Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Θα χάσουν οι ΗΠΑ τον Αρκτικό πλούτο από τη Ρωσία;

Ως γνωστόν στην Αρκτική, συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές. Το λιώσιμο των πάγων σε μεγάλες εκτάσεις της,   έχουν γίνει το τελευταίο μέτωπο στον αυξανόμενο Ψυχρό Πόλεμο, μεταξύ Ρωσίας και Κίνας από τη μία πλευρά και των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους από την άλλη. 

Αποκορύφωμα της προσπάθειας της Αμερικής για έλεγχο της πολικής αυτής περιοχής, ήταν η πρόταση του Ντόναλτ Τράμπ το 2019, για εξαγορά της Γροιλανδίας από την Δανία που τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της χώρας γελοιοποίησαν. Έτσι η Αμερική, έχασε την στρατηγική προσέγγισης και εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου.

Η Κίνα, έχει επίσης τα  μάτια της στραμμένα  στους ορυκτούς πόρους της Γροιλανδίας. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η Γροιλανδία, έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση  ανεκμετάλλευτων σπάνιων ορυκτών στον κόσμο. Η αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιου ορυκτού πλούτου, προκαλεί ύψιστη ανησυχία στον στρατό των ΗΠΑ. Αξιοσημείωτο είναι, ότι  το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, δημοσίευσε  μια Λευκή Βίβλο με τίτλο «Η Αρκτική Πολιτική της Κίνας» τον Ιανουάριο του 2018.

«Η αξιοποίηση των θαλάσσιων δρόμων, και η εξερεύνηση και η ανάπτυξη των πόρων στην Αρκτική, μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στην ενεργειακή στρατηγική και οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό εμπορικό έθνος και καταναλωτή ενέργειας στον κόσμο,» ανέφερε η Λευκή Βίβλος.

Έτσι, η Κίνα χαρακτηρίζει την περιοχή ως «Κοντινό Αρκτικό Κράτος», παρόλο που βρίσκεται εκατοντάδες μίλια από τον Αρκτικό Κύκλο. 

Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα και η Ρωσία, συνεργάστηκαν στενά για την ανάπτυξη πόρων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Σιβηρία. Οι κινεζικές κρατικές εταιρείες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο  έργο Arctic LNG 2 της Ρωσίας  , το οποίο θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό την   Κίνα και σε άλλα σημεία στην Ανατολική Ασία. Το 80 τοις εκατό του φυσικού αερίου της Ρωσίας και 17 τοις εκατό των αποθεμάτων πετρελαίου της, βρίσκονται στην Αρκτική.

Οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Αρκτική έχουν αυξηθεί. Τον περασμένο μήνα, τρία ρωσικά υποβρύχια εμφανίστηκαν τρυπώντας τον πάγο σε μια άσκηση. Η αεροπορία της Ρωσίας σχεδιάζει επίσης επιχειρήσεις.

Η αντιμετώπιση των κινεζικών και ρωσικών συσσωρεύσεων στην Αρκτική, απαιτεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προστασία των συμφερόντων των ΗΠΑ, εντός και γύρω από την Αλάσκα και την Καναδική Αρκτική από καταπάτηση. Ο κυβερνήτης της Αλάσκας Mike Dunleavy, προειδοποίησε  για την ανησυχία του με αυτές τις δραστηριότητες, σε μια στήλη που εμφανίστηκε στο The Daily Caller .

«Η ανάγκη προστασίας της Αρκτικής από την ξένη εκμετάλλευση, και η επιθετικότητα, δεν αποτελεί απλώς μελλοντική ανησυχία. Πριν από αρκετούς μήνες, τα ρωσικά πολεμικά πλοία, διέταξαν τα αλιευτικά πληρώματα της Αλάσκας να απομακρυνθούν από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αμερικής στο Bering Sea », έγραψεο Dunleavy, επισημαίνοντας, τα θαλάσσια σύνορα ΗΠΑ-Ρωσίας στη θάλασσα Bering. «Κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών, Ρώσοι αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι η Διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας είναι δική τους υπόθεση», συνέχισε.

Τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και ο Στρατός, έχουν αναπτύξει στρατηγικές με στόχο τη διατήρηση της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, και οι δύο κλάδοι έχουν επί του παρόντος μόνο ασαφείς, και ακαθόριστες στρατηγικές, για την αποτροπή κάθε άλλης Δύναμης.

Τέλος η τελική στρατηγική, πρέπει να λειτουργήσει για να διατηρήσει ανοικτές τις ναυτιλιακές οδούς και να υπερασπιστεί, τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ και άλλων εθνών του ΝΑΤΟ και να αρνηθεί την πρόσβαση της Ρωσίας και της Κίνας στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους (ΑΟΖ) στην Αρκτική.

Tags
Back to top button