Κύρια θέματα, Ρωσία, ΗΠΑ • 16/06/2021 - 17:59
Θεαματικό άνοιγμα Μπάιντεν σε Πούτιν: "Είμαστε οι δύο Μεγάλες Δυνάμεις - Δεν έχω εχθρική ατζέντα και δεν επιθυμώ Ψυχρό Πόλεμο" - Δηλώσεις των δύο ηγετών (βίντεο)
Κόκκινη γραμμή η Ουκρανία για την Μόσχα - Συμφώνησαν για το Ιράν είπε ο Μπάιντεν
Θεαματικό άνοιγμα στον Β. Πούτιν και την Ρωσία προφανώς για την αντιμετώπιση της Κίνας έκανε ο Τ. Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφού τόνισε πως δεν “έχει εχθρική ατζέντα” και δεν είναι ώρα για “Ψυχρό Πόλεμο” ανέφερε πως “ΗΠΑ και Ρωσία είναι οι Δύο Μεγάλες Δυνάμεις”.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική Ομπάμα αλλά και Τραμπ που είχαν χαρακτηρίζει την Μόσχα “Περιφερειακή Δύναμη”.
Το άνοιγμα που θα ακολουθούσε φάνηκε στην βολιδοσκόπηση που έγινε στον Β. Πούτιν για την Κίνα λίγες ώρες νωρίτερα.
Διαβάστε επίσης
Στο πλαίσιο της συνάντησης τους στην Villa La Grange στη Γενεύη, οι δύο ηγέτες έθεσαν επί τάπητος μια ευρεία γκάμα θεμάτων.
Τα κυριότερα θέματα ήταν η Συρία, η Ουκρανία όπου ο Ρώσος πρόεδρος παρέδωσε τελεσίγραφο μη εισόδου στο ΝΑΤΟ, το Ιράν όπου σύμφωνα με τον Μπάιντεν υπήρξε κάποια συμφωνία.
Ο Πούτιν, ο οποίος προχώρησε πρώτος σε δηλώσεις, είπε ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και να υπάρξει αμοιβαία επιστροφή των πρεσβευτών τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στην Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι δεν ένιωσε καμία πίεση στη διάρκεια των συζητήσεων του με τον Μπάιντεν και πως δεν υπήρχε εχθρότητα ανάμεσα τους, ωστόσο -όπως γνωστοποίησε- δεν δέχθηκε πρόσκληση από τον ομόλογο του να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο.
Τετ α τετ διάρκειας 93 λεπτών
Αρχικώς υπήρξε το τετ α τετ των δύο ηγετών, μόνο με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, των κυρίων Μπλίνκεν και Λαβρόφ. Η συνάντηση είχε διάρκεια 93 λεπτών. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, οι δύο ηγέτες είχαν νέο γύρο επαφών, αυτή τη φορά με διευρυμένη σύνθεση.
Ο δεύτερος κύκλος είχε διάρκεια 65 λεπτών και οι δύο άνδρες είχαν ακουστικά με αυτόματη μετάφραση, ενώ στον πρώτο γύρο των συζητήσεων ο διάλογος έγινε μέσω διερμηνέων που βρίσκονταν στην αίθουσα.
Περισσότερο από 3 ώρες διήρκησαν οι συνομιλίες – Ποιοι συμμετείχαν
Σημειώνεται πως οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων διήρκησαν περισσότερες από τρεις ώρες στην Βίλα λε Γκρανζ της Γενεύη, παρότι ένα μέρος το χρόνου αυτού είχε το διάλειμμα που μεσολάβησε μεταξύ της συνάντησης των δύο ηγετών, η οποία συνεχίστηκε σε διευρυμένη σύνθεση και διακόπηκε στις 6.05 ώρα Ελλάδος.
Στη συνάντηση των δύο προέδρων αρχικά συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ και διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά. Εν συνεχεία οι δύο πρόεδροι έκαναν ένα μικρό διάλειμμα πριν την έναρξη του δεύτερου μέρους των διευρυμένων συνομιλιών.
