Το κόσμο ανάποδα θα φέρουν οι γείτονες για να δείξουν ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν υστερεί έναντι της ελληνικής Αεροπορίας.
ανέφερε ότι “για να αποφύγει την αδυναμία της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, η χώρα σκοπεύει να προσθέσει 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon στην δύναμη της το 2026, περίπου δύο χρόνια πριν η Ελλάδα αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη 5η γενιάς F-35 το 2028.
Η Ελλάδα είχε παραγγείλει 24 πολεμικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία. Η Αθήνα υπέβαλε αίτηση στις ΗΠΑ για 24 αεροσκάφη F-35 στα τέλη του 2019.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Θα λάβουμε τα πρώτα F-35 το 2028», αναφέρει το άρθρο.
Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι με μια κίνηση που δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την Γερμανία χώρα συμπαραγωγό του Eurofighter
Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 244 αεροσκάφη F-16 επιπέδου Block 30, Block 40 και Block 50.
“Εάν εγκριθεί από τις ΗΠΑ η πώληση 40 F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού σε επίπεδο Block 70, ο αριθμός των αεροσκαφών επιπέδου Block 70 θα φτάσει τα 119.
Ωστόσο, ακόμη και αν επιτρέπονταν η πώληση 40 αμερικανικών αεροσκαφών, υπάρχει πιθανότητα τα αεροσκάφη αυτά, που παράγονται στις ΗΠΑ, να αργήσουν να φτάσουν στην Τουρκία.
Επιλέγοντας να προσθέσει 40 Eurofighter Typhoon στην αεροπορική της δύναμη σε δύο παρτίδες, η Τουρκία έχει ως στόχο να κλείσει την ευπάθεια που θα μπορούσε να προκύψει από την κατοχή από την Ελλάδα αεροσκαφών F-35 και Rafale.
Το Eurofighter Typhoon είναι ικανό να εκτοξεύει πυραύλους Meteor-Beyond Visible αέρος-αέρος.
Ο πύραυλος Meteor που χρησιμοποιεί και η Ελλάδα στα αεροσκάφη Rafale έχει βεληνεκές 200 χιλιομέτρων.Η Τουρκία υστερεί σε αυτό το βεληνεκές με την ικανότητα πυραύλων αέρος-αέρος του στόλου των αεροσκαφών F-16.
Η τουρκική αεροπορία σχεδιάζει να εξισορροπήσει αυτή τη δύναμη που απέκτησε η Ελλάδα σε σενάρια μάχης αέρος-αέρος έχοντας τον πύραυλο Meteor, με τα αεροσκάφη Eurofighter που θα τον διαθέτουν.
Η προμήθεια αεροσκαφών Eurofighter ήταν ένα από τα σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 23 Νοεμβρίου με τον υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Γκράντ Σάρπς, ο οποίος ήρθε στην Τουρκία ως επίσημος προσκεκλημένος του.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Τουρκία θα προμηθευτεί 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter τελευταίου μοντέλου σε δύο παρτίδες, 20 + 20.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε η εφημερίδα Milliyet, η πρώτη παρτίδα αεροσκαφών θα παραδοθεί σύντομα.
Η εκπαίδευση των πιλότων μαχητικών και του πληρώματος συντήρησης εδάφους πριν και μετά την πτήση θα ολοκληρωθεί επίσης εντός 2 ετών.
Έτσι, τα αεροσκάφη Eurofihter σχεδιάζεται να συμπεριληφθούν ενεργά στον στόλο της πολεμικής αεροπορίας το 2026.
Με αυτόν τον σχεδιασμό, η Τουρκία θα ματαιώσει το σενάριο της Ελλάδας για εγκαθίδρυση προσωρινής αεροπορικής υπεροχής, το οποίο σχεδιάζει η Αθήνα με πολεμικά αεροσκάφη Rafale και F-35, ειδικά από το 2028”, καταλήγει το άρθρο.
