Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά σημερινή συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογό, Σεργκέϊ Λαβρόφ, στη Μόσχα, δήλωσε ότι η πλήρης απαξίωση από πλευράς Άγκυρας των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κατ’ επέκταση των Μελών του, είναι κάτι που θεωρούμε πως θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το ίδιο το Συμβούλιο και ειδικότερα τα Μόνιμα Μέλη του.
Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διαχρονική στάση που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία, ειδικότερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ξεκάθαρη τοποθέτηση για κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων του 1960, αλλά και τη σαφή προσέγγιση σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, που δεν μπορεί να εκφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι συζήτησαν επίσης τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, που είναι σε πλήρη αντίθεση με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
"Ενέργειες που συνεχίζονται πάρα τη ρητή τοποθέτηση του Σώματος μέσα από την Προεδρική Δήλωση της 23 Ιουλίου για αντιστροφή των οποίων σχετικών με την Αμμόχωστο έκνομων αποφάσεων της Τουρκίας. Η πλήρης απαξίωση από πλευράς Άγκυρας των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, και κατ’ επέκταση των Μελών του Συμβουλίου, είναι κάτι που θεωρούμε πως θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά το ίδιο το Συμβούλιο και ειδικότερα τα Μόνιμα Μέλη του", ανέφερε.
Σε σχέση με την ΑΟΖ είτε ότι οι συνεχιζόμενες προκλητικές, παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, που παραβιάζουν κάθε αρχή του Διεθνούς Δικαίου, λειτουργούν αρνητικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού και υπονομεύουν την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι μέσα από την ανασκόπηση και αξιολόγηση των διμερών σχέσεων, προκύπτει ξεκάθαρα ότι αυτές βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Λαβρόφ για τις προοπτικές ανάπτυξης τους σε συγκεκριμένους τομείς και σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, πάντα προς όφελος των λαών των δύο χωρών.