Η συνάντηση υπό διευρυμένη σύνθεση ξεκίνησε στην Κίτρινη αίθουσα της Βίλας Λα Γκρανζ με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών. Από ρωσική πλευράς συμμετείχαν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αναπληρωτής του Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ και ο αρχηγός του Γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων και πρώτος αναπληρωτής του υπουργού Αμύνης στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ.
Επίσης για τις συνομιλίες με θέμα τα περιφερειακά ζητήματα, που αφορούσαν την Ουκρανία και την Συρία, είχαν προσκληθεί αντίστοιχα στην συνάντηση κορυφής ο αναπληρωτής της διοίκησης της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Κόζακ και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης Αλεξάντρ Λαβρέντιεφ.
Στη σύνθεση της αμερικανικής αντιπροσωπείας σύμφωνα συμμετείχαν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, ο διευθυντής αρμόδιος για θέματα Ρωσίας και Κεντρικής Ασίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας παρά το Λευκώ Οίκω Έρικ Γκριν, καθώς και η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ.
Επίσης στη συνάντηση κορυφής παρευρίσκοντο και οι πρέσβεις των δύο χωρών Ανατόλι Αντόνοφ και Τζον Σάλιβαν.
Δηλώσεις Β. Πούτιν
Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την επιστροφή των πρέσβεων σε Ρωσία και ΗΠΑ.
«Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των πρέσβεων στους τόπους εργασίας τους, την επιστροφή του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα και του πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον, συμφωνήσαμε ότι αυτό το ζήτημα έχει επιλυθεί, θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ενώ όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα -σήμερα ή αύριο- είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα.
Συμφωνήσαμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ θα διεξάγουν διαβουλεύσεις για όλο το εύρος των ζητημάτων της διπλωματικής συνεργασίας» ανέφερε ο Πούτιν.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ακόμα πως οι συνομιλίες ήταν «εντατικές και εποικοδομητικές», ενώ δεν υπήρξε ένταση στη διάρκειά τους. Σε αυτές συζητήθηκε όλο το φάσμα των εκκρεμών ζητημάτων – από την Ουκρανία και την Αρκτική μέχρι το θέμα της κυβερνοασφάλειας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπήρξε πνεύμα κατανόησης των εκατέρωθεν θέσεων, καθώς και ότι συμφωνήθηκε να αποκατασταθεί μόνιμη διπλωματική επικοινωνία, σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Κι αυτό προκειμένου να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις και οι αχρείαστες εντάσεις, όσο αυτό είναι δυνατό.
Ειδικά στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η χώρα του ουδεμία σχέση έχει με τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ και τόνισε ότι έδωσε ενδελεχείς αποδείξεις γι’ αυτό στον συνομιλητή του. Πέρασε δε στην αντεπίθεση και ισχυρίστηκε πως η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνοεπιθέσεων σήμερα προέρχονται από τις ΗΠΑ.
Σε σχέση με την υπόθεση του φυλακισμένου αντιπάλου του Αλεξέι Ναβάλνι, ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως γνώριζε ότι παραβίαζε τον νόμο όταν επέστρεφε στη Ρωσία και ότι οι αρχές θα τον συλλάμβαναν και θα τον παρέπεμπαν σε δίκη.
Σε ερώτηση για το κλίμα της συνάντησης ο Βλαντίμιρ Πούτιν σημείωσε:
«Εχουμε τις διαφορές μας, αλλά ακούσαμε τις θέσεις του άλλου. Θεωρώ πως ήταν εποικοδομητική συνάντηση». Τόνισε μάλιστα πως οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια.
«Οι ΗΠΑ και η Ρωσία θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο», δήλωσε, για να προσθέσει: «Και οι δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν ορισμένες υποχρεώσεις εκεί».
Παράλληλα σημείωσε πως έχει πάρει ικανοποιητικές εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο για τον χαρακτηρισμό «killer» που του είχε αποδώσει ενώ σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν θυμάται δήλωση του Μπάιντεν, όταν εκείνος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και φέρεται να είχε δηλώσει πως όταν κοίταξε τα μάτια του Πούτιν, δεν είδε καμία ψυχή.