Θέλουμε δεύτερη μοίρα Rafale
Η Ελλάδα θέλει δεύτερη μοίρα με γαλλικά αεροσκάφη ώστε να αντισταθμίσει κάθε τουρκική προσπάθεια απόκτησης αεροσκαφών Eurofihter.
Μιλάμε για αεροσκάφη που θα συγκρουστούν στο Αιγαίο με τα τουρκικά σε κάθε πολεμικό σενάριο, και τα οποία θα κάνουν την βρώμικη δουλειά μαζί με τα F-16V κατά τουρκικών συγκεντρώσεων, ραντάρ, και κινητών συστοιχιών βαλλιστικών πυραύλων στα μικρασιατικά παράλια.
Τα Rafale βελτιώνουν έτι περαιτέρω την ισορροπία των αεροπορικών δυνάμεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αυξάνουν τη δυνατότητα της Π.Α. να επιχειρεί σε μεγαλύτερο εύρος και να απειλεί τα τουρκικά μαχητικά εξ αποστάσεως, προτού καν γίνουν αντιληπτά από την αεροπορία της γείτονος.
Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτού του αεροσκάφους είναι ότι, είναι ικανό να μεταφέρει μια ποικιλία προηγμένων όπλων με οπλοστάσιο ωφέλιμου φορτίου έως και 9 τόνων.
Το μεγάλο ατού του Rafale, εκτός των ηλεκτρονικών του, είναι το πλήθος των όπλων που μπορεί να εκτοξεύσει, με πρώτο φυσικά τον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor. Είναι τελευταίας τεχνολογίας, ακόμα και η γαλλική αεροπορία τον έχει παραλάβει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Πάει πολύ μακριά, με μεγάλη ταχύτητα και εμπλέκει στόχους σε πολλαπλάσιες αποστάσεις από τους κοινούς πυραύλους.
Το Rafale είναι επίσης ικανό να μεταφέρει πυραύλους αέρος-αέρος MICA μικρού και μεσαίου βεληνεκούς για λειτουργίες αναχαίτισης. Είναι ένας πύραυλος αερομαχίας με εκδόσεις IR (θερμική αναζήτηση) και EM (ενεργός αναζητητής ραντάρ). Αυτός ο πύραυλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπλοκή σε στόχους εντός ορατού βεληνεκούς (WVR) και εκτός ορατού βεληνεκούς (BVR).
Στη συνέχεια, υπάρχουν οι τυπικές βόμβες ακριβείας αέρος-εδάφους HAMMER (Highly Agile and Manoeuvrable Munition Extended Range). Οι βόμβες 250-1000 kg είναι εξοπλισμένες με κιτ καθοδήγησης INS/GPS, INS/GPS/IIR (υπέρυθρη απεικόνιση) ή INS/GPS/λέιζερ μπροστά, με κιτ αύξησης εμβέλειας στο πίσω μέρος.
Επιπλέον, υπάρχουν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς SCALP, αντιπλοϊκοί πύραυλοι AM39 EXOCET, βόμβες καθοδήγησης με λέιζερ με διάφορες κεφαλές, κλασικές μη κατευθυνόμενες βόμβες, και ένα πυροβόλο NEXTER 30M791 30 χιλιοστών.
Σημαντικό είναι ότι, η διαλειτουργικότητα του Rafale στον τομέα των όπλων διασφαλίζεται από τη συμμόρφωση Mil-Std-1760 του συστήματος διαχείρισης όπλων, που παρέχει εύκολη ενσωμάτωση των όπλων της επιλογής του πελάτη.
Η Dassault αναφέρει ότι, το μαχητικό είναι σε θέση να εκτελεί πολλαπλές ενέργειες ταυτόχρονα, όπως η εκτόξευση ενός πυραύλου αέρος-αέρος κατά τη φάση διείσδυσης του εχθρικού εναέριου χώρου σε εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα: ξεκάθαρη απόδειξη των πραγματικών δυνατοτήτων πολλαπλών αποστολών του καθώς και της εξαιρετικής επιβίωσής του.