Στο greek-observatory και τις Ειδήσεις Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Τεστ για τη διάγνωση καρκίνου του προστάτη μέσα σε 15 λεπτά με 90% επιτυχία – Απλό και ανώδυνο στη χρήση του

Αποτελέσματα μέσα σε 15 λεπτά ή ακόμη και σε λιγότερο χρόνο μπορεί να δώσει νέο τεστ για τον καρκίνο του προστάτη.

Τη νέα αυτή εξέταση (τεστ) για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, που βασίζεται στην ανάλυση αποξηραμένων δειγμάτων αίματος, ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Aston, στην Αγγλία.

Η εξέταση αναλύει ορισμένες δομές του αφυδατωμένου αίματος που μοιάζουν με κρυστάλλους. Μπορεί να δώσει το αποτέλεσμά της σε 15 λεπτά ή λιγότερο.

Η μη-επεμβατική αυτή τεχνική μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια 90% τους καρκινικούς όγκους του προστάτη πριν προκαλέσουν συμπτώματα, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Igor Meglinski, καθηγητής Μηχανικής της Υγείας στο πανεπιστήμιο.

«Το επίτευγμα αυτό ανοίγει νέους δρόμους στη διάγνωση και την παρακολούθηση του καρκίνου. Αντιπροσωπεύει σημαντικό βήμα προόδου στην εξατομικευμένη Ιατρική και Ογκολογία», είπε.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στους άνδρες. Η διάγνωσή του βασίζεται σε εξετάσεις όπως το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) που δεν είναι αλάνθαστες. Έτσι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση με μεθόδους, όπως η δακτυλική εξέταση και η βιοψία, για να οριστικοποιηθεί η διάγνωση.

Νέα μελέτη

Οι επιστήμονες του Aston δοκίμασαν την εξέτασή τους σε δείγματα από 108 εθελοντές. Οι 36 από αυτούς ήταν νεαροί υγιείς άνδρες και οι υπόλοιποι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports. Όπως γράφουν, εξέτασαν την δομή των πρωτεϊνών στο αποξηραμένο αίμα, χρησιμοποιώντας μία εξελιγμένη τεχνική που είναι γνωστή ως βασισμένη στην πόλωση ανακατασκευή εικόνας (polarisation-based image reconstruction).

Οι ερευνητές εστίασαν στον τρόπο με τον οποίοι οι πρωτεΐνες αλλάζουν το τρισδιάστατο σχήμα τους και ενώνονται μεταξύ τους στα πρώιμα στάδια της νόσου. Με αυτό τον τρόπο εντόπισαν σημαντικές αλλαγές μεταξύ των υγιών και των καρκινικών δειγμάτων.

Ο Dr. Meglinski είπε ότι η όλη εξέταση, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αποξήρανσης του αίματος, διαρκεί 15 λεπτά. Η μέθοδος είχε ακρίβεια 90% στην διάγνωση των πρώιμων καρκίνων του προστάτη. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο απ’ ό,τι με τις υπάρχουσες μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου. Είναι επίσης «πολλά υποσχόμενο» για τη βελτίωση της διάγνωσης του καρκίνου, πρόσθεσε.

«Ο καρκίνος του προστάτη προκαλεί το σχεδόν 10% των θανάτων από κακοήθη νόσο στους άνδρες. Αποτελεί επίσης μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στην τρίτη ηλικία», είπε. «Το προσδόκιμο επιβιώσεως, όμως, για το 90% των ανδρών που διαγιγνώσκονται με αρχικού σταδίου νόσο, είναι 15 χρόνια ή περισσότερα. Επομένως, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να εντοπίζουμε νωρίς τους πάσχοντες».

Στη νέα εξέταση χρησιμοποιούνται δείγματα αίματος από τους ασθενείς και όχι από τον προστάτη τους. Έτσι είναι λιγότερο τραυματική για τους πάσχοντες.

Ωστόσο τα νέα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες, πριν θεωρηθούν οριστικά, κατέληξε.

Tags
Back to top button