Εν συνεχεία, χαρακτήρισε τον Μπάιντεν ως ένα εποικοδομητικό και ισορροπημένο, έμπειρο, συνομιλητή, όπως και ανέμενε ότι θα ήταν. Επίσης, δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν, ούτε μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ερωτηθείς αν ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ, είπε ότι δεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ και ο ίδιος δεν προσκάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ρωσία.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι δύο ηγέτες μίλησαν για το θέμα της Ουκρανίας, ωστόσο για το ενδεχόμενο να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ήταν κατηγορηματικός:
«Δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε για αυτό».
Ο Πούτιν εκτιμήσε ότι είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς σε αυτή την φάση το κατά πόσο θα βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι «οι απώλειες των Αμερικανών από τις κυρώσεις δεν είναι λιγότερες από αυτές της Ρωσίας».
Δήλωσε επίσης ότι «οι κυρώσεις έχουν ήδη ωθήσει ορισμένες αμερικανικές εταιρείες να εγκαταλείψουν τη Ρωσία και να παραχωρήσουν την επιχείρησή τους σε αντιπάλους».
Σε ερώτηση Ρώσων δημοσιογράφων, τόνισε ότι «πιστεύουμε πως η αμερικανική πλευρά είναι έτοιμη να εξετάσει λύσεις».
Σε ερώτηση του CNN, εάν θα χαρακτήρισε το κλίμα της συνάντησης «εχθρικό ή φιλικό», ο Πούτιν είπε: «Έχουμε τις διαφορές μας, αλλά και οι δύο πλευρές ακούσαμε τις θέσεις του άλλου».
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι Μόσχα επιδίωκε κοινή συνέντευξη Τύπου προκειμένου ο Πούτιν να δώσει το ρυθμό στο πρώτο κύμα των πληροφοριών. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν, θέλοντας να αποφύγουν τις εικόνες του 2018, μετά τη συνάντηση Πούτιν – Τραμπ στο Ελσίνκι, αλλά και να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μιας τεταμένης συζήτησης των δύο ηγετών σε απευθείας μετάδοση.
Οι δηλώσεις Μπάιντεν
«Η ατζέντα μου δεν είναι εναντίον της Ρωσίας ή εναντίον κάποιου άλλου, αλλά είναι υπέρ των Αμερικανών», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σημείωσε εμφατικά «κανείς αμερικανικός πρόεδρος δεν μπορεί να αδιαφορήσει για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα».
«Είναι μέρος του dna της χώρας μας η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό έθεσε το θέμα της κράτησης του Αλεξέι Ναβάλνι.
«Πρέπει να υπάρχουν βασικοί κανόνες και να τους υπακούμε», είπε.
Τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε στο να συνεργαστεί ώστε το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν την σημασία της αποτροπής ενός νέου γύρου τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν, ότι έθεσε την ακλόνητη δέσμευση του απέναντι στην κυριαρχία της Ουκρανίας, ενώ -όπως είπε- στο εξέφρασε την ανησυχία του και για την Λευκορωσία.
“Έθεσα θέμα σταθερότητας. Μιλήσαμε αναλυτικά για τα βήματα για το θέμα των πυρηνικών όπλων. Να ελέγξουμε τώρα την ανάπτυξη επικίνδυνων οπλικών συστημάτων.
Άλλο θέμα είναι η κυβερνοασφάλεια. Συμφωνήσαμε εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι κι απ’ τις δυο πλευρές θα συζητήσουν συγκεκριμένα θέματα και περιπτώσεις.
Υπάρχουν πολλά πεδία όπου πρέπει να εργαστούμε, όπως το Αφγανιστάν και την Ουκρανία.
Ήταν σημαντικό να συναντηθούμε κατά πρόσωπο. Έκανα αυτό για το οποίο ήρθα. Βρήκαμε τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε. Δεύτερο, μπορούμε μιλάμε μεταξύ μας, να ξέρω σε ποιον μιλώ.
