Ο νομός Eβρου παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στα χωριά, αφού πολλοί επαρχιακοί δρόμοι που άνοιξαν τις προηγούμενες ώρες τα μηχανήματα έκλεισαν και πάλι λόγω έντονης χιονόπτωσης.
«Ελέγχουμε την κατάσταση, αλλά αν συνεχιστούν οι ίδιες καιρικές συνθήκες για άλλες 2-3 μέρες, τότε μπορεί να χαθεί ο έλεγχος» δήλωσε στο iefimerida ο αντιπεριφερειάρχης Eβρου Δημήτρης Πέτροβιτς και πρόσθεσε: «Eχουμε ανοίξει τους περισσότερους δρόμους, αλλά έρχεται μια χιονοθύελλα και σκεπάζει με χιόνι πάλι τον δρόμο».
Στην Ορεστιάδα, κεντρικοί δρόμοι παραμένουν καλυμμένοι από το χιόνι και σε πολλά σημεία η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Iδια είναι η εικόνα ακόμη και στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας, όπου όμως σχεδόν όλα τα καταστήματα άνοιξαν σήμερα κανονικά. Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο, Πέμπτη, όλα τα σχολεία στην Ορεστιάδα.
Μηχανήματα του στρατού στη μάχη αποχιονισμού
Μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης του νομού Eβρου, στη μάχη αποχιονισμού προστέθηκαν και οχήματα του στρατού. Στον Eβρο, από το Ορμένιο μέχρι τις Φέρες επιχειρούν 14 οχήματα, ενώ στη Σαμοθράκη εστάλησαν άλλα 2 οχήματα του στρατού για τον αποχιονισμό. Aλλα 40 οχήματα της Περιφέρειας βρίσκονται στους δρόμους. «Eχουμε μια έκταση περίπου 1.100 χιλιομέτρων στην ευθύνη μας, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια τεράστια έκταση που πλήττεται από τις καιρικές συνθήκες», δηλώνει ο κ. Πέτροβιτς.
Στο Διδυμότειχο, ορισμένα χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, αφού το επαρχιακό οδικό δίκτυο δεν έχει καθαριστεί επαρκώς, κυρίως λόγω της χιονόπτωσης που συνεχίζεται. «Eχουμε 3 φορτηγά ακόμη γεμάτα με αλάτι για να ρίξουμε στους δρόμους. Oλα τα μηχανήματα του δήμου βρίσκονται έξω, συνεχίζουμε την προσπάθεια» δήλωσε στο iefimerida ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης.
Τελειώνει το αλάτι
Τις τελευταίες μέρες στον Εβρο η Περιφέρεια έριξε περισσότερους από 2 χιλιάδες τόνους αλάτι και όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης υπάρχει ανάγκη για περισσότερα αποθέματα. «Εχουμε παραγγείλει 400 τόνους αλάτι και έρχονται. Πιστεύω, όμως, ότι η νομοθεσία σε αυτές τις περιπτώσεις θα έπρεπε να είναι πιο ευέλικτη. Σε μια έκτακτη ανάγκη, δηλαδή, ο Δήμος ή η Περιφέρεια να μπορεί να προμηθεύεται τα υλικά που χρειάζεται με μεγάλη ταχύτητα. Τώρα, για την προμήθεια του αλατιού αλλά και της μεταφοράς στον νομό μας έπρεπε να συνεδριάσουν πρώτα οι επιτροπές. Ομως, σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η κάθε ώρα που περνάει είναι πολύτιμη», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Eβρου κ. Πέτροβιτς.