Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρης: Έχουν αυξηθεί τα κρούσματα γιατί κάνουμε περισσότερα τεστ

«Η οριζόντια απόφαση της Σκωτίας είναι άδικη. Φοβάμαι ότι μας εμπλέκει και στην εσωτερική πολιτική διελκυστίνδα που οι διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν. Καθώς, όταν το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο ως πήχη έχουν θέσει 20 περιπτώσεις κρουσμάτων στις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους και εμείς είμαστε στα 13 κρούσματα, τέτοιες οριζόντιες αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται…» τόνισε στην Βουλή ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σχολιάζοντας την απόφαση της Σκωτίας να επιβάλει καραντίνα 14 ημερών σε όσους επιστρέφουν αεροπορικώς από την Ελλάδα, αλλά και τους περιορισμούς που επιβάλει η Ουαλία σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας στον τομέα του τουρισμού, εξελίχθηκε σε μια γενικευμένη αποτίμηση για τον τουρισμό μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Τουρισμός Χάρης Θεοχάρης τόνισε πως «εγώ ως άνθρωπος δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ τα πράγματα, γι΄αυτό και δεν είπαμε ότι αυτή η χρονιά θα είναι καλή, εύκολη ή ίδια με τις προηγούμενες. Δεν μιλήσαμε για επιστροφή στο "χθες" αλλά σε μια νέα κανονικότητα με νέους κανόνες».

Σχολιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ΕΛΑΣΤΑΤ και δείχνουν για το δεύτερο τρίμηνο του έτους ύφεση 15,2%, ο υπουργός παρατήρησε πως «εάν το συγκρίνει κανείς με τον μέσο όρο της ύφεσης στην Ευρώπης είμαστε ακριβώς στο μέσο όρο της», επισημαίνοντας ότι άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό όπως η Ισπανία και η Ιταλία, εκεί η ύφεση είναι 22,1% και 17,3% αντίστοιχα και λέγοντας «φανταστείτε που θα ήταν η ύφεση στην χώρα μας εάν αφήναμε κλειστό τον τουρισμό»

Σχολιάζοντας αναφορές της αντιπολίτευσης, ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, ο υπουργός είπε πως από την στιγμή που σταμάτησε η καραντίνα και βγήκαμε από τα σπίτια μας, ξανάνοιξαν τα μαγαζιά, δεν θα μπορούσαμε να παραμείνουμε στο "μηδέν", σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα έχουμε φτάσει στα 17.000 τεστ ημερησίως και είμαστε η 5η χώρα που κάνει τα περισσότερα τεστ στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απέρριψε την κριτική ότι δεν υπήρξε σχέδιο στο άνοιγμα του τουρισμού λέγοντας ότι «αυτό, δεν έγινε αυτό τυχαίa, ούτε χωρίς σχέδιο, ούτε βγάζοντας ένα φιρμάνι», ενώ στις επικρίσεις για παλινωδίες, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε πως «η μάχη είναι καθημερινή, και ακούμε κάθε μέρα αυτά που μας εισηγούνται ανάλογα με τις εξελίξεις οι ειδικοί. Δεν αλλάξαμε στρατηγική. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα δούλεψαν για αυτό και έχουμε ελάχιστα κρούσματα σε τουριστικές επιχειρήσεις», ενώ προσέθεσε πως «εκεί που υπάρχουν κρούσματα η κυβέρνηση κλείνει και τα μαγαζιά, όπως και εάν λέγονται αυτά».

Αναφερόμενος στη «διπλωματία» του τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης είπε πως «είμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με όλες τις χώρες». «Δεν μπορεί να νιώθουμε μειονεκτικά και καχεκτικοί ή να έχουμε τη νοοτροπία της Ψωροκώσταινας. Αυτή την νοοτροπία πρέπει επιτέλους να την αποτινάξουμε. Εδώ έχουμε πετύχει μια σειρά από πράγματα και πρέπει να πούμε "μπράβο" στον ελληνικό λαό που τα πέτυχε» προσέθεσε και τόνισε: «Παλεύουμε διπλωματικά και σήμερα ακόμα να έχουμε θετική απόφαση από τη Μεγάλη Βρετανία. Ελπίζουμε ότι θα είναι θετική αυτή η απόφασή της. Έχουμε δώσει και δίνουμε καθημερινά τη μάχη σε διπλωματικό επίπεδο για να μπορέσουμε να δώσουμε τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χώρα μας είναι ασφαλής».

Ο υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε πως «η χώρα μας κρατάει μια υγειονομική ισορροπία, οι αποφάσεις μας όλες είναι με υγειονομικά κριτήρια» επισημαίνοντας ότι «η ισορροπία του ανοίγματος της οικονομίας θα είναι δύσκολη. Είναι μια καθημερινή δουλειά. Θα την συνεχίσουμε. Θα συνεχίσει μέχρι να τελειώσει και η τελευταία πτήση, αν θέλετε, αυτής της πολύ δύσκολης χρονιάς».