Οι μέγιστες προκλήσεις είναι μπροστά μας και χρειάζεται πολλή δουλειά. Το θέμα είναι προχωράμε με πράξεις” είπε ο Τζο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν τόνισε ότι συμφώνησαν να τοποθετήσουν εμπειρογνώμονες για τα θέσουν τα όρια του κυβερνοχώρου και κατέστησε σαφές -υπογράμμισε- ότι δεν θα ανεχθεί καμία απόπειρα παραβίασης της κυριαρχίας της αμερικανικής δημοκρατίας.
Ο ίδιος είπε ότι κατέστησε σαφές στον συνομιλητή του ότι θα απαντήσει σε ενέργειες που επηρεάζουν ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.
Κατόπιν σημείωσε ότι θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ένα χρονικό πλαίσιο 3-6 μηνών, συμπληρώνοντας ότι τόσο ο Πούτιν, όσο κι ο ίδιος δεν είχαν καμία ανάγκη για περαιτέρω συνομιλίες σήμερα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι η στιγμή για να αγκαλιαστούμε, όπως δεν είναι επίσης η ώρα για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο».
Ο Μπάιντεν τόνισε ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να ανησυχεί ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν «να τον ρίξουν», σημειώνοντας ότι «δεν νομίζω ότι αυτές οι ανησυχίες θα τον καθοδηγήσουν για το είδος των σχέσεων που επιθυμεί με μας».
Η έναρξη της συζήτησης
«Κύριε πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρωτοβουλία σας να συναντηθούμε σήμερα. Ξέρω ότι είχατε ένα μακρύ ταξίδι, πολλή δουλειά. Ωστόσο, πολλά ζητήματα έχουν συσσωρευτεί στις σχέσεις Ρωσίας-Αμερικής που απαιτούν συζήτηση στο υψηλότερο επίπεδο και ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα είναι παραγωγική», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στην έναρξη της συνάντησης των δύο ανδρών.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν, ευχαριστώντας τον Πούτιν:
«Όπως είπα και πριν, κάθε συνάντηση ενώπιος ενωπίω είναι μια ικανοποιητική συνάντηση. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε πού έχουμε κοινά ζητήματα και σε ποια θέματα μπορούμε να εργαστούμε μαζί. Και όπου έχουμε διαφωνίες, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα ώστε να συζητήσουμε ορθολογικά αυτά τα ζητήματα – οι δύο μεγάλες δυνάμεις».
Χάος με τους δημοσιογράφους – Τσακωμοί μπροστά στους προέδρους – Αναμείχθηκε η ασφάλεια
Λίγες στιγμές πριν την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών, ο Τζο Μπάιντεν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν φωτογραφήθηκαν από φωτορεπόρτερ, ωστόσο ακολούθησε αναταραχή με τους άνδρες της ασφάλειας του Ρώσου προέδρου να ωθούν έξω από την αίθουσα δημοσιογράφους.
Οπως φαίνεται η ένταση ξεκίνησε διότι ορισμένοι δημοσιογράφοι εμπόδιζαν τους κάμεραμαν να τραβήξουν πλάνα. Ακολούθησε ένταση με αποτέλεσμα τα όσα έλεγαν οι δύο άνδρες να ακούγονται μετά βίας.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Ανίτα Κούμερ του Politico οι σκηνές ήταν χαοτικές.
«Οι δημοσιογράφοι σπρώχνονταν και φώναζαν ο ένας στον άλλον για να κινηθούν, αλλά κανείς δεν το έκανε… Και οι δύο πρόεδροι παρακολουθούσαν και άκουγαν τα ΜΜΕ. Εμφανίστηκαν να διασκεδάζουν τη στιγμή. Σε ένα σημείο, ο Μπάιντεν έσκυψε και μίλησε στη διερμηνέα και χαμογέλασε», σημείωσε η ανταποκρίτρια του Politico.
Η ίδια πρόσθεσε πως «η ρωσική ασφάλεια φώναζε στους δημοσιογράφους και άρχισε να τους σπρώχνει. Δημοσιογράφοι και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φώναζαν ότι η ρωσική ασφάλεια πρέπει να σταματήσει να μας αγγίζει και παράλληλα τόνισε: «Με έσπρωξαν πολλές φορές, σχεδόν στο έδαφος, καθώς πολλοί δημοσιογράφοι σκόνταφταν στο σχοινί».