Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Θερμικό στρες: Πόσο επικίνδυνο είναι και πώς να αποφύγετε την θερμοπληξία;

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους αυτό το μήνα και να διαρκούν για αρκετές ημέρες, ακόμη και κατά τις βραδινές ώρες που θεωρητικά η θερμοκρασία θα έπρεπε να βρίσκεται σε πιο ανεκτά επίπεδα, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Δρ. JD Zipkin, επικεφαλής γιατρό της GoHealth Urgent Care, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως εξανθήματα, τάσεις για λιποθυμία και θερμική εξάντληση. Ως αποτέλεσμα, η υπερβολική έκθεση στην θερμότητα μπορεί να προκαλέσει στο σώμα θερμικό στρες, ένας όρος που ουσιαστικά περιγράφει τον συνολικό κίνδυνο να βιώσει ενας άνθρωπος θερμοπληξία. Σημειώνεται ότι όταν το θερμικό στρες δεν τύχει θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των εσωτερικών οργάνων ακόμη και σε θάνατο.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από θερμικό στρες;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από θερμικό στρες είναι οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Zipkin, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στην θερμότητα γιατί βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και η διατήρηση της ενυδάτωσης του σώματος τους είναι μειωμένη. Την ίδια ευαισθησία όμως, παρουσιάζουν και οι ηλικιωμένοι, των οποίων οι φυσιολογικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιεί το σώμα για να κρυώνει υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα να μην μειώνεται αποτελεσματικά η θερμοκρασία του.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποια κλιματιστικά ψυγεία, καταψύκτες αφορά

Ποια συμπτώματα προκαλεί το θερμικό στρες;

Τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλεί το θερμικό στρες, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοούνται είναι:

  • Υπερβολική δίψα
  • Ξηροστομία
  • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
  • Ξηροδερμία
  • Ζάλη
  • Ναυτία
  • Κράμπες στους μυς

Επαναλαμβάνεται ότι το θερμικό στρες δεν πρέπει να παραμένει αθεράπευτο.

Πώς θα προστατευθείτε από το θερμικό στρες;

Τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός για την ψυχική υγεία – Πώς επηρέασε η πανδημία

Ένας καλός τρόπος πρόληψης του θερμικού στρες, σύμφωνα με τον Δρ. Gary Gaddis, είναι το να δίνεται προσοχή στα ούρα. Συγκεκριμένα, όσο πιο καθαρά είναι τα ούρα ενός ανθρώπου, τόσο πιο ενυδατωμένος είναι. Στα άτομα με πιο σκούρα ούρα συνιστάται η πρόσληψη περισσότερων υγρών, καθώς η αφυδάτωση αυξάνει την πιθανότητα θερμικού στρες, καθιστώντας πιο δύσκολο στο σώμα να κρυώσει λόγω μειωμένης παραγωγής ιδρώτα.

Επιπρόσθετα, ο Δρ. Zipkin συνιστά την κατανάλωση αθλητικών ποτών που αποδεδειγμένα αυξάνουν την ενυδάτωση και αναπληρώνουν τα άλατα που χάνονται με τον ιδρώτα. Την ίδια ώρα συνιστά την αποφυγή της άσκησης στον ήλιο κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, την ελαφριά ενδυμασία, την κατανάλωση άφθονου νερού και την χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών.

Tags
Back to top button