Αντιπολίτευση

Στον αντίποδα, η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγήτρια της μειοψηφίας Κατερίνα Νοτοπούλου, εάν και δήλωσε ότι ψηφίζει την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας καθώς ήταν το αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, επέκρινε όλους τους χειρισμούς που έγιναν εφέτος το καλοκαίρι από την κυβέρνηση σε σχέση με τους Σέρβους τουρίστες λέγοντας χαρακτηριστικά «τα κάνετε μπάχαλο, έχετε βαρύτατες ευθύνες για αυτό το χάλι».

Αναφερόμενη στην πολιτική της κυβέρνησης στον τουρισμό συνολικά, η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για μια πολιτική «ασυνάρτητη», επέκρινε τον υπουργό προσωπικά ότι «δημιουργεί ψευδείς ειδήσεις και εντυπώσεις» και ότι με βάση τα αποτελέσματα που καταγράφονται στον τουρισμό εάν είχε ευθιξία θα έπρεπε να παραιτηθεί.

Σχολιάζοντας, τα τεστ που γίνονται στους εισερχόμενους στη χώρα, η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η αναλογία είναι 1 τεστ ανά 8 εισερχόμενους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καταγράφει ως εγχώρια πολλά από τα δευτερογενή κρούσματα από ανθρώπους που ήρθαν από το εξωτερικό». Θα έπρεπε, είπε, «να είχατε βάλει ως απαραίτητη προϋπόθεση εισόδου ένα υποχρεωτικό αρνητικό τεστ 72 ωρών πριν, έτσι, τα πράγματα σήμερα θα ήταν εντελώς διαφορετικά και δεν θα είχαμε τα κατάπτυστα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, δεν θα ήμασταν σήμερα στη μαύρη λίστα, δεν θα έβαζαν σε καραντίνα τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Φραγγίδης, από την δική του πλευρά, μιλώντας για την τουριστική πολιτική, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως έχουμε «χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία, ακυρώσεις κρατήσεων, πενιχρά έσοδα, στοιχεία που συνθέτουν ένα θλιβερό τοπίο στον τουρισμό», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση, μπορεί να μην ευθύνεται για την εμφάνιση της πανδημίας, έχει ευθύνες για το πώς διαχειρίζεται την κατάσταση και εδώ βλέπουμε να υπάρχει μια ανερμάτιστη πολιτική, ατολμία, επιπολαιότητα, ανεπαρκή μέτρα και πειραματισμούς».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης καταψήφισε τη συμφωνία με τη Σερβία, καθώς -όπως είπε- «αυτή δεν υπηρετεί τους λαούς των χωρών, τις σχέσεις φιλίας και αμοιβαίου οφέλους, το δικαίωμα σε διακοπές και αναψυχή, αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους». Αναφερόμενος στην πορεία τουρισμού, ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε ότι «οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες στον τουρισμό-επισιτισμό βρίσκονται σε δεινή θέση και αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων». Ζήτησε «η κυβέρνηση να σταματήσει να μπουκώνει ζεστό χρήμα τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους» και να διασφαλιστεί με την άμεση λήψη μέτρων το εισόδημα των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας ζητώντας μάλιστα να υπάρξει ακόμα και μεγαλύτερη συνεργασία από την προβλεπόμενη με τη Σερβία για λόγους ιστορικούς, πολιτικούς και γεωστρατηγικούς. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα, συνολικά, της τουριστικής περιόδου μίλησε για πλήρη αποτυχία, καθώς όπως είπε υπήρξε ένα «ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων από χώρες με πολλά κρούσματα, γεμάτα αεροπλάνα και πλοία, παρά τους κινδύνους» και προσέθεσε πως «το θέμα δεν είναι να δίνουμε μόνο οδηγίες, αλλά το κυριότερο να ελέγχουμε την τήρησή τους, κάτι που σίγουρα δεν συνέβη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης ψήφισε τη κύρωση της συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας λέγοντας ότι «έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων μας» και προσέθεσε: «Στόχος μας εδώ στην Ελλάδα πρέπει να είναι η επέκταση του τουρισμού σε τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες τουρισμός για όλη την Ελλάδα». Θα πρέπει, είπε, να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε τον πρωτογενή τομέα και να τον διασυνδέσουμε με τον τουρισμό και επισήμανε πως «πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα διαφορετικό μέλλον, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, της οικονομίας, του τουρισμού, λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού»

Η κύρωσης της συμφωνίας Ελλάδας- Σερβίας στον τομέα του τουρισμού ψηφίσθηκε επί της αρχής, τα άρθρα και το σύνολό του από όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ που το καταψήφισε.

Tags
Back to top button