

Ελπίζουμε να ξέρουν τι κάνουν οι έχοντες την ευθύνη της ελληνικής άμυνας, ειδικά όταν στις ΗΠΑ έχουμε εκλογές και ο Τράμπ καλπάζει ενώ ο Ερντογάν ξεκίνησε δειλά δειλά να μας απειλεί και πάλι ενόψει ελληνικών εξορύξεων σε Κρήτη και Ιόνιο.             
 

Tags
Back to top button