Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Θάνος Βερέμης: «Σαφής επικράτηση του Μακρόν στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών»

Μία σαφή κι αδιαφιλονίκητη νίκη του κεντρώου διεκδικητή της γαλλικής προεδρίας Εμανουέλ Μακρόν έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, προβλέπει ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θάνος Βερέμης.

Στη συνέντευξή του ο καθηγητής εξηγεί τους λόγους για τον οποίον ο Μακρόν, παρά την έλλειψη κόμματος, με την παραδοσιακή έννοια, να τον στηρίζει, θα μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς κλυδωνισμούς, καθώς η Λεπέν λόγω του μη σαφούς της προγράμματος και της ακροδεξιάς ρητορείας της δεν μπορεί να επιβάλλει ατζέντα πίεσης στον όποιον εκλεγμένο πρόεδρο.

Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης στον Γιώργη-Βύρωνα Δάβο:

Ερ.: Κύριε Βερέμη, ευχαριστούμε που δεχθήκατε να μιλήσετε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να αποτολμήσετε μία πρώτη ανάγνωση για το χθεσινό αποτέλεσμα του α' γύρου.

Απ.: Νομίζω πως ήσαν τα αναμενόμενα, τουλάχιστον για μένα και με μία μικρή έκπληξη, διότι αντί να έλθει πρώτη η Λεπέν, πρώτευσε ο Μακρόν. Αυτό είναι μία θετική εξέλιξη γιατί σημαίνει πως ενώ στο παρελθόν είχαμε πρώτη τη Λεπέν στον πρώτο γύρο εκλογών, τώρα έχουμε έναν αντίπαλό της, ο οποίος ασφαλέστατα και θα κερδίσει τον επόμενο γύρο. Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος, νομίζω, η Λεπέν να διεκδικήσει την προεδρία.

Ερ.: Το μεγάλο ζήτημα όμως παραμένει, ακόμη κι εάν ο Μακρόν επικρατήσει, δηλ. θα έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι στερείται κόμματος;

Απ.: Έχετε δίκιο, δεν έχει δικό του κόμμα, πράγματι, αλλά αυτή ήταν κι η δύναμή του. Ο λόγος που τον προτίμησαν οι Γάλλοι ήταν γιατί είχαν κουρασθεί από τα παλιά κόμματα και προτίμησαν το καινούργιο. Τώρα, τι θα μας προκύψει θα το δούμε εν καιρώ, δεν ξέρουμε και πράγματι στο Κοινοβούλιο αν δεν έχει την πλειοψηφία θα υπάρξει η συγκατοίκηση προέδρου και πρωθυπουργού. Βέβαια, ο πρόεδρος είναι η πραγματική εξουσία στη Γαλλία κι όχι ο πρωθυπουργός. Οπότε και με συγκατοίκηση ακόμη, ο πρόεδρος μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά.

Ερ.: Πιστεύετε ωστόσο ότι η Λεπέν, η οποία μολονότι βλέπουμε να χάνει τις εκλογές, έχοντας ωστόσο αποκτήσει ερείσματα σε μεγάλα κοινωνικά στρώματα, μπορεί να επιβάλει άμεσα δικά της θέματα στην πολιτική ατζέντα της διακυβέρνησης ενός προέδρου Μακρόν;

Απ.: Κοιτάξτε, η ατζέντα της Λεπέν είναι εξαιρετικά δύσκολο να την παρακολουθήσει κανείς και να την καταλάβει, είναι εξαιρετικά μπερδεμένη. Είναι άλλ' αντ' άλλων δηλαδή. Το βέβαιο είναι ότι θέλει να φύγει από την Ευρώπη. Ε, αυτό δεν μπορεί να το επιβάλλει σε κανέναν εκλεγμένο πρόεδρο τουλάχιστον αυτής της κατηγορίας. Κι έτσι δεν τη βλέπω να παίζει ρόλο, κυρίως γιατί δεν έχει αποσαφηνίσει άλλα σημεία της ατζέντας της κι εκεί μπερδεύεται. Και πιστεύω πως είναι εσκεμμένο το μπέρδεμα, δεν είναι τυχαίο. Μπερδεύεται και με την Αριστερά λιγάκι, γιατί πολλά από τα συνθήματα της Λεπέν είναι κι αριστερά συνθήματα. Εκεί όπου διαφέρει από την Αριστερά είναι η αντιπάθεια για τους εκτός Γαλλίας, για τους μετανάστες, για τους εντός Γαλλίας μουσουλμάνους, εκεί η Αριστερά δεν εκδηλώνεται έτσι. Αλλά σε πολλά άλλα, ιδίως στην οικονομική πλευρά δεν διαφέρει πολύ.

Ερ.: Μιλήσατε και για την Αριστερά κι είδαμε πως ο Μελανσόν, για πρώτη φορά για έναν τέτοιον υποψήφιο, συγκέντρωσε σχεδόν το 20%, ενώ αντίθετα εκείνο που ήταν το κραταιό κόμμα, οι Σοσιαλιστές, κατακρημνίσθηκε. Πώς σχολιάζετε;

Απ.: Ένας ηγέτης μπορεί να κάνει πολύ κακό στο κόμμα του. Ο Ολάντ το σκότωσε περίπου, για ένα διάστημα τουλάχιστον. Θα επανέλθει σίγουρα, γιατί το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ισχυρό στη Γαλλία, έχει ερείσματα και παρελθόν μεγάλο, αλλά προς το παρόν είναι ψόφιο. Και οφείλει την κατάσταση αυτή στον μη χαρισματικό Ολάντ. Ο Μελανσόν είναι ένα περίεργο φαινόμενο, είναι ο ίδιος ας πούμε συμπαθής σ' ένα κοινό. Αλλά πάσχει κι αυτός από ένα φοβερό μπέρδεμα. Δηλ. δεν είναι εύκολο να καταλάβεις ακριβώς, πώς, τι θέλει και πού στέκει. Είναι και κατά της Ευρώπης, είναι και υπέρ και νομίζω πως οι ψήφοι που επέσαν στον Μελανσόν προέρχονται από αριστερούς, που δεν ήθελαν να ψηφίσουν Σοσιαλιστές, που ούτε Κομμουνιστές είναι, γιατί το ΚΚΓ έχει εξαφανισθεί, αλλά και κυρίως τις ψήφους του Κομμουνιστικού Κόμματος τις έχει καρπωθεί η Λεπέν. Αυτό είναι το ενδιαφέρον. Έχει καρπωθεί τις ψήφους των μικρών ανθρώπων που αισθάνονται πως δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίνη κι αφού δεν υπάρχει κομμουνιστική διέξοδος, τότε Λεπέν, αυτή θα μας σώσει. Ε, αυτό το κομφούζιο περνάει και στον Μελανσόν. Δεν ξέρουμε πού στέκεται, μας θυμίζει ολίγον τα ημέτερα.

Tags
Back to top button