Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Τεταμένες σχέσεις Λιθουανίας - Κίνας: Απολύθηκαν 3 Κινέζοι διπλωμάτες μετά το σαμποτάζ στη Βαλτική

Λιθουανία: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για δολιοφθορά στο αεροσκάφος της DHL

Η Λιθουανία ανακοίνωσε σήμερα ότι απελαύνει τρεις υπάλλήλους της κινεζικής πρεσβείας, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώνονται λόγω της Ταϊβάν και της φερόμενης εμπλοκής κινεζικού πλοίου στην πιθανή δολιοφθορά υποθαλάσσιων καλωδίωνστη Βαλτική Θάλασσα.

Δύο υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων κόπηκαν στα μέσα Νοεμβρίου στη Βαλτική στα σουηδικά χωρικά ύδατα. Ένα από αυτά τα καλώδια συνέδεε το σουηδικό νησί Γκότλαντ με τη Λιθουανία

Η Σουηδία ξεκίνησε έρευνα για δολιοφθορά.


Το ύποπτο κινεζικό πλοίο για το σαμποτάζ στα υποθαλάσσια καλώδια

Οι υποψίες στρέφονται προς ένα κινεζικό πλοίο, το Yi Peng 3, το οποίο σύμφωνα με τα σημεία παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας πέρασε πάνω από τα καλώδια όταν κόπηκαν.

Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «τρία μέλη του προσωπικού της Αποστολής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κηρύχθηκαν ανεπιθύμητα στη χώρα».

Το υπουργείο δεν έδωσε συγκεκριμένους λόγους για τις απελάσεις, επικαλούμενο απλώς «δραστηριότητες που παραβιάζουν τη Σύμβαση της Βιέννης και το Δίκαιο της Δημοκρατίας της Λιθουανίας».

Την Τετάρτη, η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι συγκροτεί μια κοινή ομάδα ερευνητών, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, για να εργαστούν στην υπόθεση των κομμένων καλωδίων, με την υποστήριξη της Eurojust, της υπηρεσίας της ΕΕ που είναι αρμόδια για τη δικαστική συνεργασία.


Τεταμένες οι σχέσεις Κίνας και Λιθουανίας

Η Κίνα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό το θέμα και δήλωσε σήμερα ότι είναι «πρόθυμη να συνεργαστεί» με τους ερευνητές.

Οι σχέσεις μεταξύ Βίλνιους και Πεκίνου είχαν ήδη τεταθεί από το 2021, όταν η Λιθουανία επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει de facto πρεσβεία με το όνομα της.

Η κίνηση σηματοδότησε μια στροφή σε μια ευρέως διαδεδομένη διπλωματική πρακτική της χρήσης του ονόματος της πρωτεύουσας της Ταϊβάν, Ταϊπέι, για να αποφευχθεί η οργή της Κίνας, η οποία διεκδικεί το νησί ως μέρος της επικράτειάς της.

Tags
Back to top button