Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, μίλησε για το σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ, την παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς και στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και τη δυνατότητα εργασίας με ιδιωτικούς όρους για το προσωπικό του ΕΣΥ, με πρώτο βήμα τα απογευματινά χειρουργεία.
«Το νοσοκομείο, τις απογευματινές ώρες δεν κάνει χειρουργεία και αυτή τη στιγμή τα χειρουργεία βρίσκονται εκεί χωρίς να αξιοποιούνται. Τώρα θα μπορούν να τα αξιοποιούν με ιδιωτικούς όρους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους, καθώς θα τους δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστούν εκτός ωραρίου ΕΣΥ.
Όπως καταλαβαίνετε, με αυτό τον τρόπο αυτομάτως θα αυξηθούν εκτός από τα έσοδα του γιατρού και τα έσοδα του νοσοκομείου. Έχουμε πολλούς γιατρούς του ΕΣΥ που φεύγουν και πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα γιατί παίρνουν καλύτερες αμοιβές» τόνισε ο κ. Πλεύρης.
Επίσης, τα απογευματινά χειρουργεία θα αποσυμφορήσουν την πρωινή λίστα των χειρουργείων, «επομένως ο ασθενής που θα πηγαίνει στο δημόσιο σύστημα θα εξυπηρετείται καλύτερα. Όλοι είναι κερδισμένοι. Οι πολίτες, το νοσοκομείο, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό» υποστήριξε ο Υπουργός.
Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών του ΕΣΥ, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι δεν αίρεται το ασυμβίβαστο και σε αυτή τη φάση δεν θα μπορούν οι γιατροί του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα.
«Ιδεολογικά, θα ήθελα κάποια στιγμή να λειτουργούσαμε στα πρότυπα της Αγγλίας, όπου ο κάθε γιατρός με την ίδια άνεση είναι και σε ιδιωτική κλινική και στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι αυτό θέλει χρόνο, θα ξεκινήσουμε με τα απογευματινά χειρουργεία και με τη δυνατότητα οι ιδιώτες γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ.
Θεωρώ ότι στη διάρκεια των χρόνων, αφού καμφθούν αντιστάσεις και αντιλήψεις κρατισμού στο ΕΣΥ, καθώς και η αντίληψη των ιδιωτών που τους βολεύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μην λειτουργεί επαρκώς, προκειμένου να καλύπτουν αυτοί το κενό, τότε θα γίνει το επόμενο βήμα. Τα βήματα θα γίνουν σταδιακά, θα γίνουν με συζητήσεις με τους Συλλόγους» δήλωσε.
Το σχέδιο για τις ΣΔΙΤ, μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες των νοσοκομείων, περιλαμβάνει και τους ιδιώτες γιατρούς.
«Όταν μιλάμε συνολικά για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, θεωρούμε εύλογα, αφενός ότι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του ιδιώτη, να έχουν part-time σχέσεις με το δημόσιο σύστημα. Έτσι, ένας ιδιώτης γιατρός θα μπορεί να επιλέξει να παρέχει υπηρεσίες και στον "Ευαγγελισμό", στο "Σωτηρία", αλλά κυρίως στα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται στην περιφέρεια και δεν είναι ελκυστικά.
Είναι οξύμωρο να έχουμε, για παράδειγμα, σε μια πόλη της επαρχίας πολλούς παιδιάτρους και να μην έχουμε στο δημόσιο νοσοκομείο, ή να υπάρχει αναισθησιολόγος στην ιδιωτική κλινική και να μην υπάρχει στο νοσοκομείο, επειδή ο γιατρός που θα μπαίνει μέσα στο νοσοκομείο πρέπει να είναι υποχρεωτικά πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Γιατί ένας που είναι στον ιδιωτικό τομέα και είναι καλός γιατρός, όπως παρέχει τις υπηρεσίες του σε μια καλή ιδιωτική κλινική, να μην μπορεί να το κάνει part-time και στο ΕΣΥ;» τόνισε, τέλος, ο Θάνος Πλεύρης.